0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Éles váltás: a francia középületek építéséhez fele részben fát kell használni 2022-től

A francia városépítésért és lakhatásért felelős miniszter fenntarthatóvá szeretné tenni a francia építőipart. Ennek érdekében 2022-től minden közberuházásnál előírnák, hogy az épületek 50 százalékban fából vagy más, biológiai eredetű anyagból készüljenek. Emellett száz városi zöldségfarm létesítéséről döntöttek.

A francia kormány Párizs példájából merít. A francia főváros ugyanis a 2024-es olimpiára készülve komoly építőipari megkötéseket hozott a fenntarthatóság jegyében, például az ötkarikás játékokra tervezett lakónegyedekben a nyolc emeletnél magasabb épületek csak fából készülhetnek.  A francia főváros már most is a világ legnagyobb tetőfarmjának megvalósításán dolgozik, és Anne Hidalgo főpolgármester azt ígéri, hogy újraválasztása esetén kötelezővé tenné a 200 négyzetméternél nagyobb lapostetőkön a városi farmok létrehozását.

Julien Denormandie február 5-én a La Depeche tudósítása szerint leszögezte, hogy amit az olimpiára lehetséges megvalósítani, annak lehetségesnek kell lennie az átlagos épületek esetében is. A mostani kormányzati intézkedés vonatkozik a francia kormány beruházásában zajló lakásépítési projektekre is, például a Paris-Saclay, a marseille-i Euroméditerrannée vagy a bordeaux-i Euratlantique esetére. A fa mellett biológiai eredetű alapanyagnak számít a szalma vagy a kender is.

A miniszter által a Les Quartiers fertiles  (Termékeny városnegyedek) program keretében kezdeményezett száz városi farm körül harminc létesítését már idén nyáron megkezdenék. Erre a programra 21 millió eurót szánnak. 

Az intézkedéscsomag részeként alacsony CO2-kibocsátású városnegyedeket létesítésének, és az ezzel kapcsolatos tervezési alapelveknek a vizsgálatát indítják el,.  Kilencven ilyen kísérleti negyed építését tervezik a közeljövőben.

2050-re a világ népességének 70 százaléka városokban fog élni. Bár a városok a Föld felszínének csupán  2 százalékát foglalják el, a világ energiafogyasztásának kétharmada és a széndioxid-kibocsátás 80 százaléka hozzájuk kötődik, idézte a minisztert a Le Figaro. A várostervezés modelljei mára megkérdőjeleződtek. Nem fenntartható, hogy az előváros elfoglalja a termőföldeket, míg a városközpontokban üresek állnak a lakások.

Forrás: Építészfórum