Back to top

Most érdemes cirkot vetni

Kiváló kiegészítője lehet a cirok a tavaszi vetésszerkezetnek, hiszen remekül tűri a száraz és aszályos időjárást, ideális vetési ideje pedig a május. A vetésénél be kell tartani ugyan néhány egyszerű szabályt, de ha már kikelt, strapabíró, a kártevőknek és a szárazságnak egyaránt jól ellenálló növény lévén stabil termésre lehet számítani tőle.

Charles-Antoine de Curtois: a szárazságban egyre többen figyelnek fel a cirokra
Az idei aszályos évben különösen érdemes odafigyelni a cirokra, még a sikertelennek bizonyult kukorica helyére vetve is megmentheti az adott területet.

Egyelőre kevés gazda számára ismerős a cirok, de rohamosan változik a helyzet Európa-szerte – mondta lapunknak a francia Sorghum ID kommunikációs vezetője, Charles-Antoine de Curtois.

A cirok népszerűsítését vállaló szervezet képviseletében a szakember szerint a termelőket érdeklik az új lehetőségek, és alternatív megoldásokat keresnek, olyan növényeket, amelyek kiegészíthetik a tevékenységüket.

Tény, hogy a cirok egyelőre nem túl ismert, a gazdák nem tudják hova tenni, pedig számos előnye van. A klímaváltozás elsősorban a szárazságtűrését és a szívósságát értékeli fel, és még az idei aszályos évben is kiváló választás lehet.

Jól bírja az aszályt

A szakember hozzátette: „számos jó érvünk van a cirok mellett, főleg a növény kis vízigénye, és hogy mind a takarmányozásban, mind pedig az élelmiszergyártásban remekül hasznosítható. A gazdák legfontosabb kérdése mindig az, hogy a terményt hol tudják eladni, ezért a programunkba integrátorokat és takarmánygyártókat is bevonunk.”

Charles-Antoine de Curtois elismerte: kétségkívül oda kell figyelni néhány részletre a cirok termesztése során, de a vetésénél és termesztésénél betartandó szabályok nem bonyolultak: Ha ezekre odafigyel a termelő, akkor jó eredményt hoz, és anyagilag megtérül a termesztése.

A vetés szabályai

A cirok esetében is a vetés és a kelés közötti időszak a legkockázatosabb, ezért a legtöbb figyelmet ekkor igényli. Utána kevés a rizikótényező, mert kelés után meglepően erőssé és szívóssá válik, sem a kártevők, sem az időjárás nem veszélyezteti.

A május a legideálisabb a cirok vetésére. Alapvetően akkor érdemes vetni, ha a talajhőmérséklet tartósan 12 Celsius-fok. Ez előfordul már április második felében is, de Magyarországon akkor még kockázatos vetni, hiszen erős lehűlés gyakran előfordul.

Idehaza tehát a májusi vetés a legtanácsosabb. Más országokban a cirok vethető köztes kultúraként, ilyenkor nagyon korán érő fajta használatos. Végső esetben Magyarországon is meg lehet próbálkozni ezzel, például a repce betakarítása után, de inkább Dél-Európában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaország déli részén elterjedt ez a gyakorlat.

Magyar viszonyok között inkább klasszikus tavaszi vetésű növényként érdemes próbálkozni vele, bár idén érdemes megfontolni, hogy a szárazság miatt nem sikerült kukoricavetés hasznosítására vessük.

A sűrű vetés idén nem jó ötlet

Fontos tudni, hogy a szemes cirok korai fajtáinak bugavirágzatában általában keve­sebb mag van. Ezt sűrűbb vetéssel lehet kompenzálni. Ugyanakkor a gyenge vízmegtartó képességű, például homokos talajokon ez kockázatos lehet, mert ha ilyen talajba túl sűrűn vetünk, túl sok növény konkurál egymással a szűkös tápanyag- és vízkészletért.

Ha a talajban jelentős víztartalék található, vagy ha van mód öntözésre, akkor a korai fajták sűrű vetése sem okozhat problémát, de az idei aszályos tavaszon ez nem járható út, hiszen sehol sincs érdemi víztartalék talajainkban, az öntözés pedig még mindig nem eléggé elterjedt Magyarországon, annyira, amennyire indokolt és szükséges volna. A sűrű vetés mint hozamnövelő eszköz idén nem javasolt a hazai viszonyok között.

Most a késői fajta javasolt

Későbbi fajták esetében azonban a nor­mál vetési távolság is jó eredményt hozhat, sőt, kimondottan jó alternatívát jelent a szárazságot kiválóan tűrő cirok. A szemek távolsága 30-80 centiméter között változhat.

Az ideális vetési távolság 40-60 centiméter, de a mostani viszonyok figyelembevételével érdemes kerülni a sűrűbb vetést, a gépeket 50-70 centiméterre érdemes beállítani.

A talajt úgy kell előkészíteni, hogy a magok 2-4 centiméterrel kerüljenek a felszín alá. A vetési mélységet egyenletesen tartani kell az egész területen, hogy a kelési veszteség minimális legyen.

Szemenként vető géppel lehet ideális a jó minőségű vetés, de gabonavető gép is használható, amely minden második sort zár. Bármilyen technikával történjen is a vetés, számításba keII venni a kelési veszteséget. Jó körülmények között ez 15-20 százalék között van, de kevésbé ideális vetési körülmények közepette magasabb is Iehet az arány, például ha rossz minőségű a vetés, vagy ha túl hideg a talaj, amire a cirok különösen érzékeny. Szerencsére májusban ez utóbbi nem számít jelentős kockázatnak.

Az európai fajtakatalógusban több mint 300 szemes- és takarmánycirok-fajta található, és a katalógus 2014 óta egyre jobb eredményeket felmutató, korai hibridekkel bővül. A széles fajtakínálat a sikeres ciroktermesztés egyik kulcseleme.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan enyhül a szárazság

Az elmúlt napok esőiből, záporaiból, zivataraiból több-kevesebb mindenhova jutott az országban, ami az idei száraz tavaszon nagyon sokat jelentett mind az ültetett, mind a természetes növényzet számára. Mivel a felgyülemlett csapadékhiány igen tetemes, ezért ezek a záporok még csak enyhítették a szárazságot, az aszály megszűntéhez további csapadékra van szükség.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.