0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Közepes gyümölcstermésre sem számíthatunk az idén

Az április első napjaiban kialakult ismétlődő, erős fagyok után egy héttel újabb lehűlés érte a hazai gyümölcsösöket. Meleg napokat és folyamatos szárazságot követett az újabb éjszakai fagy, ami már az almát és a körtét is károsította. Nincs olyan gyümölcsfaj, aminek a virágai ne károsodtak volna legalább 60-70 százalékos mértékben.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzése még az április eleji fagykárokat vizsgálva megállapította, hogy a kajszin és az őszibarackon kívül a többi gyümölcsből még elképzelhető közepes termés. A helyzet az újabb hideg után gyökeresen változott: nincs olyan gyümölcsfaj, aminek a virágai ne károsodtak volna legalább 60-70 százalékos mértékben. Az április 8-ra virradó éjszaka nem volt olyan hideg, mint egy héttel korábban, mínusz 3 °C körüli volt a legnagyobb lehűlés, de a virágzó szilva, alma és körte azt sem viseli el.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy ez a virágkár a termésben is megmutatkozik majd.

A tavalyi kihagyó év után az idén igen nagy termés is lehetett volna, de a tavaszi fagyok megoldották ezt a problémát, nem kell piaci zavarokra számítani.

Almában fajták szerint elég nagy a különbség a fagykár mértékében, például az elsőként virágzó Idared, amiből tetemes mennyiség van itthon, végletesen károsodott. Hasonlóképp 100% körüli a fagykár a triploid, ezért nehezen termékenyülő Jonagold esetében, valamint a Red Delicious és a Braeburn fajtáknál. Reménykedni a Gala és Goliden fajtakörök esetében lehet némi termésben.

A sérült virágok kötődését hormonokkal és aminosavakkal lehet támogatni, de csak néhány hét után derül ki, hogy nem csak kidobott pénz volt-e a kezelés.

Hideghatásra pár napra leáll az auxin- és gibberellintermelés a növényben, és ha gyorsan pótoljuk a hormonokat, újraindulnak a megtorpant élettani folyamatok. Aminosavakkal pedig közvetlenül felhasználható tápanyagot adunk a növénynek, így energiát spórolhat. Ez a beavatkozás azonban csak azoknak a virágoknak a kötődését segíti, amelyek csak megsérültek, ahol elhalt minden, ott nem érdemes próbálkozni vele.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu