Back to top

Hamarosan itt a szilázskészítés ideje - HG2020/1

Számos tényező befolyásolja a termelő állatok teljesítményét. Az erjesztett takarmányok minősége különösen fontos, mivel nagy arányt képviselnek a takarmányok között.

Annak érdekében, hogy az eredeti takarmánynövény táplálóanyag-tartalma a legnagyobb mértékben megmaradjon, gyors és hatékony erjedés szükséges. A Volac cég kutatói több mint kétszáz kísérletet végeztek különböző növényeken, különböző körülmények között. Az Ecosyl termékek a kívánalomnak megfeleltek. 

Az Ecosyl tartósítókkal végzett kísérletek során javult a szárazanyag-felvétel és az emészthetőség.

A jobb erjedésnek köszönhetően nagyobb lett a szilázs energiatartalma, valamint jelentős javulás mutatkozott a bendő mikrobiális fehérjetermelésében. A kazal megbontása után kiváló aerob stabilitás jellemzi az Ecosyllal tartósított tömegtakarmányokat, ami kedvezően hat az állatok egészségi állapotára és termékenységére.

A szilázsból történő szárazanyag-bevitel átlagosan 5%-kal nőtt, míg a szerves anyag emészthetősége átlagosan 3%-kal.

Az Ecosyl termékcsalád két fő tagja az Ecosyl Ecocool és az Ecosyl 100, de elérhető szénatartósító oltóanyag is. Az Ecosyl Ecocool két elit baktériumtörzset egyesít: a Lactobacillus plantarum MTD/1 törzs a jobb fermentációhoz, a Lactobacillus buchneri PJB/1 törzs a jobb aerob stabilitáshoz szükséges.

Az Ecosyl 100 emelt baktériumszámát a Lactobacillus plantarum MTD/1 törzs alkotja, amely lucernaszenázs, valamint az ideálistól eltérő feltételek között készülő szenázsok számára elengedhetetlen.

A termékekben található baktériumok készen állnak arra, hogy a levágott növényre kerülve agresszíven versenyezznek a nemkívánatos baktériumok ellen, ezért gyorsan lezajlik az erjedés, így biztosítva a tápanyagok maximális megőrzését és a legjobb ízletességet.

Az Ecosyl szabadalmaztatott technológiája minden MTD/1 baktériumsejtet védőrétegbe zár. A speciális összetevők védik a sejteket a fagyasztva szárítás során, ami elősegíti a gyors hidratálódást, aktiválódást. Az MTD/1 sajátos jellemzőivel kombinálva az eredmény egy szuperstabil mikroorganizmus, amely magas környezeti hőmérsékleten is aktív marad.

A tartósítók további előnyei:

  • hosszú az eltarthatósági idejük (3 év),
  • a tartálykeverék hosszú életképessége révén nem jelentenek problémát az ideiglenes szünetek a betakarításkor.

Egy teljes szezon hazai tapasztalatai alapján minden partnerünknek ajánljuk az Ecosyl termékeket, akinek fontos a tömegtakarmányok kiváló minősége!

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

Háromgenerációs családi gazdaság

A Komárom-Esztergom megyei Kocson a Vas család immár három generáción át gazdálkodik. Az alapító nagyapa ma is besegít, a gazdaság feje Vas László, az édesapa, aki nyugodtan megengedheti magának az üdülést a feleségével, mert a fia sem gyerek már, így gond nélkül elvégzi a munkát.

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.