Back to top

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

Fotó: Pixabay
A FEPEX az oroszországi agrárminisztérium tájékoztatására alapozva tette közzé a számokat, mi pedig a német fruchthandel.de portálon olvastuk a hírt. Arról informálták a friss zöldség és gyümölcs külkereskedelmében érdekelt olvasókat, hogy úgy tűnik,

Oroszország tartja magát a korábbi elképzeléséhez, és mind nagyobb mértékben szeretné magát függetleníteni az importtól.

Összesen 389 300 tonna növényházi zöldség termett 2020 januárja és áprilisa között, ami 29,4%-kal több, mint 2019 első négy hónapjában szedett mennyiség. Az áru túlnyomó többsége uborka (275 ezer tonna) és paradicsom (107 ezer tonna). 2020-ra pedig rekordtermést prognosztizálnak, vagyis újabb lépést tesznek a zöldség-önellátás felé az európai termékek 2014 nyarán bevezetett importtilalma óta.

Az elmúlt öt évben egyébként közel ezer hektárral bővült a növényházi felület az új építéseknek és a korszerűsítéseknek köszönhetően, és így uborkából 90, paradicsomból pedig 60 százalékban fedezi a hazai termesztés a belföldi igényeket – olvasható a beszámolóban.

A spanyol exportőrszövetség egyébként – ahogy hasonló profilú uniós szervezetek is – régóta lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac újranyitásáról. Az importtilalom amúgy elvileg véget ér az idén év végén, de ha így is lesz,

akkor sem valószínű, hogy ugyanolyan lehetőségeket tartogat az orosz piac, mint az embargó előtt, hiszen az uniós szállítók helyét azóta „benőtte” a török, marokkói stb. áru.

Spanyolország 2013-ban több mint 230 ezer tonna zöldséget-gyümölcsöt szállított az orosz piacra közvetlenül, más országok reexport-tevékenysége révén pedig ennél is több spanyol áru kerülhetett Oroszországba  - olvasható az idézett FEPEX-közleményben,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.