0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Elméletük szerint a rendszeres találkozás ártalmatlan mikroorganizmusokkal, például talajbaktériumokkal megtanítja az immunrendszert arra, hogy figyelmen kívül hagyja a pollent vagy a kutyaszőrt. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine-com.

Amikor kísérletben ezt az elölt talajbaktériumot adtak be tüdőrákos betegeknek, a kísérleti alanyok jobb közérzetről, kevesebb émelygésről és fájdalomról számoltak be. Most neurológusok és immunológusok csapata megtalálhatta, hogyan is működik ez a hatás.

Egerekbe injekciózva a baktérium azokat az idegsejteket készteti szerotonin-kiválasztásra, amelyeket a klasszikus antidepresszáns, a Prozac is megcéloz.

Más tanulmányok szerint a Mycobacterium vaccae enyhíti az allergiás bőrtüneteket, vagy csökkenti a depressziót.

A jelenség tanulmányozására több kísérletet is beállított a nagy-britanniai Bristol Egyetem neurológusa, Christopher Lowry. Először is hanghullámokkal elpusztította és földarabolta a baktériumsejteket, aztán elaltatott egerek légcsövébe fecskendezte. A kezelt egerek tüdejében magasabb citokinszintet találtak, valamint az agyukban aktívabbak voltak a szerotonintermelő neuronok.

Egy másik kísérletben a stresszre adott választ vizsgálták az egerekben és arra jutottak, hogy a baktériummal kezelt állatok gyakorlatilag úgy reagáltak, mintha antidepresszánst kaptak volna.

Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy a baktérium egyszerű belélegzésével egy erdei séta vagy kerti munka során jobb hangulatunk lehet, amit nap mint nap a saját bőrünkön is tapasztalunk. De nyers répa vagy saláta fogyasztásával is hozzájuthatunk a jótékony baktériumhoz. 

Az ember számos mikroorganizmussal párhuzamosan fejlődött, és manapság, hogy megszűnt ez a kapocs a modern, városlakó ember és a hasznos mikrobák között, nőtt az autoimmun betegségek és a különböző allergiák gyakorisága.

A vizsgált talajbaktériumban azonosították azt a zsírsavat, amely csökkenti az egerek szervezetében a többek között a depresszió kialakulásáért is felelős gyulladásokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/discovermagazine.com/sciencedaily.com