0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Wojciechowski: korlátozott a Bizottság mozgástere

Csak korlátozott lehetőségei vannak az Európai Bizottságnak arra, hogy a jelenlegi koronavírus krízisben átfogó intézkedési tervet hajtson végre a mezőgazdaság megsegítésére – mondta el az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága előtt tartott online meghallgatáson Janus Wojciechowski.

Az Európai Bizottság eheti döntéséről itt írtunk, mely szerint az új intézkedések 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit.

Arról is hírt adtunk, hogy példa nélküli módon egyhangúlag támogatták az uniós agrárminiszterek azt a közös nyilatkozatot, amelyben további rendkívüli válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól a koronavírus-járvány mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére

Még április 15-én Janus Wojciechowski  az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága előtt tartott online meghallgatáson számolt be a jelenlegi helyzetről

Az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa a videókonferencián kifejtette: leginkább piaci intervenciókkal és eseti támogatásokkal tudnak beavatkozni a mostani állapot enyhítésére. Ehhez is előbb tudni kellene az uniós költségvetés sarokszámait, ugyanis jelenleg nem világos, hogy az új büdzsé mennyi pénzből gazdálkodhat.

Tekintve, hogy az új büdzsé kialakítás alatt áll, és az új Közös Agrárpolitika megalkotása is csak ezután következhetne, a jelenlegi helyzetben az Európai Bizottságnak egyszerűen nincsenek eszközei illetve jogköre arra nézve, hogy nagyívű megoldásokat tudjon kidolgozni és végrehajtani.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy jelenleg egy uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, ezért „a jelenlegi büdzsében már alig van pénz” – tette hozzá a biztos.

Janus Wojciechowski ugyanakkor elmondta: felmerültek már megoldási javaslatok, a különféle piaci beavatkozások között például a betárolási támogatás eszköze, amelyet több tagállam és szakmai szervezet is kért. „Teljesen érthető ez az igény egy sor mezőgazdasági ágazat esetében, ezen ágazatok száma pedig növekszik. Tisztában vagyunk a helyzettel, értjük a problémát” – fogalmazott a biztos.

Jogi beavatkozási lehetőségek természetesen vannak erre nézve, hogy ilyeneket kialakítson a Bizottság, de az új költségvetés forrásai még nem állnak rendelkezésre, a most lejáró büdzsé forrásai pedig már a gazdáknál vannak. Ennek ellenére a Bizottság vizsgálja azt, hogyan lehetne a mostani költségvetési kereten belül mégis felszabadítani összegeket.

A következő időszak költségvetéséről szólva Janus Wojciechowski kijelentette: véleménye szerint abban a lehető legnagyobb teret kellene adni a piaci beavatkozásoknak, vagyis a korábbinál magasabb összeget elkülöníteni ilyen célokra.

A lejáró költségvetésen túl a probléma jelenleg az, hogy a Közös Agrárpolitika általában sem alkalmas nagymérvű krízisek kezelésére. A piaci beavatkozások általában egy-egy ágazatra korlátozódnak – ilyen volt például a korábbi években a sertéshús betárolási támogatás, amelyre az orosz embargó okozta zavarok miatt volt szükség, vagy a tejválság alatt a tejtermékek esetében alkalmazott hasonló eszköz. Ezek a lépések azonban egy konkrét ágazat problémáit enyhítették, most pedig egy átfogó krízis van kialakulóban, amely kezelésének igényei messze meghaladják az Európai Bizottság számára jelenleg adott mozgástér korlátait.

A szerdán tartott vitában is felmerült ezzel kapcsolatban az a gondolat, amely az elmúlt években már többször is: mindaddig, amíg az Európai Bizottságnak csak korlátozott végrehajtói szerepet szánnak a tagállamok, nem várható, hogy érdemi, gyors és hatékony lépéseket hajtson végre egy váratlan krízishelyzetben. Ehhez ugyanis sem a jogi, sem pedig a pénzügyi mozgástere nincs meg.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu