0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

A fajták jelentőségét mutatja az is, hogy a nyelvészek „köznevesülésükkel” indokolják a kisbetűs helyesírásukat. Hangsúlyoznom kell, ez utóbbit a szőlészek rendre vitatják.

Jelen cikkemben a fajtanevek költői, okos, néha pedig humoros világába kalauzolom Önöket – apró szellemi felüdülésként a kerti munkák sűrűjében.

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én szeretem, ha a megtanulandó nevek, jelzések többlet-információt is rejtenek. Ha már megjegyzem egy faj vagy fajta nevét, szeretem, ha a puszta lexikális tudáson túl nyerek róla némi hasznos tudást is. Egyetemi éveimben a latin nevek memorizálását nagyban megkönnyítette, ha megmagyarázták, mit is jelent az aktuális szóösszetétel.

Ezt a praktikus szemléletemet máig őrzöm, így a fajtarajongók azon táborát erősítem, akik a költői, pátosszal teli nevek helyett előnyben részesítik a „beszédes” fajtaneveket.

Már az ókori szakíróktól maradtak ránk emlékek a fajtaismeret témaköréből. Az általuk feltüntetett nevek azonban lényegében beazonosíthatatlanok, főként földrajzi neveket, vagyis a változatok származását takarják. Annyi biztosra vehető, hogy akkor is feltűnést keltett a különleges íz, így sejthetjük, hogy muskotályos fajtáink ókori eredetűek. A nevekben még a bogyó mérete érdemelt külön említést, tehát a morfológiai jellegű névadás is több ezer éves hagyományokra tekint vissza.

A 19. századig, vagyis a filoxéravészig őrületes kavalkád uralta a fajták világát.

A szőlőt nem tiszta, hanem vegyes ültetvényekben termesztették. De az ültetvények fajtakavarodása képeződött le a nevek zűrzavarosságában is. Szinonimák takartak egész fajtacsoportokat, de változatos névvel jelöltek homonimákat is. Előbbi a jól bevált név újrahasznosítását, egy-egy közös bélyeg vagy származás kiemelését jelentette. Utóbbi pedig történelmi borvidékeink változatos nyelvi és szőlőkultúráját, de hasonló érték­ítéletét (elvégre több helyen termesztésben maradt az illető) jelezte.

Nem véletlen, hogy ma már nehéz igazságot tenni, mi is az „eredeti” Kecskecsöcsű, hiszen egyszerűséget, általánost kereső nevezéktanunk hajlik a hasonló tulajdonságú (hosszúkás, nagy bogyójú) egyedek egy kalap alá vételére.

Egy tőlünk távol eső származás is egységesíthető karakter: „Burgundik”. A Furmint hasonneveit, vagyis vidékenkénti titulusát pedig bekezdéseken át sorolhatnám (Somszőlő, Zapner, Mosler stb.). Javaslom, ne is próbáljunk mélyebben elmerülni a régi fajtanevek világában, arra több lapszám terjedelme sem volna elegendő.

Bár ínycsiklandóan humoros lenne feléleszteni a Fosóka vagy éppen a Rohadó nevű régi fajtáink nimbuszát.

A tudatosabb, előre elgondolt névadás a mesterséges hibridek megszületésével nyert nagyobb teret. Nemesítőink eleinte tulajdonnevekhez (Cegléd szépe) vagy sokat ígérő fantázianevekhez (Szőlőskertek királynője muskotály) ragaszkodtak. A Csaba gyöngye név már a hibrid történetéről is felcsillant valamit, hiszen nem a férfinévre, vagyis a lányom szerelmére, Csabira utal… (Tehát összességében nem azonosíthatom a gyermekemet, „Csaba gyöngyét” a legkorábbi fajtánkkal.) A tulajdonnév ez esetben csak azt mutatja, hogy a magoncot Stark Adolf, egy békéscsabai vaskereskedő vitte sikerre.

Szívmelengető, mikor a nemesítők számukra kedves emberekről neveznek el fajtákat (Mathiász Jánosné muskotály, Kozma Pálné muskotály).

Kocsis Pál idején számos történelmi személy érdemelt saját fajtát, a személynevek között azonban — a sors különös fintoraként — éppen egy kisfiú maradt a szőlészetben az egyik legmaradandóbb sikertörténet (Irsai Olivér).

A II. világháború után indult nemesítői hullámban már több kutatási, oktatási műhely is szerepet kapott. A keresztezések céljai is kiszélesedtek. A név­adásban mindenki külön elveket vall máig is. Van, aki egy jól bevált kezdőbetűhöz ragaszkodik (Zenit, Zengő, Zefír, Zervin). Mások mélyebb információ­átadására is törekednek. Sejthetünk szülőpárokat is a hibridekből, mint például a Kövidinka és Szürkebarát utolsó betűit, gyermekük, a Karát nevéből. Megtudhatjuk a Cserszegi fűszeres születési helyét és ízvilágát is jelzéséből. De a Generosa bogyószíne, íze és termőképessége sem lehet kérdéses nevének láttán.

Az újabb irányzatok már nem javasolják a földrajzi nevek fajtanévbe illesztését, hiszen az megzavarhatja a fogyasztókat (Kunsági Cserszegi?).

A felesleges jelzéseket is érdemes kerülnünk. Ez a régebbi fajtáknál is követendő elv, hogy színt vagy egyéb tulajdonságot jelző szócskát csak akkor illesszünk a varietász nevébe, ha nélküle az összetéveszthető lenne.

A túl beszédes nevek is előzetes várakozást ültethetnek a fogyasztó fejébe, így egyes javaslatok ezt sem tanácsolják. Véleményem szerint azonban nem árt az ilyen burkolt tájékoztatás. Jó tudni, hogy a „Kismis”, „beszemena” vagy éppen „seedless” fajtákkal magnélküliségre, a muskotályokkal íz-, zamatgazdagságra teszünk szert.

Talán nem árt, ha tudjuk mihez kötni az érés vagy a fogyaszthatóság idejét sem (Augusztusi vagy Téli muskotály).

A keresztnevek használata politikailag korrekt megoldás, még ha az Attilát leszámítva kicsit szexista is. Ez utóbbi ugyanis kevés maszkulin csemegeszőlő-fajtáink egyike.

A nemesítés hosszú távon megtérülő tevékenység. A találó névadás még nehezítheti is dolgunkat: ne túl skatulyázó, ne túl semmitmondó… De végeredményben kijelenthetjük, sok minden itt is a szerencsén dől el. Sikeres fajtáknál együtt tudunk élni a kevésbé frappáns névvel is. A Cserszegi fűszeres is szép sikereket aratott kiejthetetlen nevűként (The Unpronouncable)… de ennek az ellentéte is igaz. A Karát például ötletes és találó neve, számtalan jó tulajdonsága ellenére sem tudott igazán a csúcsra jutni.

Böngészgessék hát bátran a fajtaneveket – hozzám hasonlóan. Próbálják értelmezni, „ízlelgetni” azokat… Ki tudja, mire viszik a tanulmányozott hibridek.

Egyetlen kérésem maradt csupán: írjuk nagy kezdőbetűvel a szőlőfajta-neveket. Köszönöm.

 

Forrás: Kerti Kalendárium