Back to top

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, közülük

a leghatékonyabb az ültetvény fűtése valamilyen módszerrel, kályhákkal vagy fagyvédő gyertyákkal, de ez egyben a legdrágább is.

Fagyvédelmi öntözés cseresznyében, Lajosmizsén
Fagyvédelmi öntözés cseresznyében, Lajosmizsén
Fotó: Czigány János
Ugyancsak jól működik a fagyvédelmi öntözés, amihez speciális öntözőrendszert kell kiépíteni. Mostanában kezdenek hazánkban is szélgépeket bevetni, amelyek a kisugárzási fagyoktól védenek, ugyanis a fölső légrétegek melegebb levegőjét forgatják a talaj közelébe. Különböző mobil fűtőberendezések is léteznek, amelyekkel rövid időn belül vissza kell térni ugyanarra a nyomvonalra, hogy ne hűljön le ismét a levegő, így elég kockázatos a használatuk, arról nem is beszélve, mennyire igénybe veszi a traktorost a órák hosszat tartó fel-alá furikázás az ültetvényben.

A Malagrow Kft. tavaszi gyümölcstermesztőknek szóló kiadványa a másik oldallal foglalkozik, ahhoz ad támpontokat, miként lehet tápanyagellátással és biostimulátorokkal segíteni a növényt a fagy hatásainak a leküzdésében. A tápelemek közül a kálium szerepe a legfontosabb ezen a téren, mert segíti a cukrok szintézisét, ezáltal töményebb lesz a sejtnedv, és alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg. Ezen kívül serkenti a fotoszintézist és a nedvkeringést. Hazai kísérletek bizonyították, hogy magasabb káliumszintek mellett a virágok sokkal kevésbé fagyérzékenyek.

Fagyott kajszivirág
Fagyott kajszivirág
Fotó: Mendel Ákos
A bórnak is hasonló a hatása, azaz segíti a szénhidráttermelést, és mint tudjuk, a virágok megtermékenyülésében játszik döntő szerepet.

Tehát a tavaszi fagykár megelőzésére kellő mennyiségű káliummal és bórral kell ellátni a növényeket, mégpedig az előző évben, szüret után.

Ez a nyár végi, őszi trágyázás egyben a rügydifferenciálódást is elősegíti, tehát több virágrügy esetén a fagy után is több virág maradhat életben.

Tavasszal kálium-szulfát formájában adagolhatjuk talajon vagy lombon keresztül. Ha lombtrágyát használjunk, a káliummal együtt bórt is juttassunk ki az első növényvédelmi permetezésekkel egy menetben.

Speciális biostimulátorokkal is segíthetünk, amelyek vagy a hidegtűrésért felelős gént aktiválják, vagy a növényi nedvkeringést élénkítik azáltal, hogy serkentik a szállítószövetek képződését.

Előbbit a várható lehűlés előtt kell kijuttatni, utóbbit viszont célszerű folyamatosan használni a kambiumműködés két fő időszakában, virágzás előtt és nyár derekán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Malagrow

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.