Back to top

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, közülük

a leghatékonyabb az ültetvény fűtése valamilyen módszerrel, kályhákkal vagy fagyvédő gyertyákkal, de ez egyben a legdrágább is.

Fagyvédelmi öntözés cseresznyében, Lajosmizsén
Fotó: Czigány János
Ugyancsak jól működik a fagyvédelmi öntözés, amihez speciális öntözőrendszert kell kiépíteni. Mostanában kezdenek hazánkban is szélgépeket bevetni, amelyek a kisugárzási fagyoktól védenek, ugyanis a fölső légrétegek melegebb levegőjét forgatják a talaj közelébe. Különböző mobil fűtőberendezések is léteznek, amelyekkel rövid időn belül vissza kell térni ugyanarra a nyomvonalra, hogy ne hűljön le ismét a levegő, így elég kockázatos a használatuk, arról nem is beszélve, mennyire igénybe veszi a traktorost a órák hosszat tartó fel-alá furikázás az ültetvényben.

A Malagrow Kft. tavaszi gyümölcstermesztőknek szóló kiadványa a másik oldallal foglalkozik, ahhoz ad támpontokat, miként lehet tápanyagellátással és biostimulátorokkal segíteni a növényt a fagy hatásainak a leküzdésében. A tápelemek közül a kálium szerepe a legfontosabb ezen a téren, mert segíti a cukrok szintézisét, ezáltal töményebb lesz a sejtnedv, és alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg. Ezen kívül serkenti a fotoszintézist és a nedvkeringést. Hazai kísérletek bizonyították, hogy magasabb káliumszintek mellett a virágok sokkal kevésbé fagyérzékenyek.

Fagyott kajszivirág
Fotó: Mendel Ákos
A bórnak is hasonló a hatása, azaz segíti a szénhidráttermelést, és mint tudjuk, a virágok megtermékenyülésében játszik döntő szerepet.

Tehát a tavaszi fagykár megelőzésére kellő mennyiségű káliummal és bórral kell ellátni a növényeket, mégpedig az előző évben, szüret után.

Ez a nyár végi, őszi trágyázás egyben a rügydifferenciálódást is elősegíti, tehát több virágrügy esetén a fagy után is több virág maradhat életben.

Tavasszal kálium-szulfát formájában adagolhatjuk talajon vagy lombon keresztül. Ha lombtrágyát használjunk, a káliummal együtt bórt is juttassunk ki az első növényvédelmi permetezésekkel egy menetben.

Speciális biostimulátorokkal is segíthetünk, amelyek vagy a hidegtűrésért felelős gént aktiválják, vagy a növényi nedvkeringést élénkítik azáltal, hogy serkentik a szállítószövetek képződését.

Előbbit a várható lehűlés előtt kell kijuttatni, utóbbit viszont célszerű folyamatosan használni a kambiumműködés két fő időszakában, virágzás előtt és nyár derekán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Malagrow

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Lassan enyhül a szárazság

Az elmúlt napok esőiből, záporaiból, zivataraiból több-kevesebb mindenhova jutott az országban, ami az idei száraz tavaszon nagyon sokat jelentett mind az ültetett, mind a természetes növényzet számára. Mivel a felgyülemlett csapadékhiány igen tetemes, ezért ezek a záporok még csak enyhítették a szárazságot, az aszály megszűntéhez további csapadékra van szükség.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.