Back to top

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Ellepték a sáskarajok Jaipurt, a rózsaszín várost, erről a város lakói szerdán videókat tettek közzé a közösségi médiában, amelyen látszik, hogy  a sáskák hogyan repülnek keresztül a városon. A Hindu című napilap beszámolót közölt arról, hogyan próbálják elűzni a jaipuriak  a rovarokat edények püfölésével, petárdák durrogtatásával. Az Indian Express emlékeztetett arra, hogy a sáskák utoljára a 90-es évek elején okoztak nagy pusztítást a városban.

- A sáskák rendszeresen megjelennek az országban, de ez a támadás rendkívüli mértékű. Ez a helyzet három évtizedenként egyszer fordul elő, és a lehető legrosszabb időpontban történik, amikor koronavírussal küzdünk

- mondta Soumitra Dasgupta, az indiai környezetvédelmi minisztérium tisztviselője.

A helyi hatóságok peszticidek permetezésével próbálnak csapást mérni a fákra települt sáskákra, ahol a rovarok az éjszakát töltik.

Locust swarms stretching kilometers devour Indian crops | The World

- Kedd este egy 6 km hosszú és 1 km széles hatalmas rajt pusztítottunk el,  de ezt követően a sáskák megváltoztatták viselkedésüket és a szokásosnál nagyobb magasságban mozognak, amit nagyon nehéz kezelni, mondta BR Kadwa, a Radzsasztáni Mezőgazdasági Minisztérium helyettes igazgatója.

Az sáskák első rajai India területén április 11-én jelentek meg. Előtte Irán és Pakisztán birkózott velük, de korábban Kelet-Afrika egy részét tarolták le. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet biztosított Afrika és Ázsia 23 országát sújtó csapás leküzdésére.

A sáskák kordában tartását nehezítik a közelmúlt esőzései, amelyek számos országban ideális feltételeket teremtettek a kártevők szaporodásának, közrejátszott ebben például az Amphan ciklon, amely India keleti partjait hetes erősséggel sújtotta, mutattak rá az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szakértői. A fiatal rovarok júniusban válnak falánk és telhetetlen felnőttekké, éppen akkor, amikor a gazdák megkezdik a betakarítást ezzel tovább súlyosbítva a válsághelyzetet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.