Back to top

A hobbilovaglás koronája, avagy anyukád rémálma: a tereplovaglás

A tavasz közeledtével egyre többen kívánkozunk a fedeles lovarda falai közül a természetbe. A környezetünk minden évszakban felkínál szebbnél szebb képet, legyen az színkavalkádba öltözött levelekkel tarkított ősz, minden élénk színben pompázó, ereje teljét tükröző nyár, gyönyörű hótakaróval borított táj vagy a megújulni vágyó, ébredező tavasz.

Cikkünk a Pegazus 2020/3 számában jelent meg.

Ráadásul nem pusztán a lovasok vágyakoznak, hanem társaink, a lovak is. Az elmúlt időszakban bizonyára lovasoktatód, edződ ritkán vitt tereplovaglást, hiszen a fagyott talaj, a heves szélviharok, a csúszós utak nem kedveznek a biztonságos kikapcsolódásnak.

Minden esetben fogadd meg oktatód intelmeit, nemcsak azért, mert ő a felnőtt, hanem mert kellő tapasztalattal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rád, a többi lovasra és a lovakra is.

Ne feledd, a lovaglás veszélyes sport, mely azonban a kellő szabályok betartásával a legjobb kikapcsolódás lehet.

Ha voltál már tereplovagláson, ha nem, tisztában kell lenned ezekkel a szabályokkal, így a terepvezető munkáját is segítheted. Nagyon fontos, hogy olyan terepvezetővel soha ne menj ki lovagolni, aki:

  • kiskorú, mint te,
  • ittas, ha csak egy doboz sört ivott is,
  • lóháton dohányzik (nemcsak kiábrándító, balesetveszélyes is),
  • nem ismeri az alábbi szabályokat vagy nem tartja be maga sem,
  • nem tiszteli a ló lényét, például a terepmunkát büntetésnek szánja,
  • ismeretlen számodra és nincs tudomásod a szaktudásáról.

Ha új helyen készülsz kilovagolni, mindenképpen előbb menj el, nézd meg az ottani körülményeket és lovagolj is karámban, hogy megismerhesd a terepvezetőt és esetleg azt a lovat, amelyikkel kilovagolsz majd. Ez rendkívül fontos, remélhetőleg a lovarda szabályai is engedik, és a terepvezető is kíváncsi a tudásszintedre, hiszen neki kell megterveznie a lovasok tükrében, hogy milyen időtartamú, nehézségű (jármódok), útvonalú és csapat-összetételű programot szervezzen, arról nem is beszélve, hogy melyik lovára ültessen. Ezek nélkül szinte megúszhatatlan a baleset, pedig a

tereplovaglás legfontosabb követelménye, hogy elkerüljük a veszélyt, majd hogy jól érezze magát a lovas és a ló egyaránt.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a ló abban az esetben érzi jól magát, ha a lovasa kellőképpen képzett. A félelem mindig bajt okoz. Amennyiben félsz, ne menj ki terepre! Bajba sodrod nemcsak magad, hanem a többieket is. Elképzelhető, hogy nem félős vagy, pusztán belátod azt, amit a környezeted nem, hogy nem tart ott a tudásod, hogy kilovagolj. Ez a jobbik eset, mert legalább te belátod. Mit tehetsz, hogy ez változzon?

Képezd addig magad, amíg minden jármódban biztonságosan lovagolsz.

Lovagolj sokat kengyel nélkül. Sétálj el a pályától egyre messzebb, persze egy másik lovas társaságában, hogy lásd, lovad nem fél. Majd amikor úgy érzed te és a terepvezető is, hogy készen állsz, kezdő csoportba jelentkezz, mely nem túl nagy létszámú. A három-négy fő ideális választás. Tízfős csoportban nagyobb az esélye a problémáknak, illetve a felelős kevésbé tud majd rád figyelni.

Amikor eljön a nagy nap, mindenképpen időben érkezz a lovardába! A kapkodás sosem jó. Kérdezd meg, hogy melyik lóval mész, melyik a felszerelése. Ismerkedj meg vele, vagy ha már ismered, üdvözöld a lovad, majd tisztítsd meg. Ha már terepképes lovas vagy, biztosan megy egyedül is. A lóápolás kitűnő alkalom arra, hogy felmérd, nincs-e a lovadnak/pónidnak feltörése a marján, az oldalán vagy bármely testrészén sebesülés. Sérült lóval soha ne lovagolj! Állatkínzás, rád nézve pedig veszélyes.

Az alapos tisztítás után vedd szemügyre a ló felszerelését. Nem rakhatsz fel szakadt kantárt, nyerget. Ha ép a felszerelés, igyekezz tisztán a lóra helyezni. Tiszta nyeregalátétet válassz, nyeregemelőt vagy zselét, a heveder is feltörheti, ha koszosan vagy rászáradt izzadtsággal pakolták el. A kantár is legyen ápolt, a zabla tiszta, hiszen te sem vennél a szádba mocskos zablát.

Egyenetlen talajon fogtok lovagolni, ne feledkezz meg a lábvédőkről.

Ínvédő, bokavédő, akár pataharang is kerülhet a lóra. Említenem sem kell, hogy tisztán helyezzük fel a lóra/pónira. Ha bizonytalan vagy, mindig kérj segítséget!

Ezt követően a saját felszerelésedet is ellenőrizd. Ruházatod legyen tiszta, rendes, lovaglásra alkalmas. Tereplovaglásra még nyáron is ajánlott a hosszabb ujjú felsőrész, mely védelmet nyújt az égető nap és a benyúló gallyak elől. Természetesen kötelező a biztonsági kobak és a gerincvédő használata. Fontos a lovaglókesztyű, és érdemes magaddal pálcát vinni, hiszen előfordulhat, hogy a lovad ellenszegül, s nem áll majd rendelkezésre segítő, hogy utánad hozza.

Miután a csapat elkészült, körbezárt területen kell mindenkinek lóra szállnia. Egy felelős személy ellenőrizze, hogy valóban megfelelően helyezted-e föl a szerszámokat, jól állítottad-e be a kengyelt.

10-15 perces próbalovaglással kell kezdődnie a kilovaglásnak a körbezárt karámban.

Ez egyrészt bemelegíti kissé a lovakat, másrészt időben kiderülhet, ha esetleg az egyik ló sánta, vagy ha valamelyik frissebb a kelleténél.

A terep vezetője ismerteti a tereplovaglás szabályait, majd meghatározza a kilovaglás módját. Lássuk a szabályokat. Minden esetben a vezető megy elöl, és a lovak egymásutániságát ő határozza meg, hiszen ő ismeri a lovakat és a lovasokat, ő vállalja a felelősséget a csoportért. Ennek megfelelően mindenki, aki részt vesz a programon, köteles az utasításainak eleget tenni. Ezt előre el kell fogadni és ekképpen viselkedni. A sorrend és lovak kiválasztásán túl a vezetőre bízzuk azt is, hogy a lovasok sorban követik-e egymást, kettesével haladnak-e vagy eloszlásban, valamint, hogy mit tegyünk vész esetén. Oldal- és hosszanti irányban is figyelned kell a távolságok betartására, ezt már a zárt pályán megtanulhattad.

A megfelelő sorrend betartása kardinális kérdés lehet, ne engedjük a lovakat előzni!

A vezető előzetesen is elmondja, hogy mit kell tenned, ha baj történik, de közben is figyel rád. A biztonság kedvéért, ha neked vagy valamely társadnak gondja akad, jelezz előre Állj! vezényszóval. A terjengős mondatokat nem fogják az előrébb lovaglók érteni.

A jármód- és iramváltásokat a vezetőd jelzi hang- és jobb esetben karjelzésekkel is. Utóbbiak akkor hasznosak, ha ismered őket, így új tag esetén a vezető remélhetőleg kombinálja a kettőt.

A tereplovaglás során etikus lovasként viselkedj! Köszönj a szembejövőknek, a vezető utasítására engedjétek el őket, ha útszűkület van, semmiképpen ne szemetelj, és figyeld a lovad állapotát.

Óvakodj a szabadon lévő kutyáktól, a terepen mozgó motorosoktól, autósoktól, lovaskocsiktól, de a stílusod mindig legyen udvarias. Találkozhattok vadon élő állatokkal, ezektől lovad/pónid megriadhat. Higgadtan kezeld a helyzetet, soha ne távolodj el a csapattól, és ha elcsendesedett a helyzet, nyugtasd meg lovadat.

A tereplovaglásnak óriási hagyománya és divatja van, de soha ne feledd, hogy akkor élvezetes mindenki számára, ha a fenti útmutatást betartod.

A későbbiekben hosszabb lovaglásokra, túrákra is benevezhetsz és biztosan élvezni is fogod, mert felkészült leszel!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.

Egy iskolaló vagyok

A koronavírus-járvány a lovasok mellett a lovardák életét is felforgatta. A megváltozott körülmények különleges, új utakat nyitnak meg. Ilyen új kezdeményezés a Facebookon létrehozott, és időközben nagy kedveltségre szert tett „Egy iskolaló vagyok” csoport.

Borul a versenynaptár az elmaradó olimpia miatt

A koronavírus szinte egyik napról a másikra borította fel az életünket, természetesen nem kerülte el a lovasvilágot sem. Az FEI elnöke, Ingmar de Vos nyilatkozott a vírushelyzettel kapcsolatban, amint kiderült, hogy mi lesz a 2020-as tokiói olimpiával.

Fogat hírek - Bizakodó évadnyitó után sűrű felhők tornyosulnak

Visszatérő helyszínen, az Izsák és Fülöpszállás között félúton lévő Biczó csárda tanácskozótermében tartotta évértékelő és évadnyitó közgyűlését a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága Mondok József elnök vezetésével, a küldöttek részvételével.

Új elnök az MLOSZ élén - A jó szintet mindig magasan húzom meg

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége február 27-ei közgyűlésén a szakmai szervezet elnökévé választotta. Március 15. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Úgy véli, az elismerések az eddig végzett munkát jutalmazzák. De mit jelentenek a hétköznapokra? Erről kérdeztük Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját.

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.