Back to top

MAZARS: Csökkentse a kifizetetlen számlák okozta kárt

A magyar jogszabályok január 1-től lehetővé teszik a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését a 2016. január 1. után kiállított számlákra vonatkozóan. Április 21-ig visszaigényelhető a 2016 előtti behajthatatlan követelések áfája is- hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

Egy Európai Bíróság (EB) döntésén alapuló “különutas” megoldás ugyanakkor a 2016. január 1. előtti időszakra is lehetővé teszi az áfa visszaigénylését, de az adózóknak már csak alig két hete van ennek a módszernek az érvényesítésére.

A magyar jogszabályok 2020. január 1-től teszik lehetővé a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését. Ha a törvényben lefektetett feltételek teljesülnek, a korábban befizetett áfa önellenőrzéssel visszaigényelhető.

H. Nagy Dániel, Mazars adóigazgató
“Ez a szabályozás csak a 2016. január 1-je után teljesült ügyletekre alkalmazható itthon. Az ezelőtt kiállított kifizetetlen számlák áfájának visszaigénylésére egy EB-döntésen alapuló, különleges megoldás kínál lehetőséget.

Erre viszont csak a döntés közzétételétől számított 180 napos határidőn belül van lehetőség, ami 2020. április 21-én jár le” - foglalta össze H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A szakember rámutatott: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ez a megoldás különösen jó lehetőség a vállalkozásoknak cash-flow helyzetük javítására, illetve a bennragadt áfa visszaigénylésére.

“Mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy a cég rendelkezik-e behajthatatlan követeléssel, hiszen ezzel a lehetőséggel már elveszettnek hitt pénzhez juthatnak” - tette hozzá.

A külön eljárásban történő visszaigénylés benyújtásához számos feltételnek kell együttesen teljesülnie, és a visszaigénylés folyamata is különös körültekintést igényel. A feltételek annyiban hasonlítanak a normál visszaigényléshez, hogy csak olyan tranzakciók kapcsán merülhet fel, amelyek után belföldi áfa fizetendő, illetve ilyenkor is szükséges a behajthatatlanság tényének igazolása.
A leglényegesebb különbség a két eljárás között, hogy az EB-döntésre hivatkozással – a magyar jogi szabályozástól eltérően – minden 2016. előtt behajthatatlanná vált követelés áfája visszaigényelhető, ha megfelel a követelményeknek.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Szankcionálható lesz a kettős minőség

Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Az Országgyűlés 171 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő törvénymódosítását.

Új lendületet kap a magyar agrárium

Megjelent a Magyar Közlönyben a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

Az élelmiszeripar fejlesztése prioritás lesz

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában, egyúttal a következő időszak kiemelt, fejlesztendő területei közé sorolta az élelmiszeripart.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Agrár-innovációkat is várnak a Magyar Innovációs Nagydíj-pályázatra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával 29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

Nyomonkövetési kód szükséges bizonyos növényi szaporítóanyagokhoz

Megjelent a növényútlevelek nyomonkövetési kódjára vonatkozó követelmény alól – az (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján – nem mentesülő, ültetésre szánt növények típusairól és fajairól szóló 2020/1770 EU Bizottsági végrehajtási rendelet.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Tovább nőtt a munkanélküliek száma

Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).