0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amerikai kutatók ultraibolya sugárzással védenék a szamócát

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának appalachi gyümölcskutató állomásán új, kíméletes módszerrel próbálnak védekezni a szamóca gombás betegségei és a szamócaatka ellen, számol be a Good Fruit Grower. A rövid besugárzás megakadályozza a lisztharmat, a szürkerothadás, valamint az antraknózis kórokozóit a szaporodásban.

A PhylloLux névre keresztelt világítási rendszer egy percig sugároz ultraibolya fényt a kísérleti növényekre, amit több órás sötét periódus követ.

Ez a rövid besugárzás megakadályozza a lisztharmat, a szürkerothadás, valamint az antraknózis kórokozóit a szaporodásban azáltal, hogy károsítja a DNS-üket.

A berendezést az állomás kórtanos kutatója, Wojciech Janisiewicz és Fumiomi Takeda, egy bogyósokat termesztő gazdálkodó fejlesztette ki. Ebben a kísérleti stádiumban arról is meg akarnak bizonyosodni, hogy a kártevő gombák UV-fénnyel való kiiktatása nem nyit-e teret más nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodásának. Olyan mikrobákat keresnek tehát, amelyek képesek elszaporodni a virágon, így két legyet akarnak ütni egy csapásra: UV-fénnyel elpusztítani a kórokozókat és a megüresedett helyet hasznos mikrobákkal benépesíteni. Ez tökéletes biológiai védekezési módszer lenne.

Az is kiderült, hogy a kezelt növényeken sokkal kevesebb takácsatka volt, mint a többin. A népesség alatta maradt a hagyományos védekezéssel elért eredménynek.

A kísérleti berendezésben az UV lámpa folyamatosan halad a sorok fölött, betartva az egyperces kezelési időt, alulról pedig fényvisszaverő fóliával vetítik a fényt a levelek fonákára. Tervezik egy alul-fölül világító berendezés kialakítását, amit az emelt asztalos szamócatermesztésben lehet használni. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is használni lehessen a módszert, ipari robotra is szükség lesz, ami mozgatja a világítóberendezést. A környezetkímélő módszer bevezetése gazdasági kérdés, de úgy becsülik, hogy körülbelül annyiba kerülhet, mint amennyit most permetezésre költenek a gazdák.

Az UV-fénnyel való védekezés ötlete több évtizedes, de kezdetben nemcsak a kórokozó gombákat, hanem a kultúrnövényt is károsította a sugárzás.

A gombák is reagálnak a napfényre, éppúgy befolyásolja a fejlődésüket, mint a növényekét. Nappal a növények és a gombák is érzékelik a fényt és működtetik a DNS-károsodást helyreállító mechanizmusaikat, amivel az UV-fény roncsoló hatását ellensúlyozzák. Sötétben ez a mechanizmus kikapcsol, ezért van lehetőség a kezelésre az ultraibolya sugárzással. Azért lehet olyankor a kultúrnövény károsítása nélkül alkalmazni, mert a nappalinál sokkal kisebb „adagban” is hatásos a kórokozók ellen. A levél felszínén lévő mikrogombákat könnyű elpusztítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com