Back to top

#maradjotthon: élet az erkélyen

A cím olvastán talán erkélyszépítési vagy berendezési tanácsokat várnak, én inkább a saját erkélyünk benépesítéséről írok. Nem csak a macskáink szeretnek kint időzni, napozgatni erkélyen, más állatoknak is otthont ad.

macska erkélyen
A cicáknak érdemes rágcsálni való füvet nevelni, de Mirci jobb szeretett belefeküdni a "legelőjébe"
Fotó: Horváth Csilla
Kevéssé használható, hurka alakú erkélyünk van egy társasház első emeletén, ahol csak egymás mellé kirakott székeken lehet üldögélni, olyan keskeny. Így tehát elsősorban növényekkel népesítem be, több-kevesebb sikerrel, ugyanis délnyugati fekvésű lévén, igen forró tud lenni. A paradicsomtermesztéssel ezért már fölhagytam, mert mindig beatkásodtak a tövek, a muskátli, a mediterrán fűszernövények, a pozsgások viszont jól érzik magukat. És a macskáink is...

cinkeodú
Évekig fészkeltek széncinkék az erkélyen
Fotó: Horváth Csilla
Természetbarát lévén, más állatoknak is esélyt adtunk, először sok évvel ezelőtt egy cinkeodút akasztottunk ki az egyik végére, amit a Magyar Madártani Egyesülettől vásároltam a Budai Arborétumban rendezett tavaszi dísznövényvásáron (ami az idén sajnos elmarad). Hamarosan be is költözött egy széncinkepár, és nagy örömmel figyeltük a tevékenységüket. Meglehetősen közel lehet menni hozzájuk, amikor a fiókák etetése leköti minden figyelmüket.

Az első időben nem tudtam, hogy amikor kikelnek a fiókák, szigorúan meg kell szüntetni a madáretetést,

különben az történik, ami nálunk is bekövetkezett, elpusztulnak a kis cinkék. Nem tudják megemészteni a téli eleségnek kirakott napraforgómagot, és az eltömi az emésztőrendszerüket. Április közepén mindenképp be kell hozni az esetleg megmaradt napraforgót! Az etetést amúgy is abbahagytuk, olyan sokan raknak ki eleséget a madaraknak, hogy nem sokat látunk, az idén pedig egyáltalán nem jöttek az etetőre. A madáritató sokkal fontosabb, azt egész évben rendszeresen feltöltöm, tisztítom.

A fészeképítést azzal segítettem, hogy a fésüléskor összegyűlt hosszú macskaszőrt kiakasztottam egy konténerben nevelt bokor ágára. Ezzel láthatóan elégedettek is voltak, a cinkék nagy erővel rángatták ki a szőrszálakat a csomóból. Megvetették a lábukat, és erősen hátradőlve húzkodták a szőrcsomót.

széncinege
Szorgosan hordják az eleséget
Fotó: Horváth Csilla
Mindezeken fölbuzdulva pár évvel később egy másik odút is kiraktunk az erkély másik végébe (szerencsére elég hosszú), magasan a plafon közelébe. Ezt a C típusú, szögletes nyílású odút a környékbeli rozsdafarkúknak szántuk. Pár évig nem történt semmi, egyik odú sem népesült be.

A rozsdafarkúnak szánt odút nagyon magasra célszerű kirakni
A rozsdafarkúnak szánt odút nagyon magasra célszerű kirakni
Fotó: Horváth Csilla
Egyszerre sajnos nem fészkel ez a két madárfaj ilyen közel egymáshoz,

tavaly azonban nagy örömünkre megtört a jég, és egy rozsdafarkúpár költözött be. Őket alig lehet látni, nem engedik közel magukhoz az embert, nem trilláznak az erkélykorláton, kukaccal a csőrükben, mint a cinkék.

És van még egy rossz tulajdonságuk, a fiókák csak kitolják a feneküket a fészekből, és már folyik le az odú oldalán az ürülék. Ezt jó lett volna előre tudni, akkor fecskepaplant is csinálhattuk volna. Most mindenesetre megtisztítva, kiforrázva várja az odú az új lakókat.

A legutóbbi betelepülők pedig a faliméhek, akiknek évről évre bővülő bambuszrakást készítek az ablakpárkányon. Már márciusban kikelnek az idei méhek és békésen döngicsélnek, táplálékot keresnek a környéken. Igazán békés jószágok, a röptük egészen tétovának tűnik, ahogy fel-alá tévelyegnek. Érdekes berregő hangot akkor hallani tőlük, amikor bemásznak a bambuszrúd belsejébe.

faliméh
Sikerült lekapnom egy berepülő méhet. A ledugaszolt végű bambuszszálak már tele vannak petékkel
Fotó: Horváth Csilla
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.