Back to top

Kicsit késve, de megkezdődött a magyar dinnye idénye

A hideg tavasz a görögdinnyének sem kedvezett, később kötöttek, a termések nehezebben fejlődtek, de július közepétől már széles a hazai termések választéka. És ha az időjárás nem szól közbe, még szeptember közepén is ehetünk finom magyar görögdinnyét, erősítették meg Jászapátiban, a Pócs Kertészetben, a NAK által szervezett sajtótájékoztatón.

A dinnyehelyzetről Mártonffy Béla (ülve) és Sándor László beszélt
A dinnyehelyzetről Mártonffy Béla (ülve) és Sándor László beszélt
Fotó: Rimóczi Irén
Az utóbbi 35 év leghidegebb áprilisát, májusát éltük meg, ami visszavetette a növények fejlődését és kedvezett a betegségeknek, de a fagyos éjszakák miatt pótlásokra is szükség volt. Sajnos a június, sőt a július se hozta meg a kánikulai nyarat. A nyár előn pedig özönvízszerű esőzések és jégeső is hűtötte a dinnyeállományokat. Ez a magyarázata annak, hogy

a szokásosnál 2-3 héttel később került a magyar szabadföldi görögdinnye nagy mennyiségben a piacokra, áruházakba.

Mivel idén nem csúsztunk össze a mediterrán dinnyékkel, keresleti piac van rá, az áruházak többet is vennének, mint amit a hazai termelők kínálnak, hallottuk Sándor László dinnnyeszakértőtől. 

Az idei termőterület ugyan 700-800 hektárral, mintegy 4000 hektárra csökkent, de még az is elképzelhető, hogy több termés lesz, mint tavaly, hangsúlyozta Mártonffy Béla, a NAK zöldség és beszállítói osztályának a vezetője. Nőtt ugyanis a korszerű fajták, hibridek, valamint a kedvezőtlen környezeti tényezőket jobban viselő oltott állományok aránya, és fóliasátorba is több dinnyét ültettek a korai időszakban. A területcsökkenés elsősorban a Covid-járvány miatti bizonytalanságból fakadt. De rontotta a termelési kedvet, hogy az előző két évet rosszul zárták a dinnyetermelők, a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb dinnye fogyott.

Korszerű technológiával, oltott növényekkel biztonságosabb a termesztés
Korszerű technológiával, oltott növényekkel biztonságosabb a termesztés
Fotó: Rimóczi Irén

A hazai dinnyefogyasztás fejenként mintegy 10 kilogramm. A tervezett mintegy 160 ezer tonnás termésnek a 60 százalékát veszi fel a belföldi piac, Az export főként Csehországba, Lengyelországba, a Baltikumba, Szlovákiába irányul, és igyekszünk a német piacon is újra megvetni a lábunkat.

A hazai fogyasztók a 4-8 kilogrammos dinnyét keresik a leginkább, az ennél nagyobbak egy részét is szeletelve vásárolják meg. A magszegény termések kereslete fokozatosan nő, így a termesztésben már 20 százalék körüli az ilyen hibridek aránya. 

Pócs János: a hazai dinnyénél nincs frissebb és finomabb
Pócs János: a hazai dinnyénél nincs frissebb és finomabb
Fotó: Rimóczi Irén

A magyar termés biztosan frissen kerül a fogyasztókhoz, már ezért is ezeket érdemes választani, mindamallett, hogy ezzel a magyar termelőket támogatjuk, hangsúlyozta a házigazda Pócs János országgyűlési képviselő. Családja több nemzedék óta termeszt dinnyét, idén 5 hektáron nevelik szabadföldön, és 1-1 hektár görög és sárgadinnyét termelnek fóliákban.

Magvas görögdinyét már csak porzóként ültetnek, és megerősítették, hogy a fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magszegény termésekért, ellensúlyozva ezeknek a fajtáknak a magasabb termesztési költségét. A termést helyben értékesítik.

A jó dinnyének is kell a reklám. A legfontosabb azonban, hogy a fogyasztó bízzon a termékben, és ennek a megbízható minőség a feltétele, amire a spanyolok márkát építettek, és 10 év alatt 2,2 kilogrammal növelték a belföldi fejenkénti fogyasztást. A márkázás már nálunk is elindult.

 

Ahogyan nekünk, a dinnyének is kell a meleg
Ahogyan nekünk, a dinnyének is kell a meleg
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.