Back to top

Készüljünk a betakarításra a UPL-lel

A koronavírus-járvány rávilágított arra, milyen fontos az élelmiszer-biztonság megteremtése. Mi, imputanyag-gyártók, gazdálkodók és kereskedők, mindannyian fontos szerepet töltünk be az élelmiszerláncban, mondta Piyush Kumar a UPL virtuális bemutatóján. A UPL 2019-ben zárta az első közös évet az Arysta megvásárlása után, és sikerrel teljesítették a terveket, mindenütt összehangolták a vállalatok működését, bevezették az SAP rendszert.

Piyush Kumar és Véglesi János köszöntik a webinárium résztvevőit
Piyush Kumar és Véglesi János köszöntik a webinárium résztvevőit
A vállalat sokszínű kínálatát Véglesi János kereskedelmi vezető villantotta föl. Egyszikűirtókban piacvezető a cég, és néhány napig még, mielőtt beállna teljes talajborítottság, használhatók a készítményeik a napraforgó gyomirtására. Tavaly, az EU hatóanyag-felülvizsgálata következtében kifutott két jól ismert csávázószerük, de sikerrel vette át a helyüket a korszerű mikroemulziós formulációjú Rancona i-MIX, illetve Rancona 15 ME. Kalászos vetőmag rovarölő szeres csávázására kizárólag a Signal 300 ES engedélyezett. A készítményt drótférgek és egyéb talajlakó lárvák ellen fejlesztették ki.

A jelen és a jövő készítményei a biostimulátorok,

hangsúlyozta a kereskedelmi vezető, amelyek megfelelnek az élelmiszer-biztonság és a zöldítés követelményeinek. A UPL különösen erős e téren, kultúrákhoz igazított összetételben öt biostimulátort kínál.

Ugyancsak széles skálán kínálnak a betakarítás biztonságát szolgáló készítményeket, kíméletes állományszárításra, gyomos vagy tiszta területre is tudnak a célnak legjobban megfelelő megoldást nyújtani.

A webináriumon minden témakört részletesen ismertettek, mi most a betakarításhoz kötődő megoldásokat vesszük sorra, amelyeket Valovics Attila fejlesztőmérnök mutatott be. A széles kínálatból a szemek kipergését megakadályozó Elastiq Ultra az, amit nem fenyeget az uniós visszavonás, míg az állományszárító szerek közül a Solaris hatóanyagát tavaly lehetett utoljára használni, az idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igénylése alapján szükséghelyzeti engedélyt kapott, tehát az idei betakarításkor még kijuttatható. A glifozát hatóanyagú Kapazin néhány év haladékot kapott, ugyanis újra felülvizsgálják a hatóanyagot.

Ilyen állapotban érdemes kipergésgátlóval kezelni a repcét
Ilyen állapotban érdemes kipergésgátlóval kezelni a repcét

Most 3-4 héttel vagyunk a repce betakarítása előtt, érdemes alkalmazni a kipergésgátló Elastiq Ultrát. Ez a készítmény féligáteresztő hártyát képez a növényen, megakadályozza, hogy újra nedvesedjenek a becők, viszont nem akadályozza a természetes párologtatást.

Ennek következtében a korábban érő becőkből sem pereg ki a mag, és hibridtől függően 3-4 mázsa mag is megmenthető vele.

A tervezett betakarítás előtt két héttel használható állományszárításra a glifozát hatóanyagú Kapazin. Felszívódó, totális gyomirtó, az évelő gyomokkal fertőzött területeken érdemes kijuttatni, mert egy kezeléssel nemcsak az idei szüretet könnyíthetjük meg, hanem a következő évi gyomirtást is, hangsúlyozta Valovics Attila. A kezelés hatása 1-2 hét elteltével válik láthatóvá.

Egy-másfél héttel a betakarítás előtt a kontakt perzselő hatású szert ajánlják, a bromoxinil hatóanyagú Sunflexet. Ez a deszikkálás mellett a kétszikű gyomokat is irtja.

Az aratáshoz legközelebb, 5-7 nappal előtte ugyancsak kontakt hatóanyagú szert használhatunk, ez a Solaris. Kimondottan gyors deszikkálásra alkalmas, Silwet Star hatásfokozóval együtt használjuk, mert akkor egyenletesen fedi be a növény felületét.

A betakarítást segítő készítményeket 20 hektárra elegendő csomagajánlatok formájában is forgalmazzák.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.