Back to top

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

Sulyok Ferenc
Fotó: viniczai
„Társaságunk a hazai körülmények között előforduló, az erdőtenyészet szempontjából legkedvezőtlenebb termőhelyeken gazdálkodik, így érthető, hogy miért fordítunk megkülönböztetett figyelmet az innovációra, a kutatási tevékenységekre”- mutatott rá Sulyok Ferenc vezérigazgató, hogy az alaptevékenységen túl innovációs központot működtetnek, kutatóintézettel rendelkeznek, magvizsgálatokat végeznek, talajlaboratóriumot tartanak fenn, amelyet a KEFAG Zrt. 1996-ban a Földművelésügyi Minisztériummal közösen alapított. A központ legfontosabb tevékenységei közé tartozik a magas genetikai értékű szaporítóanyag előállításának és gyűjtésének, valamint a kor követelményeinek és a változó klimatikus viszonyoknak megfelelő erdőművelési- és használati technológiák fejlesztései, illetőleg egyéb, az erdőgazdálkodás területét érintő innovatív alapkutatások folytatása. Az alapítás óta eltelt években kialakították a Csalánosi Géngyűjteményt, amely több mint 30 hektáron elhelyezkedve szolgálja az ex-situ génmegőrzést illetve szaporítóanyag előállítást.

A gyűjteményben a hazánk egész területéről gyűjtött vadkörte, a kiemelkedő jelentőségű védett vadkörte kisfajok, valamint vadalma, madárcseresznye, fehérnyár és feketenyár egyedeinek faalakú állományai kaptak helyet.

Vadkörte géngyűjteményük országosan is kiemelkedő. Emellett vizsgálják a fafajok szárazságtűrő képességét. Kísérleteket végeznek jelenleg köztermesztésben állományjelleggel nem szereplő fafajokkal. Nézik, mi az ami felválthatja, vagy inkább szinesítheti a tipikus alföldi erdőállomány összetételt.

„Kiemelt kutatási témánk a fahamu hasznosítása”- hangsúlyozta, hogy ma még hulladéknak minősül, elhelyezése költséggel jár, éppen ezért szeretnék melléktermékként hasznosítani. A terméktanusítás készítése folyamatban van, talajjavító anyagként terveznek megjelenni a piacon.

A legtöbb helyen arról beszélnek, hogy a kutatás-fejlesztés csak viszi a pénzt, miközben a KEFAG Zrt-nél hasznot termel. Az inovációs központjuk szolgáltatással is foglalkozik. A kutatók közreműködnek a kiviteli tervek elkészítésében. Ha ehhez még néhány elnyert pályázatot is hozzászámolunk, akkor könnyen belátható, hogy eltartja magát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Egyre szélesebbre tárul a „Pokol kapuja”

Az erdők kivágása a örökfagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.