Back to top

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

Fotó: Pixabay
A FEPEX az oroszországi agrárminisztérium tájékoztatására alapozva tette közzé a számokat, mi pedig a német fruchthandel.de portálon olvastuk a hírt. Arról informálták a friss zöldség és gyümölcs külkereskedelmében érdekelt olvasókat, hogy úgy tűnik,

Oroszország tartja magát a korábbi elképzeléséhez, és mind nagyobb mértékben szeretné magát függetleníteni az importtól.

Összesen 389 300 tonna növényházi zöldség termett 2020 januárja és áprilisa között, ami 29,4%-kal több, mint 2019 első négy hónapjában szedett mennyiség. Az áru túlnyomó többsége uborka (275 ezer tonna) és paradicsom (107 ezer tonna). 2020-ra pedig rekordtermést prognosztizálnak, vagyis újabb lépést tesznek a zöldség-önellátás felé az európai termékek 2014 nyarán bevezetett importtilalma óta.

Az elmúlt öt évben egyébként közel ezer hektárral bővült a növényházi felület az új építéseknek és a korszerűsítéseknek köszönhetően, és így uborkából 90, paradicsomból pedig 60 százalékban fedezi a hazai termesztés a belföldi igényeket – olvasható a beszámolóban.

A spanyol exportőrszövetség egyébként – ahogy hasonló profilú uniós szervezetek is – régóta lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac újranyitásáról. Az importtilalom amúgy elvileg véget ér az idén év végén, de ha így is lesz,

akkor sem valószínű, hogy ugyanolyan lehetőségeket tartogat az orosz piac, mint az embargó előtt, hiszen az uniós szállítók helyét azóta „benőtte” a török, marokkói stb. áru.

Spanyolország 2013-ban több mint 230 ezer tonna zöldséget-gyümölcsöt szállított az orosz piacra közvetlenül, más országok reexport-tevékenysége révén pedig ennél is több spanyol áru kerülhetett Oroszországba  - olvasható az idézett FEPEX-közleményben,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.