0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, közülük

a leghatékonyabb az ültetvény fűtése valamilyen módszerrel, kályhákkal vagy fagyvédő gyertyákkal, de ez egyben a legdrágább is.

Ugyancsak jól működik a fagyvédelmi öntözés, amihez speciális öntözőrendszert kell kiépíteni. Mostanában kezdenek hazánkban is szélgépeket bevetni, amelyek a kisugárzási fagyoktól védenek, ugyanis a fölső légrétegek melegebb levegőjét forgatják a talaj közelébe. Különböző mobil fűtőberendezések is léteznek, amelyekkel rövid időn belül vissza kell térni ugyanarra a nyomvonalra, hogy ne hűljön le ismét a levegő, így elég kockázatos a használatuk, arról nem is beszélve, mennyire igénybe veszi a traktorost a órák hosszat tartó fel-alá furikázás az ültetvényben.

A Malagrow Kft. tavaszi gyümölcstermesztőknek szóló kiadványa a másik oldallal foglalkozik, ahhoz ad támpontokat, miként lehet tápanyagellátással és biostimulátorokkal segíteni a növényt a fagy hatásainak a leküzdésében. A tápelemek közül a kálium szerepe a legfontosabb ezen a téren, mert segíti a cukrok szintézisét, ezáltal töményebb lesz a sejtnedv, és alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg. Ezen kívül serkenti a fotoszintézist és a nedvkeringést. Hazai kísérletek bizonyították, hogy magasabb káliumszintek mellett a virágok sokkal kevésbé fagyérzékenyek.

A bórnak is hasonló a hatása, azaz segíti a szénhidráttermelést, és mint tudjuk, a virágok megtermékenyülésében játszik döntő szerepet.

Tehát a tavaszi fagykár megelőzésére kellő mennyiségű káliummal és bórral kell ellátni a növényeket, mégpedig az előző évben, szüret után.

Ez a nyár végi, őszi trágyázás egyben a rügydifferenciálódást is elősegíti, tehát több virágrügy esetén a fagy után is több virág maradhat életben.

Tavasszal kálium-szulfát formájában adagolhatjuk talajon vagy lombon keresztül. Ha lombtrágyát használjunk, a káliummal együtt bórt is juttassunk ki az első növényvédelmi permetezésekkel egy menetben.

Speciális biostimulátorokkal is segíthetünk, amelyek vagy a hidegtűrésért felelős gént aktiválják, vagy a növényi nedvkeringést élénkítik azáltal, hogy serkentik a szállítószövetek képződését.

Előbbit a várható lehűlés előtt kell kijuttatni, utóbbit viszont célszerű folyamatosan használni a kambiumműködés két fő időszakában, virágzás előtt és nyár derekán.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Malagrow