Back to top

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Ellepték a sáskarajok Jaipurt, a rózsaszín várost, erről a város lakói szerdán videókat tettek közzé a közösségi médiában, amelyen látszik, hogy  a sáskák hogyan repülnek keresztül a városon. A Hindu című napilap beszámolót közölt arról, hogyan próbálják elűzni a jaipuriak  a rovarokat edények püfölésével, petárdák durrogtatásával. Az Indian Express emlékeztetett arra, hogy a sáskák utoljára a 90-es évek elején okoztak nagy pusztítást a városban.

- A sáskák rendszeresen megjelennek az országban, de ez a támadás rendkívüli mértékű. Ez a helyzet három évtizedenként egyszer fordul elő, és a lehető legrosszabb időpontban történik, amikor koronavírussal küzdünk

- mondta Soumitra Dasgupta, az indiai környezetvédelmi minisztérium tisztviselője.

A helyi hatóságok peszticidek permetezésével próbálnak csapást mérni a fákra települt sáskákra, ahol a rovarok az éjszakát töltik.

Locust swarms stretching kilometers devour Indian crops | The World

- Kedd este egy 6 km hosszú és 1 km széles hatalmas rajt pusztítottunk el,  de ezt követően a sáskák megváltoztatták viselkedésüket és a szokásosnál nagyobb magasságban mozognak, amit nagyon nehéz kezelni, mondta BR Kadwa, a Radzsasztáni Mezőgazdasági Minisztérium helyettes igazgatója.

Az sáskák első rajai India területén április 11-én jelentek meg. Előtte Irán és Pakisztán birkózott velük, de korábban Kelet-Afrika egy részét tarolták le. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet biztosított Afrika és Ázsia 23 országát sújtó csapás leküzdésére.

A sáskák kordában tartását nehezítik a közelmúlt esőzései, amelyek számos országban ideális feltételeket teremtettek a kártevők szaporodásának, közrejátszott ebben például az Amphan ciklon, amely India keleti partjait hetes erősséggel sújtotta, mutattak rá az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szakértői. A fiatal rovarok júniusban válnak falánk és telhetetlen felnőttekké, éppen akkor, amikor a gazdák megkezdik a betakarítást ezzel tovább súlyosbítva a válsághelyzetet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

FAO: idén először nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!