0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A hobbilovaglás koronája, avagy anyukád rémálma: a tereplovaglás

A tavasz közeledtével egyre többen kívánkozunk a fedeles lovarda falai közül a természetbe. A környezetünk minden évszakban felkínál szebbnél szebb képet, legyen az színkavalkádba öltözött levelekkel tarkított ősz, minden élénk színben pompázó, ereje teljét tükröző nyár, gyönyörű hótakaróval borított táj vagy a megújulni vágyó, ébredező tavasz.

Cikkünk a Pegazus 2020/3 számában jelent meg.

Ráadásul nem pusztán a lovasok vágyakoznak, hanem társaink, a lovak is. Az elmúlt időszakban bizonyára lovasoktatód, edződ ritkán vitt tereplovaglást, hiszen a fagyott talaj, a heves szélviharok, a csúszós utak nem kedveznek a biztonságos kikapcsolódásnak.

Minden esetben fogadd meg oktatód intelmeit, nemcsak azért, mert ő a felnőtt, hanem mert kellő tapasztalattal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rád, a többi lovasra és a lovakra is.

Ne feledd, a lovaglás veszélyes sport, mely azonban a kellő szabályok betartásával a legjobb kikapcsolódás lehet.

Ha voltál már tereplovagláson, ha nem, tisztában kell lenned ezekkel a szabályokkal, így a terepvezető munkáját is segítheted. Nagyon fontos, hogy olyan terepvezetővel soha ne menj ki lovagolni, aki:

  • kiskorú, mint te,
  • ittas, ha csak egy doboz sört ivott is,
  • lóháton dohányzik (nemcsak kiábrándító, balesetveszélyes is),
  • nem ismeri az alábbi szabályokat vagy nem tartja be maga sem,
  • nem tiszteli a ló lényét, például a terepmunkát büntetésnek szánja,
  • ismeretlen számodra és nincs tudomásod a szaktudásáról.

Ha új helyen készülsz kilovagolni, mindenképpen előbb menj el, nézd meg az ottani körülményeket és lovagolj is karámban, hogy megismerhesd a terepvezetőt és esetleg azt a lovat, amelyikkel kilovagolsz majd. Ez rendkívül fontos, remélhetőleg a lovarda szabályai is engedik, és a terepvezető is kíváncsi a tudásszintedre, hiszen neki kell megterveznie a lovasok tükrében, hogy milyen időtartamú, nehézségű (jármódok), útvonalú és csapat-összetételű programot szervezzen, arról nem is beszélve, hogy melyik lovára ültessen. Ezek nélkül szinte megúszhatatlan a baleset, pedig a

tereplovaglás legfontosabb követelménye, hogy elkerüljük a veszélyt, majd hogy jól érezze magát a lovas és a ló egyaránt.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a ló abban az esetben érzi jól magát, ha a lovasa kellőképpen képzett. A félelem mindig bajt okoz. Amennyiben félsz, ne menj ki terepre! Bajba sodrod nemcsak magad, hanem a többieket is. Elképzelhető, hogy nem félős vagy, pusztán belátod azt, amit a környezeted nem, hogy nem tart ott a tudásod, hogy kilovagolj. Ez a jobbik eset, mert legalább te belátod. Mit tehetsz, hogy ez változzon?

Képezd addig magad, amíg minden jármódban biztonságosan lovagolsz.

Lovagolj sokat kengyel nélkül. Sétálj el a pályától egyre messzebb, persze egy másik lovas társaságában, hogy lásd, lovad nem fél. Majd amikor úgy érzed te és a terepvezető is, hogy készen állsz, kezdő csoportba jelentkezz, mely nem túl nagy létszámú. A három-négy fő ideális választás. Tízfős csoportban nagyobb az esélye a problémáknak, illetve a felelős kevésbé tud majd rád figyelni.

Amikor eljön a nagy nap, mindenképpen időben érkezz a lovardába! A kapkodás sosem jó. Kérdezd meg, hogy melyik lóval mész, melyik a felszerelése. Ismerkedj meg vele, vagy ha már ismered, üdvözöld a lovad, majd tisztítsd meg. Ha már terepképes lovas vagy, biztosan megy egyedül is. A lóápolás kitűnő alkalom arra, hogy felmérd, nincs-e a lovadnak/pónidnak feltörése a marján, az oldalán vagy bármely testrészén sebesülés. Sérült lóval soha ne lovagolj! Állatkínzás, rád nézve pedig veszélyes.

Az alapos tisztítás után vedd szemügyre a ló felszerelését. Nem rakhatsz fel szakadt kantárt, nyerget. Ha ép a felszerelés, igyekezz tisztán a lóra helyezni. Tiszta nyeregalátétet válassz, nyeregemelőt vagy zselét, a heveder is feltörheti, ha koszosan vagy rászáradt izzadtsággal pakolták el. A kantár is legyen ápolt, a zabla tiszta, hiszen te sem vennél a szádba mocskos zablát.

Egyenetlen talajon fogtok lovagolni, ne feledkezz meg a lábvédőkről.

Ínvédő, bokavédő, akár pataharang is kerülhet a lóra. Említenem sem kell, hogy tisztán helyezzük fel a lóra/pónira. Ha bizonytalan vagy, mindig kérj segítséget!

Ezt követően a saját felszerelésedet is ellenőrizd. Ruházatod legyen tiszta, rendes, lovaglásra alkalmas. Tereplovaglásra még nyáron is ajánlott a hosszabb ujjú felsőrész, mely védelmet nyújt az égető nap és a benyúló gallyak elől. Természetesen kötelező a biztonsági kobak és a gerincvédő használata. Fontos a lovaglókesztyű, és érdemes magaddal pálcát vinni, hiszen előfordulhat, hogy a lovad ellenszegül, s nem áll majd rendelkezésre segítő, hogy utánad hozza.

Miután a csapat elkészült, körbezárt területen kell mindenkinek lóra szállnia. Egy felelős személy ellenőrizze, hogy valóban megfelelően helyezted-e föl a szerszámokat, jól állítottad-e be a kengyelt.

10-15 perces próbalovaglással kell kezdődnie a kilovaglásnak a körbezárt karámban.

Ez egyrészt bemelegíti kissé a lovakat, másrészt időben kiderülhet, ha esetleg az egyik ló sánta, vagy ha valamelyik frissebb a kelleténél.

A terep vezetője ismerteti a tereplovaglás szabályait, majd meghatározza a kilovaglás módját. Lássuk a szabályokat. Minden esetben a vezető megy elöl, és a lovak egymásutániságát ő határozza meg, hiszen ő ismeri a lovakat és a lovasokat, ő vállalja a felelősséget a csoportért. Ennek megfelelően mindenki, aki részt vesz a programon, köteles az utasításainak eleget tenni. Ezt előre el kell fogadni és ekképpen viselkedni. A sorrend és lovak kiválasztásán túl a vezetőre bízzuk azt is, hogy a lovasok sorban követik-e egymást, kettesével haladnak-e vagy eloszlásban, valamint, hogy mit tegyünk vész esetén. Oldal- és hosszanti irányban is figyelned kell a távolságok betartására, ezt már a zárt pályán megtanulhattad.

A megfelelő sorrend betartása kardinális kérdés lehet, ne engedjük a lovakat előzni!

A vezető előzetesen is elmondja, hogy mit kell tenned, ha baj történik, de közben is figyel rád. A biztonság kedvéért, ha neked vagy valamely társadnak gondja akad, jelezz előre Állj! vezényszóval. A terjengős mondatokat nem fogják az előrébb lovaglók érteni.

A jármód- és iramváltásokat a vezetőd jelzi hang- és jobb esetben karjelzésekkel is. Utóbbiak akkor hasznosak, ha ismered őket, így új tag esetén a vezető remélhetőleg kombinálja a kettőt.

A tereplovaglás során etikus lovasként viselkedj! Köszönj a szembejövőknek, a vezető utasítására engedjétek el őket, ha útszűkület van, semmiképpen ne szemetelj, és figyeld a lovad állapotát.

Óvakodj a szabadon lévő kutyáktól, a terepen mozgó motorosoktól, autósoktól, lovaskocsiktól, de a stílusod mindig legyen udvarias. Találkozhattok vadon élő állatokkal, ezektől lovad/pónid megriadhat. Higgadtan kezeld a helyzetet, soha ne távolodj el a csapattól, és ha elcsendesedett a helyzet, nyugtasd meg lovadat.

A tereplovaglásnak óriási hagyománya és divatja van, de soha ne feledd, hogy akkor élvezetes mindenki számára, ha a fenti útmutatást betartod.

A későbbiekben hosszabb lovaglásokra, túrákra is benevezhetsz és biztosan élvezni is fogod, mert felkészült leszel!

 

Forrás: Pegazus