Back to top

Új takarmány-kiegészítő: az YMCP Vitall megérkezett Magyarországra - HG2020/1

A frissen ellett tehénnek nemcsak kalciumpótlásra van szüksége! Az élettanilag kiegyensúlyozott állapot eléréséhez a tudomány által feltárt bonyolult összefüggésekre alapozva biztosítani kell a szervezet hidratáltságát és a legfontosabb táplálóanyagokkal való ellátottságot.
Elléskor – de bármilyen stresszhelyzetben is – nagy könnyebbséget jelent, ha egyszeri, könnyen végrehajtható, komplex kezeléssel tudunk a tehén segítségére lenni.

Ehhez olyan termékre van szükség, amelynek hatékonysága és használhatósága mindenre kiterjedő, alapos fejlesztőmunka által garantált.

Az amerikai TechMix Co. által az elmúlt közel 30 évben fejlesztett és gyártott termékek célzott kezeléseket tesznek lehetővé gyógyszermentesen, a legkritikusabb időpontokban vagy időszakokban. Egyikük, a Fresh Cow YMCP por formájában, drencselhető termékként évek óta sikeres a magyar tehenészetekben. A már ismert termék természetesen megmarad kínálatunkban, mostantól azonban újabb formában is elérhetővé válik.

Az YMCP Vitall 2017-ben került forgalomba az Egyesült Államokban. Ez az első olyan termék a piacon, amely a bendőben egyenletes eloszlást biztosító pezsgőbólusz formájában tartalmaz védett élő élesztőt, többféle kalciumforrással (köztük gyorsan felszívódó kalcium-kloriddal) rendelkezik, és egyéb alapvető táplálóanyagokat is magában foglal.

Az YMCP Vitall teljes értékű takarmány-kiegészítő, amely segíti a frissen ellett tehén vérkalcium-szintjének helyreállítását, növeli az állat étvágyát, ösztönzi a mielőbbi nagy takarmányfelvételt, segíti a magas szintű tejtermelést.

Szabadalmazott technológiája segítségével most hatékony, könnyen alkalmazható kiszerelésben válik elérhetővé.

Az YMCP Vitall európai debütálására 2020 januárjában került sor a németországi Lipcsében rendezett állatorvosi kongresszuson (Leipzig Veterinary Congress). Hazánkban május elején kezdődött meg a termék forgalmazása.

Az YMCP Vitall készítménnyel történő kezelés két bólusz egyidejű beadásából áll, közvetlenül az ellés után. 12-24 óra múlva a kezelés újabb dupla bólusszal megismételhető.

Egy kezelési egység tehát 2 db egybecsomagolt bóluszt tartalmaz.

A termék kiszerelése a következő: egy kartonban 4 doboz talál­ható, dobozonként 12 kezelésre elegendő bólusszal. Speciális applikátor szolgál a bóluszok lenyeletésére.

További részletekkel kapcsolatban keressék bizalommal területi igazgató kollégáinkat!

Másfél évtizedes hazai múltra tekint vissza egyik sikertermékünk, a TriStart kap­szula. A legyengült bendőműködés helyreállítását, a kérődzés kívánatos szinten tartását 1-3 bólusz beadásával segítjük bármely kritikus, az állat számára stresszes helyzetben.

Mostantól Európában, és ezzel Magyarországon is megváltozik a TriStart elnevezés. Az új név az Amerikában is használatos Rumen Yeast Capsules (bendőben aktív élesztőkapszulák); a címkén RY Caps név is olvasható. A termék megszokott összetétele és a kiszerelés változatlan marad!

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Digitális eszközökkel csökkentik a sertéstenyésztés költségeit

Az arcfelismerési technológiát Kínában széles körben alkalmazzák, a bankszámlák nyitásától a tilosban járók elkapásáig - mindazonáltal ezekben az alkalmazásokban az a közös, hogy az embereket célozzák meg. A technológiát azonban már alkalmazzák malacokon, és hamarosan kiterjeszthetik tehenekre és juhokra is – köszönhetően a JD Digits műszaki óriásnak.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.