0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 15.

„Vadon nőtt étterem” a sóskúti füvesasszony tollából, színes és élvezetes utazás az ennivaló természetbe

A vadnövény-gasztronómia nem a gazembereké, vallja a sóskúti füvesasszony.

Kóstoltak már csalánlevest vagy százszorszép-főzeléket? Kóstoltak már pitypanglevelet salátában, vagy a mézízű pitypangszörpöt? Emlékeznek-e arra, hogy gyermekkorukban megkóstolták az akác virágát, ropogtatták a papsajtot? Nos, ha ezek közül bármelyik is felkeltette kíváncsiságukat, vagy szép íz-emlékeket ébresztettek, akkor nagyjából kapisgálhatják, mi fán terem a vadnövény-gasztronómia.

Régi szakácskönyvekben olvashattunk a turbolyamártásról, az ibolyával készült édességekről, az „Ízletes hadiételek” közt a csalánfőzelékről, csalánlevesről – amelyekről dédnagyapáink hadifogságba megélt élményeik közt is megemlékeztek.

Aki lépést tart a trenddel, tavasszal medvehagymát és pitypangot eszik, ősszel csipke- és bodzabogyóval, borbolyával egészíti ki étrendjét. Zöldturmixot és bodzavirág szörpöt iszik, és a világért ki nem hagyná a tyúkhúrt a salátájából. Trendi éttermek is megpróbálják felvenni palettájukra a gazokat, olykor vajmi kevés sikerrel – vagy éppen érthetetlenül túlárazva.

A természet ízeit csak azok élvezhetik, akik nyitottak az apró csodákra, akik ízlelőbimbói nem kényelmesedtek el az ipar által előállított termékektől.

Akik fogékonyak a zöld erő jelenlétére, táplálékot és örömet nyernek belőle. Az alapanyagot ehhez mind a természet kínálja.

Ha növényismeretei túrára most nem is mehetünk, itt a legjobb alkalom, a tavaszi kerti munkák alkalmával megismerni kertünk ehető vadnövényeit! Barátkozzunk meg a vadnövény-gasztronómiával!

Amíg zöldségeink éppen csak magba rejtve nyújtóznak a földben, vagy gyönge palántaként tekingetnek a jövőbe, addig a csalán vígan virít, a komlóhajtás kecsesen kacsingat a kerítésen, a tyúkhúr pedig alig várja, hogy friss alapanyagként salátástálban végezze. Csak le kell hajolni értük!

A napokban jelent meg Halmos Monika fitoterapeutának, az ehető virágok honi szakértőjének, a Kertbarát Magazin gasztro rovatának vezetője, egy újabb, érdekes témát feldolgozó műve e-könyv formában: Vadon nőtt étterem címmel.

A könyv a természet adta kincsek, a méltatlanul gyomnövényeknek bélyegzett növények, vadon termű füvek, bogyók, virágok konyhai felhasználásnak titkaiba avatja be az olvasót. A leírásokat követve az élménygasztronómia részévé válhat az útifű levele, a turbolya, a borbolya, a mezei sóska, a komló vagy a kövér porcsin. Olyan finomságok készülhetnek, mint például a bodzazselé, a disznóparéj-curry, a medvehagyma-levélben sült zöldséges sajt, az erdei füvekkel bolondított juhtúrós vadragu, a gyümölcsökből és zöld növényi részekből készített vitaminbomba-zöldturmix, a bundában sült akácvirág.

A szerző nem csak az ízek birodalmába invitálja a kedves olvasókat, hanem egy színes és élvezetes utazásra az ennivaló természetbe.

Egy szerény és szubjektív válogatás abból a tudásból, amire hosszú évek alatt tett szert, és amellyel már számtalanszor sikerült meglepő és ellenállhatatlan asztali örömöket szereznie másoknak kertlátogatásokon, növényes túrák alkalmával. Az ételek megálmodásában visszanyúlt azokhoz az élményekhez, amiket a természetben élt át, a receptekhez kapcsolódó történeteket ezek szövik át.

Az e-könyv megrendelhető a Rózsakunyhó Alkotóműhely oldalán, ahol most a nehéz helyzetre való tekintettel egészen extra módon lehet a könyvhöz hozzájutni:

mindenki annyit fizet érte, amennyit megér neki.

Ezzel szeretne a kiadó segíteni, hogy minél többeknek sikerüljön felfedezni ezt a különleges vadvilágot. A csúcsgasztronómia egyik irányzata is a természet felé kacsingat, miért ne lehetnénk igazán trendik, ha az alapanyag ott van a kertünkben, ráadásul ingyen? (x)

Csalánra, pitypangra fel!

www.rozsakunyho.hu

#vadnövénygasztronómia #ehetővirág #csalán #szakácskönyv #ebook #rózsakunyhó

Forrás: Halmos Mónika