0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Most ajánlatos a járt utakat a járatlanabbakért elhagyni

A Pilisi Parkerdő a fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió embernek nyújt természetközeli kikapcsolódási lehetőséget: a járványhelyzet miatt azonban most ennek a tömegnek el kell oszlania időben és térben, hogy a kirándulók vigyázhassanak egymásra és önmagukra.

Több hét bezártsággal és egy téllel a hátuk mögött az emberek vágynak a természetbe. Az erdők a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy ott is be tudjuk tartani a jelenlegi szabályokat.

Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő ötleteket és javaslatokat tett közzé, amelyek segítenek a biztonságosabb természetjárásban.

  • Mindenekelőtt azt ajánlják, hogy aki megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését.

  • Nem kevésbé fontos, hogy most van itt az ideje elhagyni a járt utakat a járatlanabbakért! A Parkerdő mindenkit arra kér, minél többen keressék az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat.  Érdemes elkerülni a népszerű, felkapott  kirándulócélpontokat, mint például a Rám-szakadék, a Prédikálószéki-kilátó, vagy a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó! Az  újabb és kevésbé ismert helyek felfedezésében segítségünkre lehet a parkerdo.hu, valamint országos viszonylatban a Magyar Természetjáró Szövetség honlapja. Sokan nem is gondolnák, hogy a Gödöllői-dombság vagy épp a Zsámbéki-medence milyen szép helyeket rejteget.

  • A túrázás, kirándulás során is tartsuk szem előtt, hogy a vendéglátóhelyek nyitva tartása és az élelmiszerboltok befogadóképessége korlátozott, lehetőleg inkább rövidebb utakat tervezzünk, illetve vigyünk magunkkal otthonról elegendő ételt és italt.

  • Az erdőben is fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására. Most végképp senki ne dobjon el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, vécépapírt, az erdő nem illemhely, fertőtlenítést senki nem végez benne, így csak azzal védhetjük egymást és magunkat, ha mindent hazaviszünk!

  • Aki személygépkocsival keresi fel a Parkerdő kirándulóhelyeit, ne csak a nagy, kialakított parkolókat használja, hanem fedezzen fel olyan parkolási lehetőségeket, ahol szabályosan és kevesebb jármű társaságában hagyhatja autóját.

Arra is kérik a kirándulókat, hogy most elégedjenek meg egy-egy rövidebb, túrával, és ha jól beszívták a friss levegőt, mielőbb induljanak haza és maradjanak otthon!

 

Forrás: Pilisi Parkerdő közlemény