Back to top

Közepes gyümölcstermésre sem számíthatunk az idén

Az április első napjaiban kialakult ismétlődő, erős fagyok után egy héttel újabb lehűlés érte a hazai gyümölcsösöket. Meleg napokat és folyamatos szárazságot követett az újabb éjszakai fagy, ami már az almát és a körtét is károsította. Nincs olyan gyümölcsfaj, aminek a virágai ne károsodtak volna legalább 60-70 százalékos mértékben.

Fagykár almavirágzatban
Fagykár almavirágzatban
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzése még az április eleji fagykárokat vizsgálva megállapította, hogy a kajszin és az őszibarackon kívül a többi gyümölcsből még elképzelhető közepes termés. A helyzet az újabb hideg után gyökeresen változott: nincs olyan gyümölcsfaj, aminek a virágai ne károsodtak volna legalább 60-70 százalékos mértékben. Az április 8-ra virradó éjszaka nem volt olyan hideg, mint egy héttel korábban, mínusz 3 °C körüli volt a legnagyobb lehűlés, de a virágzó szilva, alma és körte azt sem viseli el.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy ez a virágkár a termésben is megmutatkozik majd.

A tavalyi kihagyó év után az idén igen nagy termés is lehetett volna, de a tavaszi fagyok megoldották ezt a problémát, nem kell piaci zavarokra számítani.

Almában fajták szerint elég nagy a különbség a fagykár mértékében, például az elsőként virágzó Idared, amiből tetemes mennyiség van itthon, végletesen károsodott. Hasonlóképp 100% körüli a fagykár a triploid, ezért nehezen termékenyülő Jonagold esetében, valamint a Red Delicious és a Braeburn fajtáknál. Reménykedni a Gala és Goliden fajtakörök esetében lehet némi termésben.

A sérült virágok kötődését hormonokkal és aminosavakkal lehet támogatni, de csak néhány hét után derül ki, hogy nem csak kidobott pénz volt-e a kezelés.

Hideghatásra pár napra leáll az auxin- és gibberellintermelés a növényben, és ha gyorsan pótoljuk a hormonokat, újraindulnak a megtorpant élettani folyamatok. Aminosavakkal pedig közvetlenül felhasználható tápanyagot adunk a növénynek, így energiát spórolhat. Ez a beavatkozás azonban csak azoknak a virágoknak a kötődését segíti, amelyek csak megsérültek, ahol elhalt minden, ott nem érdemes próbálkozni vele.


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

A nehézfémek és egyéb káros anyagok méregtelenítése 2.

A nehézfémek a szervezet számára idegen anyagok, így meg kell próbálni mindent megtenni a bejutásuk elkerülésére, vagy ha már bejutottak, akkor az eltávolításuk a cél... 

Hétfőig célszerű igényelni az idei az agrárbiztosítási díjtámogatást

Azok a gazdálkodók, akik Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben ezt külön igénylik, akár 70 százalékát is visszakaphatják idén befizetett agrárbiztosításai díjaiknak. A szankciómentes igénylésre idén a hétvégére tekintettel május 15 helyett május 16-ig van lehetőség, ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg minden munkanapnyi késedelem után egy százalékkal csökken.