Back to top

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Sokan tartanak mediterrán eredetű gyümölcsöket dézsás növényként, egy gond van ezekkel: a teleltetés macerás. Be kell vinni őket, és ha a teleltetés körülményei nem teljesen ideálisak, akkor tavaszra leépült növényeket kell újra kezelésbe venni.

Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
Fotó: wikipedia
Ezért érdemes megkeresni e mediterrán, vagy egzotikus fajok nálunk is fagyálló változatait. Egyik ilyen ültetésre érdemes növény a Poncirus trifoliata, vagy Citrus trifoliata melynek már több magyar neve is él a köztudatban, mint: fagyálló citrom, kerti citrom, háromlevelű citrom, tövises citrom, vadcirom… Őshazája Kína és Korea, de Japánban is meghonosodott. A vadcitrom az USA-ban több helyen kivadult, Texasban az inváziós gyomok listájára is felkerült.

Míg a fagyálló banánok, a kivik, fügék, gránátalmák többsége megél ugyan nálunk, de nem mindegyik érleli be megfelelően termését, addig ez a citrom teljes értékű haszon-, és dísznövénye lehet kertjeinknek. Íze savanyúbb a boltokban kapható citrom gyümölcsökhöz képest, több benne a mag, a gyümölcshúsa pedig kevesebb, de ennek ellenére is az a tea, ami a kertből frissen szedett citrommal készül sokkal ízletesebb.

A Poncirus trifoliata sem oltást, sem téli fagymentes helyet nem igényel. Annak köszönhetően pedig, hogy szabadföldbe ültethető sokkal gyorsabban fejlődik, nagy, akár több száz gyümölcsöt is termő három méteres fává nőhet. Egy idősebb, nagyobb példány 10-14 kg termést is adhat.

Áthatolhatatlan tüskés sövény nevelhető e növényből, így jó kerítéspótló is lehet.
A virágzáskor és terméséréskor nagyon mutatósak, de télen levelek nélkül, a behavazott citromokkal, zöld ágaival is érdekes látványt nyújtanak.

Vadcitrom télen,lomb nélkül
Fotó: wikipedia
A gyümölcséből, ami kissé kesernyés és nagyon savanyú ízű, narancshoz vagy birsalmához adva lekvárt főznek – tehát lekvárok házasítására, savanyúság beállítására is alkalmas. A sós vízben főzött, majd napon szárított és porított vadcitrom termése húsok fűszere. Üdítő italok és ételek ízesítéséhez is használható. Legegyszerűbben magvetéssel szaporítható, amelyek csak frissen jó csíraképességűek, de dugványozható is. A magoncokat egy-két évig teleltessük fagymentes helyen és csak akkor ültessük ki, amikor már fásodás mutatkozik a törzsén.

A kertben napos, nem fagyzugos déli fekvésű helyre kerüljön. A jó vízáteresztő, tápanyagban dús, könnyű, homokos talajokban fejlődik a legjobban. Sekélyen gyökerezik, ezért kapálás helyett inkább kézzel gyomláljuk, ha szükséges, valamint mulcsozzuk a talajt a töve körül. Az idősebb kifejlett példányok -15 és -30 °C közötti hideget is kibírnak. Hazánkban csak a pajzstetvek támadhatják meg esetenként, más növényvédelmi problémája nem jellemző.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Szőlőár-előrejelzés: segítség a termelőnek

A piacszervezési intézkedésként az elmúlt években meghonosodott intézkedéscsomag eredeti célja nem változott: a piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát szeretné biztosítani.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.