Back to top

Visszatekintés az elmúlt 30 évre - HG2020/1

A Holstein Genetika Kft. amerikai–magyar vegyesvállalat az 1990. március 30-i indulásakor néhány alapvető célkitűzést – mostanság úgy mondják divatosan, küldetést – fogalmazott meg magának a magyar tejtermelés fejlesztése érdekében.
„A cég megalakulásától a hazai tehenészetek fajlagos hozamainak javítását, nyereségtermelő képességének fokozását kívánja szolgálni szakmailag megalapozott ajánlataival, szolgáltatásaival.”

A Holstein Genetika Kft. történetének mérföldkövei

1990: Alapítás, első spermaeladások

1991: A szaporítóanyag-forgalmazás mellett megjelenik a kínálatban az első tőgybimbó-fertőtlenítő készítmény (Uddergold)

1992: A VI. Holstein Világkonferencia előkészítése, szervezése Budapesten

1996: A számítógépes korrektív tenyészpárosítási program korai változatának bevezetése. Az import genetika forgalmazhatóságának biztosítása a hazai rendszerben. A vállalat saját tulajdonú irodába költözik, Budapesten

2000: Tulajdonosváltás a World Wide Sires, mint részvényes és legfőbb beszállító hátterében

2002: Az első probiotikum-készítmények megjelenése a kínálatban

2006: Az ivarspecifikus (szexált) sperma forgalmazásának kezdete

2009: Az első genomikusan értékelődött tenyészbikák szaporítóanyaga megjelenik a magyar piacon. Elkészül a Kft. új telephelye Gödöllőn, spermatároló központtal és áruraktárral

2012: Elindul a széles körű, kizárólagos együttműködés a TechMix céggel takarmány-kiegészítők forgalmazásában

2015: Tömegtakarmány-tartósítók forgalmazása együttműködési szerződés alapján

2016: A Komplex Tehenészeti Program (CDP) indulása. A World Wide Sires forgalmazói világkonferencia megrendezése Budapesten

2017: A 100 000 adag eladott szaporítóanyag, mint lélektani határ átlépése

2018: Új, számítógépes vállalatirányítási rendszer bevezetése

2019: Szaporítóanyag-forgalmunk átlépi a 125 000 adagot

2020: 30 éves a Holstein Genetika Kft.

Elképzeléseinket kezdettől piaci körülmények között, egyre erősödő verseny mellett valósítjuk meg.

A vállalat a rendszerváltás időszakában, az egykori állami gazdaságok (huszonegy állami gazdaság és egy tsz) ötletéből jött létre, amerikai tőke részvételével. Induláskor a legjobb amerikai szarvasmarha-szaporítóanyagok forgalmazását tekintette feladatának. Miközben a máig megmaradt fő profil is egyre színesedett, tevékenységünk az eltelt évtizedekben a minőségi tejtermelés számos más területének irányába jelentősen kibővült. Ilyenek a tőgy- és fejéshigiénia, a tömegtakarmányok tartósítása, a célzott takarmány-kiegészítők és a tejpótló borjútápszerek.

Az amerikai World Wide Sires, Ltd. adja a szakmai élvonalat képviselő tudást és az éllovas genetikát, szaporítóanyagot a vállalkozásnak mind a mai napig.

A World Wide Sires alapító tulajdonosa, Bill Clark és a mostani tulajdonos Select Sires Inc. a legjobb amerikai tenyésztőkkel építettek ki több évtizedes szakmai kapcsolatot, hogy a holstein és más fajták fejlődését segítsék. Az eredmény többek között abban mérhető le, hogy a WWS-genetika – te­nyészállatok formájában – ma a világ mintegy 90 országában van jelen. Másrészt, mindig nagy hangsúly került az emberi oldalra: a WWS szervezé­sében évről évre több száz látogató érkezik ezekből az országokból az Egyesült Államokbeli farmokra, hogy az észak- amerikai tejtermelési rendszert testközelből tanulmányozza.

Az ágazatot érintő kihívások nagysága és azok összetettsége kötelezővé teszi a Holstein Genetika Kft. számára, hogy a szorosan vett üzleti (értékesítési, napi tanácsadói) kapcsolatokon túl tartalmas egyéb szolgáltatásokat is nyújtson.

Ezek sorába tartoznak az időszakosan megtartott regionális kon­fe­ren­ciák, tanácskozások, melyeken a 30 év során mintegy 12 500 szakember vett részt.

A tanácskozásokat a Kft. fennállása óta évente több alkalommal, nemzetközileg elismert előadók közreműködésével szervezzük. Ezekről az eseményekről kiadványokat készítettünk vagy szakmai újságcikkek jelentek meg azzal a szándékkal, hogy az ismeretanyag később is az érdeklődő szakemberek rendelkezésére álljon.

A cégünk forgalmazásában lévő World Wide Sires-tenyészbikákat ismertető katalógusainkra, a tevékenységünket bemutató hírleveleinkre, a nyomtatott sajtóban való megjelenéseinkre mindig akként tekintettünk, hogy általuk az ismeretek bővítéséhez és széles körben való terjesztéséhez járulunk hozzá. Munkánkat ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerben végezzük. Spermatároló központunk és farmtermék-raktárunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

A Kft. aktív résztvevője a regionális és országos szakmai kiállításoknak, vásároknak (Hódmezővásárhely, Debrecen, Kaposvár, Budapest – OMÉK). A te­nyészállat-bemutatókon jelentős sikereket értek el a WWS-genetikát felvonultató gazdaságok.

Szakmánkat nem lehet kikapcsolni a nemzetközi integrációból, és annak hatásai alól sem. A fejlődés jelenlegi hazai szakaszában a tenyésztő nem is gondol mindig arra, hogy holstein tehene a kézzelfogható értékén kívül szellemi értéket is hordoz. Ez a szellemi érték szorosan kapcsolódik a holstein-tenyésztés nagy nemzetközi folyamataihoz. Kiemelten kezeljük a naprakész szakismeretek és a hasznos, gyakorlati információk továbbítását. Egyik eszközként élünk az internet különböző formáival (honlap, társas médiafelületeken való megjelenés, kommunikáció), másik eszközként tanul­mány­utakat szervezünk a fejlett szarvasmarha-tenyésztéssel rendelkező országokba. Az elmúlt 30 évben döntően az Amerikai Egyesült Államokba, valamint Olaszországba, Angliába, Spanyolországba sikerült szakmailag igényes, 5-12 napos programokat szervezni.

A Holstein Genetika Kft. három kezdeményező ember munkájával indult meg.

 A 30. évfordulón már 11 fős csapat dolgozik a partnerek kiszolgálása érdekében.

A cég munkatársai szoros szakmai és emberi kapcsolatot tartanak fenn a kis és nagy tehenészetek tenyésztőivel.

Napjainkig megvalósult 2,2 millió adag mélyhűtött sperma értékesítése. A szaporítóanyag-üzletet illetően 258 tenyészettel alakult ki szakmai-üzleti kapcsolatunk, Magyarország minden megyéjére kiterjedően.

Állattenyésztésünk történelme arra is int bennünket, hogy az adott kor igényeit vagy éppen kényszerhatásait mielőbb fel kell ismernünk, és tennünk kell azért, hogy a hagyományok alapján bővítsük és fejlesszük értékeinket.

Kívánom, hogy mindazok, akik közel állnak a holstein-tenyésztés napi gyakorlatához, még inkább elkötelezett segítői legyenek a hazai minőségi tejtermelésnek.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából 

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbiból mellékjövedelem - Galambtenyésztés

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy van néhány olyan állat, amely kis ráfordítással nemcsak a család élelmiszer-ellátását tudja biztosítani, hanem akár mellékjövedelem-forrássá is válhat. Ehhez már csak az kell, hogy kimenjen egy termelői piacra vagy keressen helyi értékesítési lehetőséget, akár az online térben is.

Az aubrac marha keresztezése - Érdemes-e charolais bikát használni?

A vágóállat-előállításban gyakran fordulnak a tenyésztők a keresztezés módszeréhez. Így van ez Franciaországban a szarvasmarha-tenyésztők körében is, ahol egyre népszerűbb fajtának mutatkozik az aubrac, emiatt ott is felvetődött – nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is – a fajta vágóértékének javítási lehetősége más húshasznosítású fajták apai partnerekkel való keresztezésével.

Galambszépség Pakisztánból

A lahora fajta származását illetően a szakirodalom egységes, valamennyi leírásban azt olvashatjuk, hogy a pakisztáni Lahore (vagy Láhaur) városából származik, s egyes közlések szerint jelenleg is vannak hasonló rajzú galambfajták azon a területen. (Lahore Pakisztán második legnagyobb városa Karacsi után, a Pakisztán és India közti közúti határátkelőhely, Wagah közelében.)

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Nyuszkanyakú palóc tyúk – új fajta a láthatáron

Ritka öröm, amikor új tyúkfajtát ismerhetnek meg a tenyésztők és még inkább ünnepi alkalom az, amikor magyar fajta elismeréséről érkezik hír. A nyuszkanyakú palóc tyúk teljesítette a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége által előírt követelményeket, így rövidesen új fajtaként üde színfoltja lehet a kiállításoknak – és a remények szerint a baromfiudvaroknak is.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

Kiállítás a kisállattenyésztés jövőjéért

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, illetve az Agrármarketing Centrum által a Hungexpón megrendezett Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl- és díszmadár kiállítás november 29-től december 1-jéig várja a szakmabelieket, tenyésztőket és az érdeklődő közönséget.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.