Back to top

Módosultak az egyszerű programok keretében igénybe vehető támogatás feltételei

A Kincstár módosította a belső piacon és harmadik országokban megvalósított, mezőgazdasági termékekre vonatkozó tájékoztatásnyújtási és promóciós intézkedésekhez az egyszerű programok keretében igénybe vehető támogatás feltételeiről és a kérelembenyújtáshoz rendszeresített nyomtatványokról szóló 13/2018. (III. 9.) számú kincstári közleményt.

A nak.hu tájékoztatása szerint a módosítás lényege, hogy a belső piacon és harmadik országokban megvalósított, mezőgazdasági termékekre vonatkozó tájékoztatásnyújtási és promóciós intézkedésekről szóló 1144/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 2015/1831/EU bizottsági végrehajtási rendeletben, továbbá az egyszerű programok (vagyis egy tagország által benyújtott kedvezményezett(ek) esetében) az Európai Bizottság által rendszeresített szerződés (támogatási megállapodás) mintában foglaltak alapján, szükségessé vált az időközi és az egyenleg kifizetés iránti kérelmeknél alkalmazandó forint/euró átváltási árfolyam meghatározása.

A támogatás igénybevételéhez a pénzügyi kimutatásokat euróban, valamint forintban is el kell készíteni. Az eurótól eltérő pénznemben elszámolni kívánt költségeket az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelethez tartozó 907/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 11. cikk (1) bekezdése alapján kell euróra átváltani. Az árfolyam meghatározó ügyleti ténye, a kifizetési kérelembenyújtásának napja. Így az alkalmazandó átváltási árfolyam az Európai Központi Bank által azon hónapot megelőzően megállapított utolsó előtti átváltási árfolyam, amely hónapra vonatkozóan a kifizetési kérelmet benyújtották.

A támogatás igénybevételének lépései kiegészültek továbbá a „6. Az egyenleg-kifizetés iránti kérelem benyújtása” című pontban, a végső időközi szakmai jelentés (utolsó jelentéstételi időszakra vonatkozó időszakos technikai jelentés) tartalmi elemeivel (vagyis egy új 6. számú alponttal):
  • az időközi kifizetéshez kapcsolódó időszakban végzett tevékenységek leírásával, a program kimeneti és eredménymutatóival, valamint a szerződés 1. mellékletében meghatározott benyújtandó anyagokkal;
  • a vizuális és egyéb anyagok másolataival;
  • a programban tervezett tevékenységek és azok várható kimeneteivel és eredményeivel, valamint a ténylegesen végrehajtott tevékenységek vagy elért kimenetek és eredmények közötti esetleges különbségek indoklásával.

További lényeges módosítás, hogy a korábbi Kifizetési kérelem - Főlap helyébe új 2. számú mellékletként a B2715-04 jelű, „Kifizetési kérelem-Főlap”elnevezésű nyomtatvány lép.

A módosításokkal kapcsolatos bővebb információ és az egységes szerkezetbe foglalt 13/2018 (III.9.) sz. Kincstári Közlemény itt található.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Sikeres volt az egységes támogatási kérelmek beadása

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Huszonöt milliárd forint többlettámogatással segíti a kormány az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat

Az Agrárminisztérium - a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett – a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Elfogadhatatlan az Agrárgazdasági Kamara számára Az Európai „Termőföldtől az Asztalig” és Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok: a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.