Back to top

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Az apiterápia a méhek által előállított anyagok gyógyászati célú felhasználását jelenti, melyet ősidők óta ismer az emberiség. Ilyen például a méz, a propolisz, a lépesméz, a virágpor fogyasztása, de maga a méhcsípés is.

Fotó: www.beeculture.com
A kezelések sorába illeszkedik egy gyógyító újdonság is, a kaptár levegőjének a belélegzése. Ez csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, és a felfedezés egy kőművesnek köszönhető.

Hans Musch kőműves lezuhant egy építkezés állványáról, amelynek következtében koponyaalapi törést és agyvérzést szenvedett. A baleset után fel kellett adnia hivatását, mert könyörtelen fejfájások kínozták. Később a méhészet felé fordult, ekkor vette észre, hogy a kaptárak közelében az erős fejfájása enyhült. A következő évek a saját magán végzett kísérletekkel teltek el, és egyre nyilvánvalóbbá vált a kaptár levegőjének pozitív hatása.

Az elsődleges hatását a fájdalomcsillapítás területén észlelte, de mint kiderült, a légzőszervi megbetegedések csökkentésére is hatásos módszer. Mindezeken túl az immunrendszeri zavarokat, vagyis az allergiát és a fertőzésekkel szembeni érzékenységet, vagy a krónikus melléküreg-gyulladásokat is eredményesen lehet a kaptár levegőjével kezelni.  

Kifejlesztett egy ApiAir nevű inhaláló készüléket, a berendezést közvetlenül egy méhkaptárhoz illesztik, amely segítségével be lehet lélegezni a kaptár levegőjét.

Az osztrák Heinrich Hüttner továbbfejlesztette a módszert és 1989-ben megépítette az első kezelőházat. Ezt úgy alakította ki, hogy a kaptár tetejére készített egy faházat úgy, hogy a kaptárak teteje alkotja a ház padlózatát. Természetesen a rovarok nem tudnak bejutni a házba, de a mézzel és a propolisszal átitatott levegő, valamint a kaptár kellemes zümmögő moraja minden gond nélkül beárad a szobába. A kényelmes ágyakon, vagy fotelokban pihenve hatásos kaptár levegő kúrát lehet venni.

A méhkaptár levegő kezelés kapcsán új felismerések is keletkeztek. Hosszú lett a listája azoknak a betegségeknek, melyeknél a kaptár belégzett levegője jelentős javulást eredményezett. A már említett fájdalom csillapításában érhetők el jó eredmények, valamint a légzőrendszer betegségeinek csökkentésében. A leghatékonyabbnak az immunrendszer zavarainak helyreállításában bizonyult, de eredményes lehet a bőrkiütéseknél, álmatlanság, valamint depressziós tünetek esetén is.  

Európában számos helyen, így Magyarországon is vannak olyan vendégházak, ahol speciális megoldással, biztonságosan tudnak lélegzetet venni a méhek generálta gyógyító aromából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Rajzás: átok vagy áldás?

Vitathatatlanul a rajzás az egyik legnagyobb „zavar" a méhcsalád méztermelő folyamatában. Éppen ezért a méhészkedés modernizálódása óta a rajzásgátlás az egyik legnagyobb kihívás a méhész számára. Rengeteg módja ismert ennek, ami egymagában is mutatja, hogy valójában egyik sem tökéletes, különben nem lenne ennyiféle ilyen irányú kísérlet. E témáról olvashatnak írásomban.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért