0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A cirok mint az egygyomrúak takarmánya

A cirok az egygyomrúak szemestakarmányaként is felveszi a versenyt az elterjedt takarmánynövényekkel. A legtöbb tévhit az egygyomrúak takarmányozása kapcsán övezi ezt a terményt, jóllehet a régebben problémát jelentő tannint már évtizedek óta nem tartalmazzák a nemesített fajták, amelyek beltartalma és tulajdonságai meglepően jók. Ráadásul a kártevőknek is jól ellenáll a növény.

Az Arvalis Intézet és a vele együttműködő FranceAgriMer évek óta elemzi a szemes cirok termését. Vizsgálataik azt mutatják, hogy beltartalma hasonló más gabonákéhoz, például a búzáéhoz vagy a kukoricáéhoz. Keményítőtartalma remek energiaforrás, szárazanyag-tartalma 74 százalékát ez teszi ki, vagyis magasabb az aránya, mint a búzában, és megegyezik a kukoricáéval. A cirok átlagos fehérjetartalma 11 százalék – 10–12 százalék között mozog –, ami szintén fontos tényező a takarmányozásban.

Baromfi esetében is bevált

A cirok nagyon jól bevált baromfitakarmányként, ugyanis a baromfifélék számára talán a legelőnyösebb beltartalmi értékekkel rendelkező gabona. A cirok akár a takarmányreceptúra 40 százalékát is kiteheti, bár természetesen ügyelni kell a fejlődési vagy tenyésztési szakaszok szerinti sajátosságokra, kezdőtápba például maximum 30 százalékos arányban javasolt belekeverni.

A baromfitakarmányozásra alkalmazott cirok alig befolyásolja a hús organoleptikus minőségét.

A kukoricáéhoz képest xantofiltartalma alacsonyabb (a xantofil felelős a végtermék sárgás színéért). A magas ciroktartalmú táppal etetett baromfi húsa nem lesz annyira sárga, mint a kukoricával takarmányozotté. Vannak ugyanis olyan piacok, amelyek inkább a fehér színű húst preferálják. A hús színe egyébként változhat, de fontos megjegyezni, hogy ez nem befolyásolja az ízét.

A sertések is szeretik

A cirok a sertés takarmányozásában is jó eredménnyel alkalmazható, hiszen bizonyítottan jó a beltartalmi értéke. A hizlalási és a befejező fázisban a cirok által elérhető napi gyarapodás majdnem azonos a kukoricával elérhetővel. A cirok a kukoricával, a búzával és az árpával együtt alkalmazható a receptúrákban. A cirok beltartalmi értékét a kukoricáéval összevetve, előbbié az aminosavak tekintetében kicsit magasabb, energiaszintben valamivel alacsonyabb. A cirok hasznosulása a kukoricához képest 98 és 106 százalék között mozog. A cirok a sertéstartás minden fázisában alkalmazható, így a reprodukciós, hizlalási és a befejező fázisban is. Mivel a cirok esszenciális aminosavakat tartalmaz, treonin- és triptofánforrásként is alkalmazható.

A feldolgozás fontossága

A cirokszemet ugyanakkor megfelelően fel kell dolgozni ahhoz, hogy a potenciálját teljesen ki lehessen használni, tehát nem szabad lebecsülni a darálás szerepét.

Mivel a cirokszem kisebb és keményebb, mint a kukoricaszem, emészthetősége javítása érdekében apró szemcsékre kell darálni. Az őrlése tehát fontos.

Őrlés segítségével a cirok jobban emészthetővé tehető, illetve ezáltal javul a keményítőhöz, vagyis az energiához való hozzáférés is. Elvileg minél finomabbra őrlik a szemeket, annál jobban képesek hasznosítani az állatok. Csakhogy a túl finomra őrölt cirok mégis pont ellentétes hatást vált ki, megnehezíti a tápanyagokhoz való hozzáférést. Takarmányozási tapasztalatok szerint a 2 milliméteres szemcseméret jó kompromisszum. Ez a szemcseméret az aminosavak jobb hasznosulását eredményezi a 4 milliméteres szemcsemérettel szemben. A szemcseméret és az őrlési sebesség szempontjából úgy kell beállítani a darálót, hogy az a 2 milliméteres szemcseméretnek feleljen meg. Az őrleménynek homogénnek kell lennie, hogy könnyen a tápba, a takarmányba lehessen keverni. Az állatok nem egyformán érzékenyek a szemcseméretre, az őrlemény minősége a fajtától és a fejlődési szakasztól függően különböző módon hat rájuk.

A sertéseknek nem adható cirok őrlés nélkül, mert úgy nem tudják megemészteni. A magevő baromfival viszont pont fordított a helyzet. Ennek ellenére, rövid tenyészidejű baromfinál a szemek őrlése teszi lehetővé, hogy a tápanyag a lehető leggyor­sabban felszívódjon és hasznosuljon, betarthatóvá téve a tartástecnológiát.

Tanninmentes takarmány

A ciroknak kétségkívül megvan az a rossz – és ma már alaptalan – híre, hogy túl nagy a tannintartalma. Ez rossz fényt vet rá, hiszen az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban található tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. A tannin, vagyis a csersav egy növényi eredetű polifenol, amely képes kicsapni és megkötni a fehérjéket. A tannin olyan vegyületeket alkot, amelyek ellenállnak az enzimeknek, ezért a növények kémiai védekezésként használják kórokozók és növény­evő állatok ellen.

A nemesítők erőfeszítéseinek köszönhetően az európai cirokban már vagy három évtizede nincsen tannin, a termény színétől függetlenül.

Az uniós tagállamokban már csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, ha a tannintartalma nem haladja meg a 0,3 százalékot. Ez a szint annyira alacsony, hogy semmilyen hatással nincs a tápok minőségére, ezért az ilyen terményt, vagyis az európai cirkot „tanninmentesnek” nevezhetjük.

Ellenálló növény

A cirok egyik legfontosabb és egyre inkább felértékelődő tulajdonsága, hogy alig van kártevője. A cirkot nem támadják meg a szembe lyukat fúró rovarok, amivel különböző gombáknak, például a fuzáriumnak megtelepedési lehetőséget biztosítanának. Mivel a bugavirágzat és a magvak szabadon vannak, a szemek gyorsan száradnak, ami szintén csökkenti a gombák megtelepedésének esélyét. Ennek köszönhetően az idejében betakarított cirok nem tartalmaz mikotoxinokat. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy azonnal betakarítsuk, amint a cirokszemek megértek, ugyanis ha túl sokáig fennhagyjuk őket, nagy mennyiségű toxin alakulhat ki a bugában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság