Back to top

#maradjotthon: élet az erkélyen

A cím olvastán talán erkélyszépítési vagy berendezési tanácsokat várnak, én inkább a saját erkélyünk benépesítéséről írok. Nem csak a macskáink szeretnek kint időzni, napozgatni erkélyen, más állatoknak is otthont ad.

macska erkélyen
A cicáknak érdemes rágcsálni való füvet nevelni, de Mirci jobb szeretett belefeküdni a "legelőjébe"
Fotó: Horváth Csilla
Kevéssé használható, hurka alakú erkélyünk van egy társasház első emeletén, ahol csak egymás mellé kirakott székeken lehet üldögélni, olyan keskeny. Így tehát elsősorban növényekkel népesítem be, több-kevesebb sikerrel, ugyanis délnyugati fekvésű lévén, igen forró tud lenni. A paradicsomtermesztéssel ezért már fölhagytam, mert mindig beatkásodtak a tövek, a muskátli, a mediterrán fűszernövények, a pozsgások viszont jól érzik magukat. És a macskáink is...

cinkeodú
Évekig fészkeltek széncinkék az erkélyen
Fotó: Horváth Csilla
Természetbarát lévén, más állatoknak is esélyt adtunk, először sok évvel ezelőtt egy cinkeodút akasztottunk ki az egyik végére, amit a Magyar Madártani Egyesülettől vásároltam a Budai Arborétumban rendezett tavaszi dísznövényvásáron (ami az idén sajnos elmarad). Hamarosan be is költözött egy széncinkepár, és nagy örömmel figyeltük a tevékenységüket. Meglehetősen közel lehet menni hozzájuk, amikor a fiókák etetése leköti minden figyelmüket.

Az első időben nem tudtam, hogy amikor kikelnek a fiókák, szigorúan meg kell szüntetni a madáretetést,

különben az történik, ami nálunk is bekövetkezett, elpusztulnak a kis cinkék. Nem tudják megemészteni a téli eleségnek kirakott napraforgómagot, és az eltömi az emésztőrendszerüket. Április közepén mindenképp be kell hozni az esetleg megmaradt napraforgót! Az etetést amúgy is abbahagytuk, olyan sokan raknak ki eleséget a madaraknak, hogy nem sokat látunk, az idén pedig egyáltalán nem jöttek az etetőre. A madáritató sokkal fontosabb, azt egész évben rendszeresen feltöltöm, tisztítom.

A fészeképítést azzal segítettem, hogy a fésüléskor összegyűlt hosszú macskaszőrt kiakasztottam egy konténerben nevelt bokor ágára. Ezzel láthatóan elégedettek is voltak, a cinkék nagy erővel rángatták ki a szőrszálakat a csomóból. Megvetették a lábukat, és erősen hátradőlve húzkodták a szőrcsomót.

széncinege
Szorgosan hordják az eleséget
Fotó: Horváth Csilla
Mindezeken fölbuzdulva pár évvel később egy másik odút is kiraktunk az erkély másik végébe (szerencsére elég hosszú), magasan a plafon közelébe. Ezt a C típusú, szögletes nyílású odút a környékbeli rozsdafarkúknak szántuk. Pár évig nem történt semmi, egyik odú sem népesült be.

A rozsdafarkúnak szánt odút nagyon magasra célszerű kirakni
Fotó: Horváth Csilla
Egyszerre sajnos nem fészkel ez a két madárfaj ilyen közel egymáshoz,

tavaly azonban nagy örömünkre megtört a jég, és egy rozsdafarkúpár költözött be. Őket alig lehet látni, nem engedik közel magukhoz az embert, nem trilláznak az erkélykorláton, kukaccal a csőrükben, mint a cinkék.

És van még egy rossz tulajdonságuk, a fiókák csak kitolják a feneküket a fészekből, és már folyik le az odú oldalán az ürülék. Ezt jó lett volna előre tudni, akkor fecskepaplant is csinálhattuk volna. Most mindenesetre megtisztítva, kiforrázva várja az odú az új lakókat.

A legutóbbi betelepülők pedig a faliméhek, akiknek évről évre bővülő bambuszrakást készítek az ablakpárkányon. Már márciusban kikelnek az idei méhek és békésen döngicsélnek, táplálékot keresnek a környéken. Igazán békés jószágok, a röptük egészen tétovának tűnik, ahogy fel-alá tévelyegnek. Érdekes berregő hangot akkor hallani tőlük, amikor bemásznak a bambuszrúd belsejébe.

faliméh
Sikerült lekapnom egy berepülő méhet. A ledugaszolt végű bambuszszálak már tele vannak petékkel
Fotó: Horváth Csilla
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Lesz-e magyar óriásvidra?

Az óriásvidra az összes menyétféle legnagyobbika, már ami a testhosszt illeti: nem ritkák ma sem a 170 centiméteres állatok. Állománya ma már csak töredéke a hajdaninak, mivel régebben a vadászat, míg napjainkban az élőhely­pusztítás tizedeli.

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson

Mauritius miniszterelnöke, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban a japán tengerjáró hajó, az MV Wakashio megfeneklése miatt – írja a The Guardian. A hajóból folyamatosan olaj szivárog az Indiai-óceánba.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.