Back to top

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

E hatalmas összefüggő erdőség a Drávától egészen Nagykanizsa határáig terjed.  Az egykori lápvidék mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont erdő- és vadgazdálkodásra kiváló lehetőségeket kínál. Természeti kincsnek számító vadállománya Európa-hírű.

A dombokkal szabdalt terület talaját elsősorban futóhomok alkotja, a buckasorok közötti mélyedésekben pedig lápi anyagok, tőzegmaradványok fordulnak elő. Az 1-3 méter mélyen húzódó talajvíz néhol a felszínre tör, és a pangó vizekkel együtt mocsaras, vizenyős foltokat alkot.

Egyedülálló látvány fogad
Egyedülálló látvány fogad
Fotó: Rimóczi Irén

A több száz lápfolt legnagyobbika a Baláta-tó, körülbelül 174 hektáron terül el. A csapadékosabb, illetve szárazabb időszakoktól függően a tó vízállása nagyon változékony, 1947– 1950 között például teljesen kiszáradt, s azóta többször előfordult hasonló eset. Növényvilágából az ingólápok ritkasága, a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa a legnevezetesebb,  gazdag állatvilágának  pedig a keresztes vipera fekete változata a különlegessége. Mindezekre tájékoztató táblák is felhívják a figyelmünket. A tó 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. 

Több mint 600 méteres stégrendszer nyúlik be a tóba
Több mint 600 méteres stégrendszer nyúlik be a tóba
Fotó: Rimóczi Irén

A tó legelhivatottabb kutatójáról, dr. Marián Miklósról elnevezett, több mint 650 méter hosszú stégrendszer mélyen behatol a lápos területre. A sétányt a Kaszó Zrt. 2014-ben alakította ki, és a tó növény- és állatvilágának felfedezésében szakmai vezető is segít.

A Baláta-tavat megközelíthetjük az erdőgazdaság által üzemeltetett kisvasúttal, de a kijelölt úton gyalogosan vagy a vadászháznál kölcsönzött kerékpárral is elérhetjük. 

A tó felé kerekezve vagy sétálva ki ne hagyjuk a 2017-ben átadott, 9,5 méter magas, 124 méter hosszú Lombkorona Tanösvényt. amely a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. 

Fotó: Rimóczi Irén

A fel- illetve lejárókon és a fenti sétányon kialakított pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, növény- és állatvilágát. A felső sétány pedig egy vadlesbe torkollik.

Fotó: Rimóczi Irén

Valamivel többet kell tekernünk, hogy elérjük a varázslatos, erdőkkel övezett, mintegy 15 hektáron elterülő Kűvölgyi-tavakat.  Az első két tavat hajdanán s halastóként használták, még egy vízimalom is üzemelt rajta, de 1924-ben elvitte a víz. Azóta két újabb tóval bővült a rendszer a LIFE+ támogatás keretében. Napjainkban leginkább a pihenés és kikapcsolódás helyszíne, horgászati lehetőséggel, és nagyon sok pár fogadott már örök hűséget egymásnak a tópart árnyas fái alatt.

Kűvölgyi-tavaknál
Kűvölgyi-tavaknál
Fotó: Rimóczi Irén

Kaszó története több mint 100 évre nyúlik vissza. A szenvedélyes vadász, Karl Christian Kraft Hohenlohe-Oehringen herceg 1914-re 18 kataszterholdas nagybirtokot hozott létre, majd megépítette legendás kaszói vadászkastélyát vörösfenyőből. Halála után az épület leégett 1927-ben, helyére később egy padlásszobás, szerény kőépületet húztak fel.

Kaszó 1950-ben állami tulajdonba került, 1967-től pedig a honvédség vette át a területet. A változások jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hoztak, utakat építettek, elkészült ma is álló vadászház, és a körülötte jelenleg is üzemelő üdülőkomplexum. A vadászház mellett áll az 1913-ban téglából épült, 23 méter magas víztorony, a szomszédságában pedig még megtalálható a hajdani uradalmi személyzet lakhelye. Az egykori cselédszállások egy részéből alakították ki a Főherceg Fogadót.

Az étterem nemcsak a szállóvendégeit várja ínycsiklandó vadételeivel, hanem nyári időszakban az erdőt járó, természetkedvelő turistákat is.

Az áfonyamártással kínált szarvassült isteni finom! A kellemesen fárasztó túra, kerékpározás és finom falatok után jöhet a megérdemelt pihenés, és a nyári melegben a feszített víztükrű medencében is érdemes csobbanni. Este sem zavarják nyugalmunkat városi zajok, a madarak, békák adják a háttérmuzsikát.

A vadászház a hajdani víztoronnyal
A vadászház a hajdani víztoronnyal
Fotó: Rimóczi Irén

A KASZÓ Zrt. táboroztatásra is felkészült. A társaság 2015 márciusában létrehozott Vadász Göri Erdei Iskolája a következő évben megkapta az Országos erdészeti Egyesület minősítését, és bár a vírusjárvány miatt nyár elején átmenetileg zárva tartott, júliusban, augusztusban várhatóan visszatér az élet a normál kerékvágásba, és izgalmas programokkal várják a 3-18 éves korosztályt. 

A gyerekek természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az élőlényeket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és számukra is „kézzel foghatóvá” válhatnak az iskolapadban elhangzottak, sőt, annál több is. 

A KASZÓ Zrt. 2016-ban elsősorban az erdei iskola növendékei számára hozta létre a kemping kategóriájú, faházakból álló szálláshelyet, a Sakál-tanya Erdei Tábort. A kilenc hangulatos, emeletes ágyakkal berendezett kis faház az erdei iskolásoknak és táborozóknak kínál szállást, egy időben 42 fő részére.  Nagyobb létszámú csoportok esetén a Kaszó Vadászház és Üdülő erdei lakjai is rendelkezésre állnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Pusztapalota a Vár-völgyben

Hazánk hegyvidékein barangolva megannyi érdekes és elgondolkodtató elnevezésű barlangot, szurdokvölgyet találunk. A Bakonyban sincs ez másképp, gondoljunk csak a betyárvilágból ismert Savanyú Jóskáról elkeresztelt barlangra, vagy a Római-fürdőre, amelynek elnevezéséről sokféle szóbeszéd kering, azonban fürdőként sosem működött. Számos legenda övezi a Pusztapalotát is, az egyik szerint egykoron Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt.

Közel ötvenezer facsemetével újabb Újszülöttek erdeje jött létre Baranyában

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. idén is létrehozott egy Újszülöttek erdejét. A közel öthektárnyi új erdőterület Szigetvár városhatárában, az Almás-patak mentén formálódik.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 19. hét

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Vadon élő madárfajok gyűjteménye

Csaknem tíz évig tartó munka: tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, írásos összegzés, lektorálás után elkészült Magyarország madáratlasza. A tavaly szeptemberben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában megjelent kiadvány összefoglalja a 2019 végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket.