0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

A kicsi, a nagy, a sóher és a háziúr: nyakunkon a fröccsszezon

A fröccs a magyar néplélek tükre, mindennapi folyadékbevitelünk része, a magyar hon nemzeti itala. Itt, a Kárpát-medencében olyan, mint a lecsó, hozzátartozik a nyárhoz. A napsütés a gyöngyöző hideg fröccsök ideje. És ahogy jót főzni is csak jó borral lehet, a jó fröccs készítéséhez sem használható akármilyen nedű.

A fröccskultusz lényege nem a bor minősége, még csak nem is a jéghideg, frissen fröccsentett szikvíz szén-dioxid-tartalma, sokkal inkább a bor és a szóda keverési aránya. „Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka” – írja Márai.

Hivatalosan a szőlőbor és az ízesítés nélküli szénsavas víz kiszerelt keveréke, amelynek alkoholtartalma nem haladja meg a 8,5 térfogatszázalékot és amelyben a szőlőbor aránya meghaladja az 50 százalékot (kiszerelt fröccs) ugyan nem tartozik a szőlőbor kategóriájába – figyelembe véve a tarifális besorolását – azonban üzemi előállítása végezhető EAR – egyszerűsített adóraktár – engedéllyel, ha ezt az engedélyes kérelmezi.

A termék a szóda hozzáadása által a 2206. vámtarifaszám meghatározása alá kerül, úgymint erjesztett italok és alkoholmentes italok keveréke.

Így bár a 2206. vtsz. miatt a kiszerelt termék már „egyéb bornak” minősül, ettől függetlenül egyszerűsített adóraktári előállítás során az adó mértéke e termékre is nulla forint. A definíció figyelembe vételével azonban bármely más módon történő ízesítés a nullás adómértéket kizárja és így az egyszerűsített adóraktári engedély sem jöhet szóba. A „más” módon előállított termékre az egyéb bor adóraktárra vonatkozó rendelkezések az irányadók.

De térjünk inkább vissza a születés legendájára: 1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmarty-t és néhány barátját.

A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is.

Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót.

Bár néhány országban szokás a bort vízzel keverni, annyi fröccsfajtát, mint amennyit a magyarok kitaláltak, sehol nem találunk.

A fóti találka után a hagyományos arányok hamar napvilágra kerültek, s népszerűségük azóta is töretlen:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz (József Attila füttynek nevezte, mert egy füttyre meg lehet inni)

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz (Móra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”)

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Góré fröccs: 1 pohár bor + 1 spriccentésnyi szódavíz

Deák fröccs: 1 pohár szódavíz + egy cseppnyi bor

De érdemes megemlíteni a Krúdy-fröccsöt, a fröccsfajták legextrémebbjikét, ahol kilenc deci borhoz mindössze egy deci szódát kell kérni a pultostól, ha kocsmában, vagy borfesztiválon fogyasztjuk. Krúdy ezzel csupán „megviccelte” a bort.

Ezzel szemben áll a Sóher fröccs, amiről nem is lenne szabad leírni, hogy fröccs, ugyanis 9 deci szódához egyetlen deci bort töltenek… Nagytorkúaknak találták ki a Polgármestert, ami hat deci bor, négy deci szóda, illetve a Maflást, a fél liter bort, fél liter szódát tartalmazó italt.

Persze a magyar népréteg nem elégedett meg az efféle keverékekkel, egyre újabbakat tett az asztalra, illetve töltött a pohárba (s, ennek a folyamatnak nincsen vége):

Tiszafröccs vagy Kassfröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Macifröccs: 1 dl bor + 2 dl szódás málnaszörp

Újházi fröccs: 1 dl bor + 2 dl (kovászos) uborkalé

Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla

Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla

Szerencsés flótás: 1 dl bor + 1 dl szódavíz + pici rum

Medve: 3 dl vörösbor + 1 dl kóla + 1 dl rum

KVBK: 2 dl bor + 2 dl kóla + 1 dl rum

Spröccs vagy horgász: 2 dl fehérbor + 2 dl Sprite

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu