Back to top

Méhlegelő családok bevonásával

„Élet-sziget” címmel alakít ki közösségi méhlegelőket Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az Ébredj! mozgalom. A civil szerveződés június 27-28-án a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát, e hétvégén a szervezők várják a kezdeményezést támogató családok segítségét.

A közösségi eseményen kialakítandó méhlegelőt a résztvevő családok bevonásával hozzák létre. Előzetesen a rézsűt megtisztították, de a méhlegelő és környékén a szemétszedés folyamatosan zajlik.

Majd ezt követi maga a vetés, amihez 35 fajta növényből álló magkeveréket alkalmaznak.

A kezdeményezés eredetileg Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának alpolgármester ötlete, megvalósulásában a Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője volt a segítéségre.

Zajlik a szemétszedés a családoknak köszönhetően
„Keveset foglalkozunk a méhekkel és más rovarokkal, pedig nagyon fontosak a természet, és maga az emberi lét számára is.

Sajnos élőhelyük évről évre mindinkább visszaszorul, köszönhetően a mezőgazdasági rovarirtó szerek alkalmazásának, emiatt számuk is folyamatosan csökken, évente közel 10 000 méh pusztul el.

Az önkormányzat ezért a "méhek mögé állva" méhlegelőt alakít ki élőhelyüket kiszélesítséért.

Remélem, a későbbiekben a családok bevonásával a kezdeményezés a kerületen belül több helyen is megvalósul, illetve akár más kerületek is kedvet kapnak a projekthez, azonban mindehhez össztársadalmilag szemléletváltásra van szükség” - mondja Burján Ferenc alpolgármester.

Az önkormányzat további célja, hogy a későbbiekben az útszakasz másik oldalának a rézsűjén is méhlegelőt hoznak létre.

Hamarosan méhlegelő alkotja az út rézsűjét

A magánszemélyek által életre hívott Ébredj! mozgalom gyerekes családok összefogásával és az azonnali cselekvés szándékával alakult. A szervezet több természet- és környezetvédelmi akciót valósított már meg. Tavaly országos faültetési akciókat szerveztek iskolák, óvodák kertjében, önkormányzatok által felajánlott területeken - összesen 20 ezer fát ültettek el a programnak köszönhetően. Pályázatot hirdettek szintén iskolák, óvodák és családok körében a kisállatok téli áttelelésének segítésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Méhészeti egyesület: az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható

Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz? - Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)

A sorozat előző részében, megállapítottuk, hogy a mézben lévő cukrok felszívódása nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetnek, mint a finomított cukroké, amennyiben mértékkel fogyasztjuk! Most vizsgáljuk meg, hogyan segíti a mézfogyasztás a súlycsökkenést és miért javíthatja az alvás minőségét.

Pihenőkert és rózsapark: a budatétényi rozárium

Budatétényben található a főváros legnagyobb rózsakertje, amely egyben Közép-Európa egyedülálló génbankja is. A kutatási célra létrehozott, ingyenesen látogatható park biztosít méltó bemutatóhelyet a 60-70 éve nemesített rózsafajták különlegese gyűjteményének. Ezek a rózsák csak kevés helyen, vagy egyáltalán nem láthatóak máshol a világon.

Júliusban igényelhető a válságkezelő programból a méhcsaládonkénti támogatás

További ezer forintos méhcsaládonkénti támogatásban részesülnek a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott, Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Válságkezelő Programból.

Soha nem látott méhpusztulás söpört végig az Egyesült Államokon

Az amerikai méhészek egyetlen év alatt elvesztették a méhállományuk 43,7 százalékát, ami sokkal súlyosabb veszteség, mint amivel korábban számoltak.

Megjelentek az átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek

A kormány 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca részére a Gazdaságvédelmi Alapból. Az átmeneti támogatás részletszabályai szerint ezt az összeget a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások használhatják fel a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére – közölte Nagy István agrárminiszter.