0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

E hatalmas összefüggő erdőség a Drávától egészen Nagykanizsa határáig terjed.  Az egykori lápvidék mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont erdő- és vadgazdálkodásra kiváló lehetőségeket kínál. Természeti kincsnek számító vadállománya Európa-hírű.

A dombokkal szabdalt terület talaját elsősorban futóhomok alkotja, a buckasorok közötti mélyedésekben pedig lápi anyagok, tőzegmaradványok fordulnak elő. Az 1-3 méter mélyen húzódó talajvíz néhol a felszínre tör, és a pangó vizekkel együtt mocsaras, vizenyős foltokat alkot.

A több száz lápfolt legnagyobbika a Baláta-tó, körülbelül 174 hektáron terül el. A csapadékosabb, illetve szárazabb időszakoktól függően a tó vízállása nagyon változékony, 1947– 1950 között például teljesen kiszáradt, s azóta többször előfordult hasonló eset. Növényvilágából az ingólápok ritkasága, a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa a legnevezetesebb,  gazdag állatvilágának  pedig a keresztes vipera fekete változata a különlegessége. Mindezekre tájékoztató táblák is felhívják a figyelmünket. A tó 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. 

A tó legelhivatottabb kutatójáról, dr. Marián Miklósról elnevezett, több mint 650 méter hosszú stégrendszer mélyen behatol a lápos területre. A sétányt a Kaszó Zrt. 2014-ben alakította ki, és a tó növény- és állatvilágának felfedezésében szakmai vezető is segít.

A Baláta-tavat megközelíthetjük az erdőgazdaság által üzemeltetett kisvasúttal, de a kijelölt úton gyalogosan vagy a vadászháznál kölcsönzött kerékpárral is elérhetjük. 

A tó felé kerekezve vagy sétálva ki ne hagyjuk a 2017-ben átadott, 9,5 méter magas, 124 méter hosszú Lombkorona Tanösvényt. amely a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. 

A fel- illetve lejárókon és a fenti sétányon kialakított pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, növény- és állatvilágát. A felső sétány pedig egy vadlesbe torkollik.

Valamivel többet kell tekernünk, hogy elérjük a varázslatos, erdőkkel övezett, mintegy 15 hektáron elterülő Kűvölgyi-tavakat.  Az első két tavat hajdanán s halastóként használták, még egy vízimalom is üzemelt rajta, de 1924-ben elvitte a víz. Azóta két újabb tóval bővült a rendszer a LIFE+ támogatás keretében. Napjainkban leginkább a pihenés és kikapcsolódás helyszíne, horgászati lehetőséggel, és nagyon sok pár fogadott már örök hűséget egymásnak a tópart árnyas fái alatt.

Kaszó története több mint 100 évre nyúlik vissza. A szenvedélyes vadász, Karl Christian Kraft Hohenlohe-Oehringen herceg 1914-re 18 kataszterholdas nagybirtokot hozott létre, majd megépítette legendás kaszói vadászkastélyát vörösfenyőből. Halála után az épület leégett 1927-ben, helyére később egy padlásszobás, szerény kőépületet húztak fel.

Kaszó 1950-ben állami tulajdonba került, 1967-től pedig a honvédség vette át a területet. A változások jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hoztak, utakat építettek, elkészült ma is álló vadászház, és a körülötte jelenleg is üzemelő üdülőkomplexum. A vadászház mellett áll az 1913-ban téglából épült, 23 méter magas víztorony, a szomszédságában pedig még megtalálható a hajdani uradalmi személyzet lakhelye. Az egykori cselédszállások egy részéből alakították ki a Főherceg Fogadót.

Az étterem nemcsak a szállóvendégeit várja ínycsiklandó vadételeivel, hanem nyári időszakban az erdőt járó, természetkedvelő turistákat is.

Az áfonyamártással kínált szarvassült isteni finom! A kellemesen fárasztó túra, kerékpározás és finom falatok után jöhet a megérdemelt pihenés, és a nyári melegben a feszített víztükrű medencében is érdemes csobbanni. Este sem zavarják nyugalmunkat városi zajok, a madarak, békák adják a háttérmuzsikát.

A KASZÓ Zrt. táboroztatásra is felkészült. A társaság 2015 márciusában létrehozott Vadász Göri Erdei Iskolája a következő évben megkapta az Országos erdészeti Egyesület minősítését, és bár a vírusjárvány miatt nyár elején átmenetileg zárva tartott, júliusban, augusztusban várhatóan visszatér az élet a normál kerékvágásba, és izgalmas programokkal várják a 3-18 éves korosztályt. 

A gyerekek természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az élőlényeket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és számukra is „kézzel foghatóvá” válhatnak az iskolapadban elhangzottak, sőt, annál több is. 

A KASZÓ Zrt. 2016-ban elsősorban az erdei iskola növendékei számára hozta létre a kemping kategóriájú, faházakból álló szálláshelyet, a Sakál-tanya Erdei Tábort. A kilenc hangulatos, emeletes ágyakkal berendezett kis faház az erdei iskolásoknak és táborozóknak kínál szállást, egy időben 42 fő részére.  Nagyobb létszámú csoportok esetén a Kaszó Vadászház és Üdülő erdei lakjai is rendelkezésre állnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu