Back to top

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

A Fuchs Agrár Kft. és anyavállalata a Fuchs Tojás Kft. a hazai tojáspiac egyik meghatározó szereplője, évente 60-70 millió tojást  szállít, elsősorban a nagy áruházláncoknak. Személyes, egyedi, a piacon jól ismert márkájukkal hitelesen hívják fel a figyelmet a különleges, kiváló beltartalmi értékű, esztétikus küllemű, barnahéjú Fuchs-tojásra.

A 600 millió forint értékű beruházást 120 ezer négyzetméteres területen valósították meg, ahol  27 ezer tojótyúk évente 8 millió tojást termel. A legkorszerűbb technikai berendezést mindössze 1-2 képzett dolgozó üzemelteti.

A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették
A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették

Az új telep három tojóházból áll, amihez legelők és télikertek kapcsolódnak. Ezt egészítik ki a tojásgyűjtést, tárolást szolgáló, továbbá a szociális- és bemutató épületek. A szabadtartásos rendszer, az automatizált tojásosztályozás a ma elérhető legmodernebb, világszínvonalú technológiával üzemel.

A Fuchs Agrár Kft. Tetra és Hy-Line tojóhibridekkel dolgozik, melyek hosszú termelési ciklusra szelektált állományok. A választást az indokolta, hogy a nagylétszámú tojástermelés kitűnő stressz- és technológiai-tűrőképességű madarakat igényel. Nyugodt vérmérséklet, jó szervezeti szilárdság és életképesség jellemzi ezeket a hibrideket. Ehhez társul az általuk alkalmazott, nemzetközileg is különleges takarmányozási rendszer két új eleme, az osztott takarmányozás és  a minőségi gyógyfüvekkel dúsított takarmány etetése.

“Őstermelőként kezdtük, majd 2000-ben egyéni vállalkozóként folytattuk, s 2011-ben kft.-t is alapítottunk a tojások termelésére és kereskedelmére” - idézte a kezdeteket a tulajdonos Fuchs Zsolt hozzátéve, a ma általuk működtetett tartástechnológiák igen változatosak.

Cégük az állatjóléti- és a környezetbarát követelmények messzemenő szem előtt tartásával alakította ki tartási rendszerét.

A szakember véleménye szerint Magyarország azon ritka országok egyike, amely a hazai és EU jogszabályok megtartására támogatásokkal is ösztönzi a gazdákat.

A tojástermelésben a ma legmodernebbnek számító Vencomatic SKA mélyalmos technológiával dolgoznak. E környezetben a tojótyúkok szabadon mozognak, kapirgálnak, a teljes almozott épületet bejárhatják. Az állatok igényeit szolgáló ülőrudak és egyéb berendezések – ha részleteiben is, de –a természetes tartási módot idézik. A takarmányozásban két új alapelem jelenik meg, igazodás a napszakonként változó táplálóanyag-szükséglethez és gyógyfüvek alkalmazása a keveréktakarmányban.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt, ahonnan takarmányokat, premixeket, fehérjehordozókat vásárolnak. Közös nagyüzemi kísérletek, egyedi takarmányreceptek, széleskörű szaktanácsadás, egymás adatbázisainak hasznosítása a kölcsönösen előnyös együttműködés alapja. Az UBM érzékeli, értékeli és hasznosítja a világ takarmányozásának legkorszerűbb módszereit, újdonságait, melyeket a gyakorlatban hasznosítanak.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt
A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt

Az UBM Csoport egyik tulajdonosa, Varga Gábor a Fuchs Tojás Kft-ben is résztulajdonos. A takarmányos cég ismert erős kutató-fejlesztői hátteréről, számos egyetemmel működik együtt az új megoldások kikísérletezésében. Ennek köszönhetően a Fuchs Tojás az első, amelyiknél a tyúkok a napszaknak megfelelően más-más összetételű, porított kakukkfűvel és kamillával kiegészíett tápot kapnak.

Tudományos és gyakorlati tapasztalatok szerint a tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete nem folyamatos, hanem napszakonként változik. A takarmányok beltartalmát ennek figyelembevételével állítják össze, egy napon belül változó beltartalmú takarmányt etetnek.

A mérések szerint ha a madarak optimális adagokat fogyasztanak, elsősorban fehérjét takarítanak meg. Ennek eredménye a felesleges pazarlást kizáró, gazdaságosabb, ökoszisztémát kímélő takarmányozási rend. Új módszerük szerint a kiváló alkotórészekből álló, nagy biológiai értékű takarmányhoz elsőosztályú, hazai termesztésű, megbízható forrásból származó gyógyfüveket kevernek.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a természetes eredetű, egymást erősítő hatóanyagok a tojás beltartalmi értékére, íz-zamatanyagára kedvezően hatnak. A tyúkok 72 élethétig mintegy 330, átlagosan 60-63 grammos, szilárdhéjú, narancssárgájú tojást termelnek. Az egy tojás előállításához mintegy 135 gramm takarmány szükséges.

A cégnél egyedi vakcinaprogramot alkalmaznak, ahol a csirkék vakcinázásának egyik fontos célja, hogy életük későbbi, tojástermelő szakaszában már csak a lehető legszükségesebb esetben kerüljön sor gyógykezelésre, gyógyszerezésre.

Ezért a fiatal madarak védelme, gyógykezelése az általánosan követett eljárástól többrétűbb, költségesebb, ugyanakkor hatékonyabb. Eközben figyelemmel vannak arra is, hogy a szabadtartásos madarak viselkedése, természetes életszokásaik, szervezeti szilárdságuk stb. jelentősen eltér a ketrecben termelő társaikhoz képest.

Győrszemerén a nagyüzemi körülmények között folyó, sikeres tartási és takarmányozási módszerük tapasztalatait nem rejtik véka alá, szívesen megosztják másokkal is. Bemutató üzemükben kis csoportokban állnak az érdeklődők rendelkezésére. A látogató központban - előre egyeztetett időpontban - filmvetítés és szakértő kollégák segítségével mutatják be a Fuchs szabadtartásos tojástermelés mesterfogásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.