Back to top

Idén is várják az alkotásokat - a zene és az erdő összhangja rajzokon, fotókon és irodalmi művekben

A Muzsikál az Erdő Alapítvány 2020-ban is alkotói pályázatokat hirdet.A 17 éves, Beke Pál-nívódíjas, minősített fesztivál fő célja az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. A járványhelyzet lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk. jobbá tegyük életünket. Maradjunk otthon és alkossunk a Muzsikál az erdővel!

Fotópályázatra, irodalmi pályázatra és az óriási népszerűségnek örvendő gyermekrajz pályázatra is jelentkezhetnek az érdeklődők. Az alkotás, a teremtő erő a járvány miatti bezártság átvészelésében is segíthet,

Inspirációt adhat a természet, az erdő, a veszélyhelyzetben hasznosan eltöltött idő pedig megkönnyíti a hétköznapokat.

Jelenlegi helyzetünk ráirányítja a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a Muzsikál az erdő az indulása óta képvisel: a fenntarthatóság gondolatára, az erdő és a zene, a művészet együttes erejére, az erdő, a természet értékeire, a helyi közösségek összefogására, a helyi termékek fogyasztására.

A fotókból is kiállítást szerveznek
A fotókból is kiállítást szerveznek
Fotó: Matúz Viktória

Az ötödik alkalommal meghirdetett gyermekrajz pályázatra érkező alkotások technikája szabadon választott,, és a kiállítási anyagot a szervezők reményei szerint több térség rendezvényein is láthatják majd az érdeklődők. Beküldhetik a rajzokat postán, vagy jó minőségben lefotózva, vagy szkennelve a muzsikalazerdopalyazat@gmail.com email címre elektronikusan is.

Tavaly Tőserdőn hirdették ki a gyerekrajz-pályázat eredményét
Tavaly Tőserdőn hirdették ki a gyerekrajz-pályázat eredményét
Fotó: Matúz Viktória

A hetedik alkalommal kiírt fotópályázatra a a rendezvénysorozat szellemiségével, az erdő szeretetével, az erdő és a zene kapcsolatával, az egészséges életmóddal, a tiszta, zöld környezet iránt érzett felelősségvállalás eszméjével összeegyeztethető témákban várják a digitális alkotásokat.  A zsűri elnöke Haris László fotóművész, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja. Idén bekapcsolódik a zsűri munkájába Zsila Sándor, Életmű-díjas természetfotós, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. A fotópályázat anyagát kiállítják a Muzsikál az erdő egyik rendezvényén, illetve a tervek szerint látható lesz az ország más régióiban szervezett programok keretében.

Az irodalmi pályázatra beküldött alkotások műneme és műfaja szabadon választható, a jelentkezők pályázhatnak verssel, prózával és drámával is, a lényeg, hogy jelenjen meg bennük az erdő és zene kapcsolata. Felnőtt és gyermek alkotók munkáit is várják. A mesékhez inspirációt a korábbi rajzpályázatunk 3 alkotása adhat. A műveket elektronikus formában a jelentkezési lap kitöltésével együtt küldhetik be. Az eredményeket Győrffy Ákos, József Attila-díjas költő, a zsűri elnöke hirdeti ki, Vasvári Csaba színművész pedig előadja a helyezett műveket.

Az ünnepélyes eredményhirdetéseket a vírushelyzet enyhülése után a Muzsikál az erdő rendezvényhelyszínein szeretnék megtartani. A pontos helyszínről és időpontról a rendezvény honlapján és közösségi oldalán tájékoztatnak.

Forrás: 
muzsikalazerdo.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Pusztapalota a Vár-völgyben

Hazánk hegyvidékein barangolva megannyi érdekes és elgondolkodtató elnevezésű barlangot, szurdokvölgyet találunk. A Bakonyban sincs ez másképp, gondoljunk csak a betyárvilágból ismert Savanyú Jóskáról elkeresztelt barlangra, vagy a Római-fürdőre, amelynek elnevezéséről sokféle szóbeszéd kering, azonban fürdőként sosem működött. Számos legenda övezi a Pusztapalotát is, az egyik szerint egykoron Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt.

Közel ötvenezer facsemetével újabb Újszülöttek erdeje jött létre Baranyában

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. idén is létrehozott egy Újszülöttek erdejét. A közel öthektárnyi új erdőterület Szigetvár városhatárában, az Almás-patak mentén formálódik.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”