Back to top

Tisztul a levegő, de így marad?

A világjárvány leállítja a hagyományos erőműveket. Rekord csökkenés történik az üvegházhatású gázok kibocsátása terén. Noha ez még nem elegendő a Föld megmentéséhez, de minden bizonnyal megkönnyíti a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósítását a szén-dioxid kibocsátás további csökkentésére.

Ebben az évben a COVID-19 világjárvány a történelem legnagyobb energiaigény csökkenését fogja eredményezni, és a piac sokat fog változni, így látják a Nemzetközi Energiaügynökség szakértői.

A világjárvány 6% -kal csökkenti a globális energiaigényt ebben az évben, ez hétszer nagyobb visszaesés az energiapiacon, mint ami 2008-as nagy pénzügyi válság idején. Úgy tűnik, hogy Indiában állítják le a legtöbb erőművet.

A 6 %-os csökkenés az egész világot érintő becslés. Vannak országok, ahol az Ügynökség az energiaigény nagyobb csökkenését prognosztizálja, például az Egyesült Államokban 9%-ot, az Európai Unióban pedig 11 %-ot jósolnak.

Az energiaigény ilyen nagyarányú csökkenése ebben az évben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rekordszintű mérséklését eredményezi, és ez akár 2,6 milliárd tonna is lehet. Noha ez még nem elegendő a Föld megmentéséhez, de minden bizonnyal megkönnyíti a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek megvalósítását a szén-dioxid kibocsátás további csökkentésére.

A Nemzetközi Energiaügynökség rámutatott arra, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rekordszintű csökkenése az idei évben elsősorban a hagyományos hőerőművek leállításának a következménye. Hogy miért, ahhoz nem kell bonyolult elemzés. A nagy erőművek az energiaigény hirtelen csökkenése esetén túlterhelik a hálózatot, és ha szén vagy gáz üzemű blokkok termelik az áramot, azokat könnyű kikapcsolni, ráadásul

a megújuló energiaforrások már annyi áramot termelnek, hogy most könnyen kielégítik a jelenlegi kereslet nagy részét.

Az Ügynökség hangsúlyozza, hogy a környezetet károsító energiatermelés gyakorlatilag minden kulcsfontosságú piacon csökken - Indiában, Kínában, Európában és még az Egyesült Államokban is.

A hőerőművek kikapcsolása azt jelenti, hogy egyre nagyobb százalékban termelnek alacsony szén-dioxid kibocsátású forrásokból  származó energiát, vagyis az atomerőművekben, valamint a szél- és napenergia termelő telepeken.

A zöld energiaágazat fejlődését a folyamatos technológiai újítás ösztönzi, amely többek között a fotovoltaikus rendszerek és az energiatárolás árainak csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a napelemek hatékonysága is növekszik.

Az Ügynökség becslései szerint az atom- és a zöldenergia ebben az évben a szükséglet mintegy 40%-át fogja szolgáltatni. A zöld erőművek tavaly több villamos energiát termeltek a világon, mint a széntüzelésű erőművek.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Vadászat az éj leple alatt - Optikai eszközök, és az éjjellátó kérdésköre

A technológia fejlődése a vadászatban is megmutatkozik, számtalan kelléket és felszerelést dobtak piacra innovatív megoldásokkal, amitől azok praktikusabbak és hatékonyabbak lettek. Vadászruházattól kezdve a puskákon át egészen a lőszerekig, számtalan újításon mentek keresztül ezek az eszközök, és így történt ez az optika területén is: az éjjellátók használata napjainkban számtalan kérdést felvet…

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

Brexit: Új időszak kezdődött

Lezárult a brexit, azaz véget ért a brit EU-tagság 11 hónappal ezelőtti megszűnésével kezdődött átmeneti időszak. Január 1-jével új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében. Múlt év végén, hosszan elhúzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodásra jutnia a feleknek, azáltal sikerült mérsékelni a britek kilépésével járó károkat.