0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

MAZARS: Csökkentse a kifizetetlen számlák okozta kárt

A magyar jogszabályok január 1-től lehetővé teszik a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését a 2016. január 1. után kiállított számlákra vonatkozóan. Április 21-ig visszaigényelhető a 2016 előtti behajthatatlan követelések áfája is- hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

Egy Európai Bíróság (EB) döntésén alapuló “különutas” megoldás ugyanakkor a 2016. január 1. előtti időszakra is lehetővé teszi az áfa visszaigénylését, de az adózóknak már csak alig két hete van ennek a módszernek az érvényesítésére.

A magyar jogszabályok 2020. január 1-től teszik lehetővé a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését. Ha a törvényben lefektetett feltételek teljesülnek, a korábban befizetett áfa önellenőrzéssel visszaigényelhető.

“Ez a szabályozás csak a 2016. január 1-je után teljesült ügyletekre alkalmazható itthon. Az ezelőtt kiállított kifizetetlen számlák áfájának visszaigénylésére egy EB-döntésen alapuló, különleges megoldás kínál lehetőséget.

Erre viszont csak a döntés közzétételétől számított 180 napos határidőn belül van lehetőség, ami 2020. április 21-én jár le” – foglalta össze H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A szakember rámutatott: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ez a megoldás különösen jó lehetőség a vállalkozásoknak cash-flow helyzetük javítására, illetve a bennragadt áfa visszaigénylésére.

“Mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy a cég rendelkezik-e behajthatatlan követeléssel, hiszen ezzel a lehetőséggel már elveszettnek hitt pénzhez juthatnak” – tette hozzá.

A külön eljárásban történő visszaigénylés benyújtásához számos feltételnek kell együttesen teljesülnie, és a visszaigénylés folyamata is különös körültekintést igényel. A feltételek annyiban hasonlítanak a normál visszaigényléshez, hogy csak olyan tranzakciók kapcsán merülhet fel, amelyek után belföldi áfa fizetendő, illetve ilyenkor is szükséges a behajthatatlanság tényének igazolása.
A leglényegesebb különbség a két eljárás között, hogy az EB-döntésre hivatkozással – a magyar jogi szabályozástól eltérően – minden 2016. előtt behajthatatlanná vált követelés áfája visszaigényelhető, ha megfelel a követelményeknek.

Forrás: MAZARS sajtóközlemény