0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pelikán elvtárs magyar narancsa – helyett…

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Sokan tartanak mediterrán eredetű gyümölcsöket dézsás növényként, egy gond van ezekkel: a teleltetés macerás. Be kell vinni őket, és ha a teleltetés körülményei nem teljesen ideálisak, akkor tavaszra leépült növényeket kell újra kezelésbe venni.

Ezért érdemes megkeresni e mediterrán, vagy egzotikus fajok nálunk is fagyálló változatait. Egyik ilyen ültetésre érdemes növény a Poncirus trifoliata, vagy Citrus trifoliata melynek már több magyar neve is él a köztudatban, mint: fagyálló citrom, kerti citrom, háromlevelű citrom, tövises citrom, vadcirom… Őshazája Kína és Korea, de Japánban is meghonosodott. A vadcitrom az USA-ban több helyen kivadult, Texasban az inváziós gyomok listájára is felkerült.

Míg a fagyálló banánok, a kivik, fügék, gránátalmák többsége megél ugyan nálunk, de nem mindegyik érleli be megfelelően termését, addig ez a citrom teljes értékű haszon-, és dísznövénye lehet kertjeinknek. Íze savanyúbb a boltokban kapható citrom gyümölcsökhöz képest, több benne a mag, a gyümölcshúsa pedig kevesebb, de ennek ellenére is az a tea, ami a kertből frissen szedett citrommal készül sokkal ízletesebb.

A Poncirus trifoliata sem oltást, sem téli fagymentes helyet nem igényel. Annak köszönhetően pedig, hogy szabadföldbe ültethető sokkal gyorsabban fejlődik, nagy, akár több száz gyümölcsöt is termő három méteres fává nőhet. Egy idősebb, nagyobb példány 10-14 kg termést is adhat.

Áthatolhatatlan tüskés sövény nevelhető e növényből, így jó kerítéspótló is lehet.
A virágzáskor és terméséréskor nagyon mutatósak, de télen levelek nélkül, a behavazott citromokkal, zöld ágaival is érdekes látványt nyújtanak.

A gyümölcséből, ami kissé kesernyés és nagyon savanyú ízű, narancshoz vagy birsalmához adva lekvárt főznek – tehát lekvárok házasítására, savanyúság beállítására is alkalmas. A sós vízben főzött, majd napon szárított és porított vadcitrom termése húsok fűszere. Üdítő italok és ételek ízesítéséhez is használható. Legegyszerűbben magvetéssel szaporítható, amelyek csak frissen jó csíraképességűek, de dugványozható is. A magoncokat egy-két évig teleltessük fagymentes helyen és csak akkor ültessük ki, amikor már fásodás mutatkozik a törzsén.

A kertben napos, nem fagyzugos déli fekvésű helyre kerüljön. A jó vízáteresztő, tápanyagban dús, könnyű, homokos talajokban fejlődik a legjobban. Sekélyen gyökerezik, ezért kapálás helyett inkább kézzel gyomláljuk, ha szükséges, valamint mulcsozzuk a talajt a töve körül. Az idősebb kifejlett példányok -15 és -30 °C közötti hideget is kibírnak. Hazánkban csak a pajzstetvek támadhatják meg esetenként, más növényvédelmi problémája nem jellemző.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu