Back to top

Amerikai kutatók ultraibolya sugárzással védenék a szamócát

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának appalachi gyümölcskutató állomásán új, kíméletes módszerrel próbálnak védekezni a szamóca gombás betegségei és a szamócaatka ellen, számol be a Good Fruit Grower. A rövid besugárzás megakadályozza a lisztharmat, a szürkerothadás, valamint az antraknózis kórokozóit a szaporodásban.

szamócalisztharmat
Szamócalisztharmat miatt kanalasodnak a levelek
Fotó: Horváth Csilla
A PhylloLux névre keresztelt világítási rendszer egy percig sugároz ultraibolya fényt a kísérleti növényekre, amit több órás sötét periódus követ.

Ez a rövid besugárzás megakadályozza a lisztharmat, a szürkerothadás, valamint az antraknózis kórokozóit a szaporodásban azáltal, hogy károsítja a DNS-üket.

A berendezést az állomás kórtanos kutatója, Wojciech Janisiewicz és Fumiomi Takeda, egy bogyósokat termesztő gazdálkodó fejlesztette ki. Ebben a kísérleti stádiumban arról is meg akarnak bizonyosodni, hogy a kártevő gombák UV-fénnyel való kiiktatása nem nyit-e teret más nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodásának. Olyan mikrobákat keresnek tehát, amelyek képesek elszaporodni a virágon, így két legyet akarnak ütni egy csapásra: UV-fénnyel elpusztítani a kórokozókat és a megüresedett helyet hasznos mikrobákkal benépesíteni. Ez tökéletes biológiai védekezési módszer lenne.

Az is kiderült, hogy a kezelt növényeken sokkal kevesebb takácsatka volt, mint a többin. A népesség alatta maradt a hagyományos védekezéssel elért eredménynek.

A kísérleti berendezésben az UV lámpa folyamatosan halad a sorok fölött, betartva az egyperces kezelési időt, alulról pedig fényvisszaverő fóliával vetítik a fényt a levelek fonákára. Tervezik egy alul-fölül világító berendezés kialakítását, amit az emelt asztalos szamócatermesztésben lehet használni. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is használni lehessen a módszert, ipari robotra is szükség lesz, ami mozgatja a világítóberendezést. A környezetkímélő módszer bevezetése gazdasági kérdés, de úgy becsülik, hogy körülbelül annyiba kerülhet, mint amennyit most permetezésre költenek a gazdák.

Az UV-fénnyel való védekezés ötlete több évtizedes, de kezdetben nemcsak a kórokozó gombákat, hanem a kultúrnövényt is károsította a sugárzás.

A gombák is reagálnak a napfényre, éppúgy befolyásolja a fejlődésüket, mint a növényekét. Nappal a növények és a gombák is érzékelik a fényt és működtetik a DNS-károsodást helyreállító mechanizmusaikat, amivel az UV-fény roncsoló hatását ellensúlyozzák. Sötétben ez a mechanizmus kikapcsol, ezért van lehetőség a kezelésre az ultraibolya sugárzással. Azért lehet olyankor a kultúrnövény károsítása nélkül alkalmazni, mert a nappalinál sokkal kisebb „adagban” is hatásos a kórokozók ellen. A levél felszínén lévő mikrogombákat könnyű elpusztítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.