Back to top

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

A tinktúra növényi részekből készülő, alkoholos vagy vizes-alkoholos oldat.

Tinktúrát bárki készíthet gyógyszertárban beszerezhető 96%-os alkohol, vagy jó minőségű gabonapárlat felhasználásával, és a keletkező oldat évekig eláll. Pár cseppet étkezés előtt lehet inni belőle vagy vízbe, teába téve gyógyitalt állíthatunk elő. Gyógytea, gyógyszerek alkalmazása mellett betegségek orvosolhatók vele.

A meggy tinktúrának számos egészségügyi előnye van. Különösen ajánlott szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő emberek számára,

hatását fokozhatjuk, ha mézzel és zsályával készítjük. Egy ilyen keverék javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást és stabilizálja a szívet.

A meggyben sok kálium található, 100 g-ban 222 mg, ami segíti a vérnyomás szabályozását, mivel felgyorsítja a felesleges nátrium kiválasztását a testből, ami a magas vérnyomásért felelős. Értékes összetevője a magnézium. 100 grammban 11 mg található, ez rugalmassá teszi az erek falát. A vastartalma sem elhanyagolható, ezért a meggy ajánlott vérszegénység kezelésére.

Gazdag bioflavon forrás is, ezért az egyik leghatékonyabb antioxidáns, elpusztítja a szabad gyököket, késlelteti az öregedési folyamatot, és növeli a test immunitását.

Ezenkívül a meggyben található cink is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, továbbá a csontok, a haj és a körmök egészségéhez, valamint enyhíti a menopauza tüneteit. A foszfor tartalma pedig  javítja a szív és a vese működését. A modern fitoterápia a meggy fogyasztását javasolja antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is. Ezenfelül segít a méreganyagok kiválasztásában.

Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, szintén ajánlott a tinktúra, és

érdemes olyan fűszerekkel kiegészíteni, amelyek stimulálják a gyomrot. A fahéj, a kardamom és a szegfűszeg serkenti a gyomornedvek kiválasztódását, és ezáltal megkönnyíti az emésztést. És még az íze is jól harmonizál a meggyel. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholtartalma miatt mérsékelten fogyasszunk a tinktúrából.   

Hogyan készítsünk meggy tinktúrát mézzel és zsályával?

Egy ideig várni kell a végeredményre, ezért érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, hiszen szinte korlátlan ideig eláll.

Egy kilónyi kimagozott érett meggyre 1 liter jó minőségű vodkát kell önteni és szorosan lezárni. Egy másik edénybe öntsünk 7 dl vizet, 1,5 dl tiszta alkoholt, 1,5 dl mézet, 0,5 kg cukrot és tegyünk hozzá 5 g szárított zsálya levelet. Zárjuk le az üveget és rázzuk össze a tartalmát. Ezután mind a két „komponenst” egy hónapig tároljuk fénytől védett helyen, közben néha rázzuk össze. Utána a meggyet sűrű szövésű textilen szűrjük át, és öntsük hozzá a mézes-zsályás oldatot, majd alaposan keverjük össze. Ezután még egyszer szűrjük le a tinktúrát és öntsük palackokba. Szorosan zárjuk le, helyezzük sötét és hűvös helyre. Még egy-két hónapig érleljük, utána készen áll a fogyasztásra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.