0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az erdőfelújítás, erdősítés folytatódik

A koronavírus-járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket. Az erdőgazdaságok változatlanul kínálják partneri együttműködésüket az erdőtelepítéssel, erdőtelepítési pályázattal élni kívánó önkormányzatoknak, magán földtulajdonosoknak és gazdálkodóknak.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. a 2019/2020-as erdősítési szezonban összesen mintegy 30 hektáron hozott létre új erdőt. Tíz település határában több mint 170 ezer csemetét ültetett el, hogy megvalósulhasson erdészgenerációk és a széles társadalom közös célkitűzése, hazánk 27 százalékos erdőborítottsága.

A Bács-Kiskun megyében működő 12 csemetekertjében pedig évente 12-15 millió különböző fajú csemetét nevel, hogy kielégítse saját, illetve kereskedelmi partnerei szaporítóanyag-igényét.

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Síkvidéki Erdészeténél, Iván-Röjtökmuzsaj térségében is folynak a tavaszi munkák: 34 hektár erdőterületen természetes felújítást, 31 hektáron makkvetést és 13 hektáron ültetést végeznek. A nagy területű cseres-tölgyes állományok fafajai mellett, a gyengébb termőhelyeken erdei- és feketefenyőt ültetnek. Az akácerdők természetes felújítása az erdei vad élőhelye és a tűzifaellátás szempontjából is nagy jelentőségű. A hegyvidéki területek 55 hektárján a szúkár felszámolása folytatódik: őshonos lombos fafajokkal elegyes erdőket ültetnek.

A BAKONYERDŐ Zrt. 2019/2020-as erdősítési szezonban összesen 34 hektár területen hozott létre új erdőt. Pápasalamon, Berhida, Bakonyszűcs és Porva községhatárokban több mint 5,5 tonna makkot vetett el és közel 150 ezer csemetét ültetett, növelve ezzel Veszprém megye és az ország erdősültségét.

Szakembereik az erdők tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak a termőhelynek megfelelő és várhatóan a klímaváltozás hatásaihoz is legjobban alkalmazkodó fafajok kiválasztására, elegyes állományok létrehozására.

A termőhelyi viszonyokhoz igazodva őshonos, lombos fafajokat kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy csemetét ültettek és csertölgy makkot vetettek, amelyhez elegyfafajként hegyi és korai juhar, madárcseresznye és kislevelű hárs csemetét társítottak az újonnan létrejövő erdőrészletekben.

Az Ipoly Erdő Zrt. is csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához, melynek keretében, a 2019-2020-as erdősítési szezonban több helyszínen kezdte meg a talaj-előkészítés munkálatait és az erdősítéseket. A társaság Bercel község határában, 14 hektáron, közel 50 ezer csemetét és 4000 kilogramm makkot ültet el ezekben a hetekben. A termőhely adottságainak  megfelelően főként őshonos kocsánytalan tölgy csemeték és csertölgy makkok kerülnek a talajba.

Forrás: kefag/taeg/bakonyerdo/ipolyerdo