0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Bor, rend, katonásan

A szőlő- és borágazatban korán megkongatták a vészharangot. A koronavírus okozta korlátozások, a vendéglátó egységek bezárása, az idegenforgalom drasztikus visszaesése, a turizmus megállása mind-mind a borfogyasztás ellen hatott.

Az áruházláncok kezdeti forgalom visszaesése után rendeződni látszódott a helyzet, magukra csak azok maradtak, akik elsősorban a HORECA szektorra építették értékesítésüket. Az online csatornák beindulása, az akciózások révén kiderült, a magyar borászok ötletekből kifogyhatatlanok. Ehhez jött még a kormányzati segítség, s kicsit megkönnyebbültek az érintettek.

Mára viszont érdemes újraértékelni a helyzetet, úgy tűnik, nagyobb volt a riadalom, mint a tényleges baj.

A koronavírus okozta helyzet abban az időben érkezett, amikor a turizmus még csak téli zsibbadásából ébredt, az idegenforgalmi irodák márciust nem a csúcsidőszaknak jegyzik.

Ezt követte április és május, s fegyelmezett viselkedésünknek köszönhetően hamarosan megnyithattak a vendéglátóipari egységek. Először csak vidéken és a teraszok, mára az ország minden területén és a zárt helyiségek is. A turista szezon pedig csak ezután következik. Mondhatnánk, elmaradnak a külföldiek, ugyanakkor a prognózisok szerint hazai vendégekkel fogják pótolni a kiesést. A helyzetet már előre jelezte a pünkösdi hétvége, amikor a rossz idő ellenére is tömegek keltek útra.

„A Balaton ebből a szempontból akár nyertese is lehet a karanténnak”

– mutatott rá Varga Péter, hogy Európa legnagyobb állóvize vonzó célponttá vált az elmúlt években a nyaralók körében, s ez csak fokozódhat. A Varga Pincészet tulajdonosa hozzátette, olyan infrastruktúrával, programajánlattal rendelkeznek a part körüli települések, amelyek az igényesebb pihenésre vágyókat is kielégít.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu