Back to top

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

A szegedi Fácántanyán évek óta tartják ezt a vadnak tekinthető szárnyast. A gazdák udvarán, amikor vidéki kertes házba költöztek, eleinte csak házityúkokkal lehetett találkozni, később viszont már több baromfifaj népesítette be a területet. Idővel piacképessége és szépsége folytán a fácán kapta a főszerepet a tanyán. Korábban 11 fácánfajta is szaladgált a gazdaságban, sajnos ez a szám mára lecsökkent. Ennek ellenére a tenyészállat-értékesítés fedezi a baromfiudvar kiadásait. Jelenleg fácán mellett főként lúd, őshonos tyúkok és pulykák találhatóak az udvaron.

Helyigényes faj

A fácán helyigényes madár. Ha nincsenek csőrkarikázva vagy más módon csipkedés ellen ellátva, egyedenként 3-4 négyzetmétert szükséges biztosítanunk. Emellett megfelelő mennyiségű búvóhelyről is gondoskodnunk kell. Ha nincs meg az elegendő területméret, addig verik egymást, amíg a pusztulások révén ez nem alakul ki. A természetben egy kakashoz akár 6-8 tojó is társul, de zártan tartva 4-5 tyúk megfelelőbb arány. A természetben a tyúkok keresik fel a kakasokat március közepétől, majd április közepétől kotlanak. A kakasok nem tűrik egymást, csak télen egy rövid ideig. Nem szeret más fajokkal társulni, érdemes ezért elkülönítve tartani. Kifutóját fedni kell, hogy ne szökhessen el. Sajnos a szárnyak vágása nem megoldás, mert így is kimászik a fedetlen helyről.

A szűk teret, ólat nem kedveli, az éjszakát „felgallyazva”, magasabbra ülve tölti. A kifejlett egyedek szerencsére rendkívül szívósak.

A háztáji csibenevelés elég körülményes. Gépben keltetve 40-50 százalék a keltethetőség, tehát a tojások fele nem kel ki. A Fácántanyán hely hiányában géppel keltetnek. A tojások kelése 24 napra várható. A csibék nagyon érzékenyek, emiatt sok elpusztul
6 hetes korig. Ezt kétféleképp lehet ellensúlyozni: ha gyűjtjük a tojást – fácántyúkonként 40-50 tojást remélhetünk évente –, vagy ha hagyjuk a tyúkot 8-12 tojásra elülni, és akkor akár – a tanya tapasztalata alapján – 80 százalékos kelési arányt is várhatunk. Lehetőleg hagyjuk megnőni a növényzetet férőhelyén, így nyugodtabban kotlik. A tyúkok évente csak egyszer ülnek el. A fácán gondos anya, utódait sokáig vezeti, viszont a csibéit vezető madarakat ajánlatos elkülöníteni. A fácántojás sokkal kisebb a tyúkénál, és könnyen törik, ezért csak kisebb tyúkokkal érdemes keltetni.

Ne keseredjünk el, ha eleinte nem boldogulunk a keltetéssel és a csibeneveléssel. Mindez nagy kitartást és tapasztalatot követel. A Fácántanyán több évbe telt, mire megtalálták mindenre a legjobb megoldást. Viszont a munka hosszú távon biztosan kifizetődik.

Nemzetközi kapcsolatokat is építhetünk

A fácán fehérjeigénye igen nagy, ami a csibékre és a növendékekre is fokozottan jellemző. Ezt fácán- vagy pulykatáppal legegyszerűbb kielégíteni az első 3 hónapban. Ha ez nem áll rendelkezésre, főtt tojás, túró és bogarászás is alkalmazható; a gilisztát és a csontit is nagyon szeretik. Később, 4-5 hónapos korban táplálékuk döntő részét a magvak és friss zöld teszi ki. A táplálkozása mellett ivóvízébe ajánlott vitamint keverni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kifejlett állatokhoz hasonlóan, a kicsiknek is nagy a helyigényük.

A kifejlett egyedek súlya kb. 1 kg, de ez fajtánként eltéréseket mutat. Általánosságban a tyúkok kisebbek, mimikri tollazatuk elrejti őket. Tehát a különféle színek kialakításához és fenntartásához elsősorban a kakas színét tudjuk alapul venni. A Fácántanya tapasztalata alapján a pennsylvaniai fajta élőtömege a 2 kilogrammot is elérheti, csibéi pedig a többi fajtához képest szívósabbak. Növekedése is meglehetősen gyors, tehát ha célunk a hústermelés, érdemes ezt a fajtát választanunk.

A fácán húsa igen száraz, így a levesen kívül más hagyományos étel készítésére nem feltétlenül alkalmas. A combjuk a pulykához hasonlóan szálkás. Mindezek ellenére megfelelő állományméret és marketing mellett jól eladható, keresett áru lehet, akár a vadászatra jogosultak körében is.

Ezért elmondható, hogy különféle színváltozatok tartásával és tenyészállat-értékesítéssel kiváló jövedelem­kiegészítés lehet a fácántartás. A vadászkutyák kiképzéséhez is keresett árucikk. A Fácántanyán sem a jövedelmezőség kérdésessége tette szükségessé az állomány csökkentését, hanem az időhiány.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy igényes állatról van szó. Hobbitartás esetén is nagy odafigyelést igényel, ha szaporítani szeretnénk. Viszont jól eladható nemcsak a tenyész­tojás, hanem a naposcsibétől a tenyészállatig minden életkorú madár, emellett kétségkívül a fácán az udvar díszét is képezi. Nem utolsósorban meg kell említeni, hogy könnyen tehetünk szert nemzetközi kapcsolatokra a különböző ritka színváltozatok, fajták tenyésztése során.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

A kecsketartás csak távolról romantikus - Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet.