0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Idén először díjaznak újdonságot a bolzanói Interpoma kiállításon

A Fiera Bolzano és más iparági szereplők által alapított díjjal az almatermesztés fejlődésére legnagyobb hatású újításokat kívánják elismerni. Az első, idei alkalommal a fajtainnováció áll a középpontban. Az almaágazat bármely szereplője pályázhat a díjra minden olyan projekttel, ami segített a fajtahasználat megújulásában, legyen az új fajta, nemesítési program, vagy különösen hatásos marketingkampány.

Forrongásban van az almatermesztés napjainkban, ugyanis a hagyományos fajtákból, amelyek évtizedek óta uralják a piacot, túltermelés alakult ki és már nehezen felelnek meg a fogyasztók magasabb igényeinek, nem is beszélve a termesztési költségeikről.

Napjainkban sorra születnek az új és ígéretes almafajták, amelyek azon kívül, hogy gazdagítják a kínálatot, az ismert fajtáknál vonzóbb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezért került az idei, 12. Interpoma Kiállítás fókuszába a fajtainnováció minden aspektusa.

A díjra 2020. október 31-ig lehet nevezni, azután az almaágazat minden részéről felkért, elismert szakértőkből álló zsűri választja ki a nyertest, aki az Interpoma Kongresszuson veheti át a díjat november 20-án.

A zsűrit Michael Oberhuber, a Laimburg Kutatóközpont igazgatója vezeti, tagja Georg Kössler, a Dél-tiroli Alma Konzorcium elnöke, Massimo Tagliavini, a Bolzanói Szabadegyetem professzora, Walter Guerra, a Laimburg Kutatóközpont Gyümölcstermesztési és Szőlészeti Intézetének vezetője, Robert Wiedmer, a Dél-tiroli Szaktanácsadó Központ igazgatója, Markus Bradwalter, a Fajtainnováció Konzorcium vezérigazgatója, valamint Gerhard Dichgans, az Interpoma Kongresszus tanácsadója.

Az Interpoma Kiállítás az egész világ almatermesztését kívánja segíteni a legjobb, legújabb megoldások, újdonságok bemutatásával, ezért is alapították a díjat, nyilatkozta Michael Oberhuber. Azokra a meghatározó innovációkra hívják föl ezzel a figyelmet, amelyek az almatermesztés, -tárolás és marketing területén születtek a világban.

Az előző, 2018-ban 25 ezer négyzetméteren rendezett kiállításon 24 országból 490 résztvevő mutatkozott be 20 ezer látogatónak, akik a világ 70 országából érkeztek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom