A tinktúra növényi részekből készülő, alkoholos vagy vizes-alkoholos oldat.
Tinktúrát bárki készíthet gyógyszertárban beszerezhető 96%-os alkohol, vagy jó minőségű gabonapárlat felhasználásával, és a keletkező oldat évekig eláll. Pár cseppet étkezés előtt lehet inni belőle vagy vízbe, teába téve gyógyitalt állíthatunk elő. Gyógytea, gyógyszerek alkalmazása mellett betegségek orvosolhatók vele.
hatását fokozhatjuk, ha mézzel és zsályával készítjük. Egy ilyen keverék javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást és stabilizálja a szívet.
A meggyben sok kálium található, 100 g-ban 222 mg, ami segíti a vérnyomás szabályozását, mivel felgyorsítja a felesleges nátrium kiválasztását a testből, ami a magas vérnyomásért felelős. Értékes összetevője a magnézium. 100 grammban 11 mg található, ez rugalmassá teszi az erek falát. A vastartalma sem elhanyagolható, ezért a meggy ajánlott vérszegénység kezelésére.
Ezenkívül a meggyben található cink is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, továbbá a csontok, a haj és a körmök egészségéhez, valamint enyhíti a menopauza tüneteit. A foszfor tartalma pedig javítja a szív és a vese működését. A modern fitoterápia a meggy fogyasztását javasolja antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is. Ezenfelül segít a méreganyagok kiválasztásában.
Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, szintén ajánlott a tinktúra, és érdemes olyan fűszerekkel kiegészíteni, amelyek stimulálják a gyomrot. A fahéj, a kardamom és a szegfűszeg serkenti a gyomornedvek kiválasztódását, és ezáltal megkönnyíti az emésztést. És még az íze is jól harmonizál a meggyel. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholtartalma miatt mérsékelten fogyasszunk a tinktúrából.
Egy ideig várni kell a végeredményre, ezért érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, hiszen szinte korlátlan ideig eláll.
Egy kilónyi kimagozott érett meggyre 1 liter jó minőségű vodkát kell önteni és szorosan lezárni. Egy másik edénybe öntsünk 7 dl vizet, 1,5 dl tiszta alkoholt, 1,5 dl mézet, 0,5 kg cukrot és tegyünk hozzá 5 g szárított zsálya levelet. Zárjuk le az üveget és rázzuk össze a tartalmát. Ezután mind a két „komponenst” egy hónapig tároljuk fénytől védett helyen, közben néha rázzuk össze. Utána a meggyet sűrű szövésű textilen szűrjük át, és öntsük hozzá a mézes-zsályás oldatot, majd alaposan keverjük össze. Ezután még egyszer szűrjük le a tinktúrát és öntsük palackokba. Szorosan zárjuk le, helyezzük sötét és hűvös helyre. Még egy-két hónapig érleljük, utána készen áll a fogyasztásra.