0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A lekvár az lekvár, a szörp az szörp legyen!

A titok, hogy maguknak készítik, saját kertjük gyümölcseiből, a lekvárt, a szörpöt, a gyümölcsleveket. Csak a felesleget viszik termelői piacra, éppúgy, mint nagyanyáink korában a háziasszonyok tették.

A fiatal házaspár a városi életmódot cserélte le, és költözött egy apró borsodi faluba. S ugyan megtartották az íróasztali munkát is, ám a saját kertjükben megtermelt alapanyagokból készített kézműves termékeikkel és vegyszermentesen termesztett fűszereikkel hihetetlen sikereket értek el. 

Szurdok Renáta és Gáspár Attila tíz évvel ezelőtt csak saját kertet akart, és ezért vásároltak egy portát Vadnán. Gyümölcsfákat telepítettek, kertészkedtek. Majd annyira beleszerettek a vidéki létbe, hogy felújítottak egy régi parasztházat, ami napjaikban már az otthonukul szolgál. Sőt a termékeik védjegyének az ihletét is adta ez a falusiak körében csak „kacsabéla” portaként emlegetett ház.

youtube://v/1333T5eVOjo

 

Mi a titka a KicsiKacsaHáz termékei sikerének?

Vallják, hogy a lekvár valóban lekvár legyen, a szörp se a hozzáadott cukortól ragadjon.  Évről-évre a saját gyümölcseikből saját maguknak készítettek lekvárt és szörpöt. Ám oly sok készült, amit nem tudtak elfogyasztani. S mivel a rokonoknak és barátoknak is nagyon ízlettek e finomságok, így belevágtak a kézműves termékek készítésébe.  

Termékeiket Ózdon, Kazincbarcikán, helyi piacokon, az interneten és vasárnaponta a fővárosban, a Gellérthegy lábánál lévő Czakó Piacon kínálják.

A fiatal házaspár az ősi permakulturális termesztési módokhoz visszatérve kézzel kapál, gyomlál. Nem használnak vegyszert, és a zöld javakat pedig komposztálják. Kertjükből a kártevőket kacsák és a tyúkok szedik össze. A termékek elkészítésekor próbálják a főzés időtartalmát minél jobban lerövidíteni, annak érdekében, hogy több tápanyag és „jóság” maradjon az üvegbe zárt csodáikban. Vallják, így télen is élvezhetjük a vitaminokat, ízeket és színeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu