Back to top

Növényi stresszkezelés

Eső, hideg, hőség és szél a legfontosabb környezeti stresszt okozó tényezők, amelyek a közvetlen kár mellett megakadályozzák, hogy a növény elérje a genetikai teljesítőképességét. A biotechnológia az egyik lehetőség, amivel kezelhetjük a bajt.

A sok eső nemcsak eróziót okoz, hanem az oxigénellátást is csökkenti, növeli viszont a betegségek kockázatát és a gyomosodást. A szárazság csökött növekedéshez és kisebb gyökértömeghez vezet, ezáltal kevesebb lesz a termés. Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a jégeső vagy a heves szél, roncsolják a virágot, a lombot vagy a gyümölcsöt, sőt, a növény pusztulásához is vezethetnek. A fagykár is kiterjedhet a virágokra, a lombozatra vagy a legrosszabb esetben a teljes növény elhal.

A téli csapadék szolgál arra, hogy a következő tenyészidőben elég nedvesség álljon a növények rendelkezésére.

Napjainkban az éghajlatváltozás miatt mind gyakoribb, hogy tavasszal még túl hideg a talaj, ami hátráltatja az elvetett magok kicsírázását és több energiát követel a növénytől a kezdeti fejlődéshez.

Fotó: Lars Nissen/pixabay

Ez a stresszfaktor késlelteti a fejlődést és szélsőséges esetben a sérült növényzetű táblák kiszántásához vezethet. A talaj mikrobiológiájának javításával és erős gyökérzet fejlesztésének a támogatásával át lehet segíteni a növényeket ezen a nehéz időszakon, állítja az Alltech Crop Science európai technikai vezetője, Nicolas Body. A stresszreakció az enyhe lombelszíneződéstől a föld alatti vagy fölötti szövetek pusztulásáig tarthat. Ebben az állapotban a levelek kicsik és törékenyek, a növény pedig sok energiát fordít a gyógyulásra.

Mindezek megelőzésére fontos, hogy a talajt és a növényt is kellően fölkészítsük erre a korai időszakra tápanyagokkal. Telepítés előtt végezzünk talajvizsgálatot, hogy kiderüljön, van-e olyan terület, ahol a mikrobiológiai állapot vagy tápelemtartalom-javításra van szükség. A szervesanyag-tartalom növelésével javul a talaj vízmegtartó képessége, javul a tápelemek fölvehetősége, és a gyökérzet nagyobb területet hálóz be, amivel a későbbi stresszhelyzeteken is átsegíti a növényt. Biostimulátorokkal ezt a gyökérfejlődést is támogathatjuk.

Különösen a jó minőségű aminosavat tartalmazó, kiegyensúlyozott tápelem-összetételű készítmények segítenek abban, hogy a növény gyorsabban jusson tápanyagokhoz és hatékonyabban szállítsa el azokat oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A biostimulátorok a növény saját aktív anyagainak a képződését is elősegítik, amivel a stressz ellen védekeznek. Világszerte tapasztalható, hogy mind többen használják ezeket a készítményeket, aminek az az előnye is megvan, hogy tisztulnak a vegyszerekkel kezelt talajok és vizek, mert kevesebb növényvédő szert kell használni a növénytermesztésben, és jobb a tápelemek, elsősorban a nitrogén hasznosulása. A gazdálkodók a fenntarthatóság érdekében nyúlnak a biológiai megoldásokhoz, amelyekkel erősebbé és ellenállóbbá teszik a növényeket a környezeti hatásokkal szemben.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/alltech.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.