0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az erdei kutya rejtélye

A kutyafélék Madagaszkár és Új-Zéland kivételével az ember segítsége nélkül is el tudtak terjedni. Egyedül az örök fagy birodalmai maradtak meghódíthatatlanok számukra. A mintegy 10 nemzetség 35 fajába tartozó, rendkívül változatos fajösszetételű család tagjai közt azonban vannak olyanok, melyek sok megfejthetetlen talányt rejtenek a mai napig is a tudomány számára. Ilyen az erdei kutya is.

Az erdei kutya azon kevés kutyaféle közé tartozik, mely nem a nyílt területek lakója, hanem a sűrű, nehezen áthatolható bozótosoké, őserdőké. Bármennyire jól is alkalmazkodott ez a faj az évezredek során élőhelyéhez, úgy tűnik, a XXI. század megváltozott körülményeit ők sem tudják hosszútávon túlélni.

Az erdei kutya különös megjelenése merőben eltér a kutyaféléknél, azaz a különféle farkasoknál, rókáknál, sakáloknál tapasztaltakétól.

Zömök, bumfordi feje kiváló szolgálatot tesz a bozótban gyors haladás esetén.

Kurta lábai és tacskószerű testfelépítése is jó szolgálatot tesz, amikor „kígyózó” mozgással kell a növényzeten áttörni.

Nem is olyan régen még ez, a mintegy 66 centi testhosszú, 25 centi marmagasságú és 5-7 kilogramm testsúlyú állat Panamától kezdve Venezuelán és a Guyanákon át Brazília északi területeiig igen elterjedt volt. De rejtett életmódja miatt a kutatók nemigen tudták alaposan tanulmányozni. Hatalmas elterjedési területén három alfaját is leírták, melyek elsősorban szín- és nagyságbeli különbségek alapján határolhatók el egymástól.

Az erdei kutyák sajnos fogékonyak a házikutyák által terjesztett legtöbb betegségre, így a szopornyicára is, ami végzetes számukra. Ezzel is magyarázható, hogy állományuk igencsak megfogyatkozott. De talán ennél is nagyobb gondot jelent, hogy

8-15 fős falkákban vadásznak, s abban az esetben, ha ez a létszám lényegesen kisebb, képtelenek megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutni.

Ez pedig nemcsak szaporodásukat, hanem az egyedek túlélését is veszélyezteti.

Mivel zárt térben könnyű szaporodásra bírni, a faj fennmaradását ma már az állatkerti tenyészetek is jelentősen elősegítik.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság