Back to top

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Az Aleia Roses nemesítő cég, a világ egyik legszebb rózsájának tartott  Red Naomi! fajta intenzív termesztésére szakosodott Spanyolországban. A cég felszámolásáról azonban tavaly ősz óta keringenek hírek a sajtóban, de a legfrissebb értesülések szerint az amerikai tulajdonú Full Moon Investments tervezi megvásárolni a spanyol céget.

A cég az amerikai orvosi marihuána piacon ismert név. Az akvizíció előrehaladtával egyre biztosabbnak tűnik, hogy folytatódik a rózsa termesztése. De vajon meddig?

Ideális feltételek a termeléshez

Vörös rózsák
Fotó: www.pixabay.com
A rózsát Spanyolország egyik legmodernebb és legnagyobb üvegház komplexumában termesztik. A 14 hektáros rózsafarm Soriaban található, Madridtól körülbelül két órányi autóútra északra. Az üvegház építését 5 évvel ezelőtt kezdték meg. A mezőgazdasági terület 1030 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, ideális helynek bizonyul a termesztéshez az enyhe éghajlat, a meleg nappalok és hideg éjszakák az alacsony páratartalom, és a területet átszelő tiszta vizű Duero-folyó miatt. Nincs túlságosan messze az észak-európai piacoktól sem. 

A marihuána és a rózsa kombinált termesztése

A helyi sajtó értesülése szerint a Full Moon Investments célja, hogy a rózsafarm megvásárlása után az üvegházat orvosi marihuána termesztésére használja.   A tervek szerint az első évben a 14 hektáros terület felén még termesztenek rózsát, de a második évtől a teljes területen marihuána termesztésre állnak át.

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…