0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?

Dr. Janice Block azithromycin - egy széles körben használt antibiotikum- illetve méhméreg és propolisz használatát javasolja egy előtanulmányban azon betegek körében, akik különösen veszélyeztetettek a világjárványban.

A COVID-19 világjárvány próbára teszi az egészségügyi rendszereket az egész világon.

“Még akkor is – írja Dr. Janice Block, izraeli orvosnő -, ha ez a koronavírus a legtöbb ember számára nem jár veszéllyel és fertőzés esetén nem feltétlenül szükséges a betegek kórházi ellátása.”

Azonban néhányan: többek között az idősebbek, a cukorbetegségben szenvedők, a dohányosok, a krónikus tüdőbetegek bele is halhatnak a fertőzésbe.

Dr. Block kiemeli, hogy mind az azithromycin mind bizonyos méhtermékek, mint a méhméreg és a propolisz hatékonyan gátolják a vírusok, köztük a COVID-19 vírus légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait,

ezért ezek kiemelkedő szerepet játszhatnak a COVID-19 fertőzések megelőzésére a veszélyeztetett egyének körében.

Az azithromycin közismert antibiotikum, melyet számos bakteriális fertőzésben használnak. Ez az antibiotikum, ugyan virusok ellen nem hat, ám mivel erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, tulajdonképpen már a COVID-19-el szembeni védelem protokolljában is szerepel és használatban van.

A propoliszt és a méhmérget (melittint) pedig a tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásuk miatt javasolja az orvosnő. Dr. Block összességében három okot sorol fel, amiért az azithromycin és ezek a méhtermékek jól bevethetőek lennének a jelenlegi világjárványban:  

Az azithromycin és ezek a méhtermékek képesek erősíteni a légzőszervek hámszövetsejtjeinek egymáshoz való szoros illeszkedését.

A COVID-19 fertőzés reaktivációja során a tripeptide Proline-Glycine-Proline képződésének megelőzésére az azithromycin igéretes gyógykezelést jelent, különösen a krónikus tüdőbetegek esetében.

A COVID-19 vírus legsúlyosabb eseteiben az immunrendszer túlreagálja a fertőzést és egy úgy nevezet citokin túláramlás lép fel. Az azithromycin és a fenti méhtermékek szabályozni képesek az immunrendszernek ezt a túlzó reakcióját.

Tanulmányában az orvosnő részletesen is kifejti a három pontot és hangsúlyozza, hogy a fenti méhtermékek további kutatása alapfeltétele az alkalmazhatóságuknak, de az lehet a rendkivüli előnyük, hogy használatuk nem idéz elő rezisztenciát a baktériumokban illetve vírusokban. 

A tanulmány egyelőre szakértői véleményezésre vár. és részletesen a reasearchgate-en olvasható a következő címmel: High risk COVID-19: intervening at multiple points in the COVID-19 disease process via prophylactic treatment with azithromycin or bee derived products, by Dr Janice Block.

További lehetőségek: 

Magyarországon a Magyar Apiterápiás Társaság foglalkozik apiterápiához kapcsolódó tanfolyamok szervezésével, továbbá információt tud nyújtani az apiterapeuták megtalálásához.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

A témában még a következő könyvet ajánljuk (angol nyelven: Bees Help Fight Viruses

Forrás: magyarmezogazdasag.hu