Back to top

Éles váltás: a francia középületek építéséhez fele részben fát kell használni 2022-től

A francia városépítésért és lakhatásért felelős miniszter fenntarthatóvá szeretné tenni a francia építőipart. Ennek érdekében 2022-től minden közberuházásnál előírnák, hogy az épületek 50 százalékban fából vagy más, biológiai eredetű anyagból készüljenek. Emellett száz városi zöldségfarm létesítéséről döntöttek.

A francia kormány Párizs példájából merít. A francia főváros ugyanis a 2024-es olimpiára készülve komoly építőipari megkötéseket hozott a fenntarthatóság jegyében, például az ötkarikás játékokra tervezett lakónegyedekben a nyolc emeletnél magasabb épületek csak fából készülhetnek.  A francia főváros már most is a világ legnagyobb tetőfarmjának megvalósításán dolgozik, és Anne Hidalgo főpolgármester azt ígéri, hogy újraválasztása esetén kötelezővé tenné a 200 négyzetméternél nagyobb lapostetőkön a városi farmok létrehozását.

A bordeaux-i Hyperion tornyok látképe: az 50 és 57 emeletes tornyok Franciaország első, tölgyfaszerkezetű magasépületei lesznek. Látványterv: Jean-Paul Viguier & Associés
A bordeaux-i Hyperion tornyok látképe: az 50 és 57 emeletes tornyok Franciaország első, tölgyfaszerkezetű magasépületei lesznek. Látványterv: Jean-Paul Viguier & Associés
Fotó: Építészfórum

Julien Denormandie február 5-én a La Depeche tudósítása szerint leszögezte, hogy amit az olimpiára lehetséges megvalósítani, annak lehetségesnek kell lennie az átlagos épületek esetében is. A mostani kormányzati intézkedés vonatkozik a francia kormány beruházásában zajló lakásépítési projektekre is, például a Paris-Saclay, a marseille-i Euroméditerrannée vagy a bordeaux-i Euratlantique esetére. A fa mellett biológiai eredetű alapanyagnak számít a szalma vagy a kender is.

A miniszter által a Les Quartiers fertiles  (Termékeny városnegyedek) program keretében kezdeményezett száz városi farm körül harminc létesítését már idén nyáron megkezdenék. Erre a programra 21 millió eurót szánnak. 

Az intézkedéscsomag részeként alacsony CO2-kibocsátású városnegyedeket létesítésének, és az ezzel kapcsolatos tervezési alapelveknek a vizsgálatát indítják el,.  Kilencven ilyen kísérleti negyed építését tervezik a közeljövőben.

2050-re a világ népességének 70 százaléka városokban fog élni. Bár a városok a Föld felszínének csupán  2 százalékát foglalják el, a világ energiafogyasztásának kétharmada és a széndioxid-kibocsátás 80 százaléka hozzájuk kötődik, idézte a minisztert a Le Figaro. A várostervezés modelljei mára megkérdőjeleződtek. Nem fenntartható, hogy az előváros elfoglalja a termőföldeket, míg a városközpontokban üresek állnak a lakások.

Forrás: 
Építészfórum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.