Back to top

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

A Fuchs Agrár Kft. és anyavállalata a Fuchs Tojás Kft. a hazai tojáspiac egyik meghatározó szereplője, évente 60-70 millió tojást  szállít, elsősorban a nagy áruházláncoknak. Személyes, egyedi, a piacon jól ismert márkájukkal hitelesen hívják fel a figyelmet a különleges, kiváló beltartalmi értékű, esztétikus küllemű, barnahéjú Fuchs-tojásra.

A 600 millió forint értékű beruházást 120 ezer négyzetméteres területen valósították meg, ahol  27 ezer tojótyúk évente 8 millió tojást termel. A legkorszerűbb technikai berendezést mindössze 1-2 képzett dolgozó üzemelteti.

A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették
A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették

Az új telep három tojóházból áll, amihez legelők és télikertek kapcsolódnak. Ezt egészítik ki a tojásgyűjtést, tárolást szolgáló, továbbá a szociális- és bemutató épületek. A szabadtartásos rendszer, az automatizált tojásosztályozás a ma elérhető legmodernebb, világszínvonalú technológiával üzemel.

A Fuchs Agrár Kft. Tetra és Hy-Line tojóhibridekkel dolgozik, melyek hosszú termelési ciklusra szelektált állományok. A választást az indokolta, hogy a nagylétszámú tojástermelés kitűnő stressz- és technológiai-tűrőképességű madarakat igényel. Nyugodt vérmérséklet, jó szervezeti szilárdság és életképesség jellemzi ezeket a hibrideket. Ehhez társul az általuk alkalmazott, nemzetközileg is különleges takarmányozási rendszer két új eleme, az osztott takarmányozás és  a minőségi gyógyfüvekkel dúsított takarmány etetése.

“Őstermelőként kezdtük, majd 2000-ben egyéni vállalkozóként folytattuk, s 2011-ben kft.-t is alapítottunk a tojások termelésére és kereskedelmére” - idézte a kezdeteket a tulajdonos Fuchs Zsolt hozzátéve, a ma általuk működtetett tartástechnológiák igen változatosak.

Cégük az állatjóléti- és a környezetbarát követelmények messzemenő szem előtt tartásával alakította ki tartási rendszerét.

A szakember véleménye szerint Magyarország azon ritka országok egyike, amely a hazai és EU jogszabályok megtartására támogatásokkal is ösztönzi a gazdákat.

A tojástermelésben a ma legmodernebbnek számító Vencomatic SKA mélyalmos technológiával dolgoznak. E környezetben a tojótyúkok szabadon mozognak, kapirgálnak, a teljes almozott épületet bejárhatják. Az állatok igényeit szolgáló ülőrudak és egyéb berendezések – ha részleteiben is, de –a természetes tartási módot idézik. A takarmányozásban két új alapelem jelenik meg, igazodás a napszakonként változó táplálóanyag-szükséglethez és gyógyfüvek alkalmazása a keveréktakarmányban.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt, ahonnan takarmányokat, premixeket, fehérjehordozókat vásárolnak. Közös nagyüzemi kísérletek, egyedi takarmányreceptek, széleskörű szaktanácsadás, egymás adatbázisainak hasznosítása a kölcsönösen előnyös együttműködés alapja. Az UBM érzékeli, értékeli és hasznosítja a világ takarmányozásának legkorszerűbb módszereit, újdonságait, melyeket a gyakorlatban hasznosítanak.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt
A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt

Az UBM Csoport egyik tulajdonosa, Varga Gábor a Fuchs Tojás Kft-ben is résztulajdonos. A takarmányos cég ismert erős kutató-fejlesztői hátteréről, számos egyetemmel működik együtt az új megoldások kikísérletezésében. Ennek köszönhetően a Fuchs Tojás az első, amelyiknél a tyúkok a napszaknak megfelelően más-más összetételű, porított kakukkfűvel és kamillával kiegészíett tápot kapnak.

Tudományos és gyakorlati tapasztalatok szerint a tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete nem folyamatos, hanem napszakonként változik. A takarmányok beltartalmát ennek figyelembevételével állítják össze, egy napon belül változó beltartalmú takarmányt etetnek.

A mérések szerint ha a madarak optimális adagokat fogyasztanak, elsősorban fehérjét takarítanak meg. Ennek eredménye a felesleges pazarlást kizáró, gazdaságosabb, ökoszisztémát kímélő takarmányozási rend. Új módszerük szerint a kiváló alkotórészekből álló, nagy biológiai értékű takarmányhoz elsőosztályú, hazai termesztésű, megbízható forrásból származó gyógyfüveket kevernek.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a természetes eredetű, egymást erősítő hatóanyagok a tojás beltartalmi értékére, íz-zamatanyagára kedvezően hatnak. A tyúkok 72 élethétig mintegy 330, átlagosan 60-63 grammos, szilárdhéjú, narancssárgájú tojást termelnek. Az egy tojás előállításához mintegy 135 gramm takarmány szükséges.

A cégnél egyedi vakcinaprogramot alkalmaznak, ahol a csirkék vakcinázásának egyik fontos célja, hogy életük későbbi, tojástermelő szakaszában már csak a lehető legszükségesebb esetben kerüljön sor gyógykezelésre, gyógyszerezésre.

Ezért a fiatal madarak védelme, gyógykezelése az általánosan követett eljárástól többrétűbb, költségesebb, ugyanakkor hatékonyabb. Eközben figyelemmel vannak arra is, hogy a szabadtartásos madarak viselkedése, természetes életszokásaik, szervezeti szilárdságuk stb. jelentősen eltér a ketrecben termelő társaikhoz képest.

Győrszemerén a nagyüzemi körülmények között folyó, sikeres tartási és takarmányozási módszerük tapasztalatait nem rejtik véka alá, szívesen megosztják másokkal is. Bemutató üzemükben kis csoportokban állnak az érdeklődők rendelkezésére. A látogató központban - előre egyeztetett időpontban - filmvetítés és szakértő kollégák segítségével mutatják be a Fuchs szabadtartásos tojástermelés mesterfogásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.