Back to top

Idén először díjaznak újdonságot a bolzanói Interpoma kiállításon

A Fiera Bolzano és más iparági szereplők által alapított díjjal az almatermesztés fejlődésére legnagyobb hatású újításokat kívánják elismerni. Az első, idei alkalommal a fajtainnováció áll a középpontban. Az almaágazat bármely szereplője pályázhat a díjra minden olyan projekttel, ami segített a fajtahasználat megújulásában, legyen az új fajta, nemesítési program, vagy különösen hatásos marketingkampány.

Fotó: Interpoma
Forrongásban van az almatermesztés napjainkban, ugyanis a hagyományos fajtákból, amelyek évtizedek óta uralják a piacot, túltermelés alakult ki és már nehezen felelnek meg a fogyasztók magasabb igényeinek, nem is beszélve a termesztési költségeikről.

Napjainkban sorra születnek az új és ígéretes almafajták, amelyek azon kívül, hogy gazdagítják a kínálatot, az ismert fajtáknál vonzóbb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezért került az idei, 12. Interpoma Kiállítás fókuszába a fajtainnováció minden aspektusa.

A díjra 2020. október 31-ig lehet nevezni, azután az almaágazat minden részéről felkért, elismert szakértőkből álló zsűri választja ki a nyertest, aki az Interpoma Kongresszuson veheti át a díjat november 20-án.

A zsűrit Michael Oberhuber, a Laimburg Kutatóközpont igazgatója vezeti, tagja Georg Kössler, a Dél-tiroli Alma Konzorcium elnöke, Massimo Tagliavini, a Bolzanói Szabadegyetem professzora, Walter Guerra, a Laimburg Kutatóközpont Gyümölcstermesztési és Szőlészeti Intézetének vezetője, Robert Wiedmer, a Dél-tiroli Szaktanácsadó Központ igazgatója, Markus Bradwalter, a Fajtainnováció Konzorcium vezérigazgatója, valamint Gerhard Dichgans, az Interpoma Kongresszus tanácsadója.

Az Interpoma Kiállítás az egész világ almatermesztését kívánja segíteni a legjobb, legújabb megoldások, újdonságok bemutatásával, ezért is alapították a díjat, nyilatkozta Michael Oberhuber. Azokra a meghatározó innovációkra hívják föl ezzel a figyelmet, amelyek az almatermesztés, -tárolás és marketing területén születtek a világban.

Az előző, 2018-ban 25 ezer négyzetméteren rendezett kiállításon 24 országból 490 résztvevő mutatkozott be 20 ezer látogatónak, akik a világ 70 országából érkeztek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.