Back to top

Egy tojását őrző hüllő - A Tokee gekkó

A tokee (Gekko gecko) egy Délkelet-Ázsiában honos gekkófaj. Furcsa nevét azért kapta, mert a hímek területjelző kiáltása valóban úgy hangzik, mintha azt „mondanák”: to-ke-e! Fojtott, mély torokhangok kiadásra egyébként minden egyed képes, és ezt védekezés közben alkalmazza is.

A tokee kivételes esetben akár 35 cm-re is megnőhet, és ezzel a gekkók között az egyik legnagyobb termetű fajnak számít.

Kültakarójának alapszíne a sötétszürkétől az élénk világoskékig változhat, melyet feltűnő, narancssárga pettyek díszítenek.

Ujjaikon a karmok mellett tapadólemezeket is viselnek, ennek köszönhetően kiválóan mozognak a függőleges felületeken, akár az üvegen is.

Változatos rovareleséget!

Ezek a gekkók nagyon jól tarthatók terráriumban. Férőhelyük legyen tágas és magas! Biztosítsunk számukra sok függőleges mászófelületet, búvóhelyet (pl. parafakérget).

Ezek az éjszakai életmódú állatok 28 °C körüli átlaghőmérsékletet és magas páratartalmat igényelnek.

A párásítás azért is fontos számukra, mert olykor nem a vizestálból isznak, hanem a permetezés után lecsapódó cseppeket nyalogatják fel. Bár elfogyasztják a csipeszről felkínált, előre elpusztított naposegeret is, ezt a fajta táplálékot csak nagyritkán adhatjuk nekik.

Egészségük érdekében takarmányozzuk őket nagyobb termetű rovarokkal!

A változatos rovareleséget kezeljük vitaminnal és ásványianyag-kiegészítőkkel. Továbbá biztosítsunk számukra külön elérhető ásványianyag-forrást (pl. szépiát, mészgrittet). Ez különösen a szaporodó nőstények számára fontos.

A tokeek meglehetősen harcias és erőteljes állatok. Megfogáskor haraphatnak.

Ilyen helyzetben arra ügyeljünk, hogy, ha gyors mozdulattal egy ronggyal megfogtunk egy ilyen állatot, attól még a körülötte lévő egyedek ugyanúgy ráharaphatnak a kezünkre, és azt utána nem eresztik el. Ha ez megtörténne, akkor ne feszegessük az ijedt állat száját, hanem helyezzük mind a négy lábát biztos kapaszkodófelületre és maradjuk mozdulatlanok. Ha így teszünk, azonnal el fogja ereszteni a kezünket, és elmenekül.

Legalább két nőstényt a hím mellé!

Ha a tokeek jól érzik magukat, egész éven át szaporodhatnak. Évi 4-6 fészekaljat raknak, melyek mindig kettő tojásból állnak. A tojásokat a már említett függőleges búvóhelyekre tapasztják fel. Egy jól bevált tojásrakóhelyet rendszeresen használni fognak e célra.

A to­kék sok más hüllővel ellentétben őrzik a tojásaikat.

Sőt egy ideig a kikelő kis gekkókat is védik. Ezek felismerésében a kis állatok farkán lévő feltűnő, gyűrűs mintázat segíti őket. A fiatalokat azonban idővel távolítsuk el a szülők közeléből, ugyanis, ha a cseperedő állatkák farkán a mintázat halványulni kezd, akkor a kifejlett állatok már tápláléknak tekintik őket.

Ha a nőstények nem találnak megfelelő ásványianyag-forrást, úgy egymás tojásait is „elnyalogathatják”.

Egyébként a már kikelt tojások megmaradt héját is el szokták fogyasztani. A tokee hímek meglehetősen erőteljes és agresszív állatok, így, ha szaporítani akarjuk, akkor csak háremben társíthatjuk őket egymással. Tehát egy hím mellé kettő vagy több nőstényt telepítsünk.

A tokee a közelmúltig nem volt védett, ám a faj 2019 novemberétől a Washingtoni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Porták éke, vadászok álomtrófeája: a gyémántfácán

Az utóbbi években tapasztalható, hogy egyre többen kezdenek el díszfácánokat tartani portáikon. Vannak, akik ezt pusztán hobbiból teszik, mások gazdasági megfontolásból is, hiszen a szépen kiszínesedett kakasokat jó pénzért lehet értékesíteni vadásztatás céljára. A fenséges megjelenésű gyémántfácán különösen keresett.

Nyúl a Faluhely majorból - Új magyar nyúlfajta-jelölt

Korábban írtunk a nyuszkanyakú palóc tyúkról és kitenyésztőjéről Földi Gyuláról, akinek hazája a mátranováki Faluhely major. Nos, ugyanerről a portáról ezúttal egy új nyúlfajta kerülhet ki: a faluhely majori nyúl. Az első kiállítási eredmények már megvannak, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségénél pedig megkezdődött a fajta elismerésének folyamata.

Galambszépség Pakisztánból

A lahora fajta származását illetően a szakirodalom egységes, valamennyi leírásban azt olvashatjuk, hogy a pakisztáni Lahore (vagy Láhaur) városából származik, s egyes közlések szerint jelenleg is vannak hasonló rajzú galambfajták azon a területen. (Lahore Pakisztán második legnagyobb városa Karacsi után, a Pakisztán és India közti közúti határátkelőhely, Wagah közelében.)

Már a nyércek is karanténban

A holland Földművelésügyi Minisztérium bejelentette, hogy két nyérctenyésztő gazdaságot karantén alá helyeztek, mert az állatok koronavírussal fertőződtek meg, és felhívták a figyelmet más állatok fertőződésének egyéb valószínű eseteire.

Multirezisztens baktériumok kutyaeledelekben

Nagy mennyiségben mutattak ki multirezisztens baktériumokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat a nyers kutyaeledelekben portugál kutatók.

Költséges-e a díszbaromfi-tartás?

Az utóbbi hetek kényszerpihenője során egyre többen gondolnak arra, hogy otthonukban különféle állatok tartásába kezdenek. Vannak, akik kölyökkutyát vesznek – nem is panaszkodhatnak az ebtenyésztők, hiszen mostanában ugrásszerűen megnőtt a vásárlók száma. Mások fajtamacskák tartására vállalkoznak, de nem kevesen döntenek a gazdasági hasznot is hajtó állatok, például a tyúkok mellett sem.

Egy kiváló hangutánzó madár Afrikából

Az emberek fantáziáját mindig is megmozgatták azok a madárfajok, melyek képesek akár az emberi hangot is jól utánozni. Gondoljunk csak arra, hogy a mátyásmadárhoz (a szajkóhoz is) mennyi népi megfigyelés, hiedelem társul. De a világ távolabbi pontjain, így például Fekete-Afrikában is élnek ilyen, „mágikus” madarak, közülük a jákó a legismertebb.

Milyen nyelven beszélt arapapagájom?

A hazai díszmadárbarátok egyik álommadara a zöldszárnyú ara, mely a papagájok közül a második legnagyobb testmérettel rendelkezik – hossza farkával együtt mintegy 90 centiméter. Mivel nem egy közülük eredeti élőhelyén látta meg a napvilágot, nemritkán valami különös emberi nyelvet beszélnek.