Back to top

Kicsit késve, de megkezdődött a magyar dinnye idénye

A hideg tavasz a görögdinnyének sem kedvezett, később kötöttek, a termések nehezebben fejlődtek, de július közepétől már széles a hazai termések választéka. És ha az időjárás nem szól közbe, még szeptember közepén is ehetünk finom magyar görögdinnyét, erősítették meg Jászapátiban, a Pócs Kertészetben, a NAK által szervezett sajtótájékoztatón.

A dinnyehelyzetről Mártonffy Béla (ülve) és Sándor László beszélt
A dinnyehelyzetről Mártonffy Béla (ülve) és Sándor László beszélt
Fotó: Rimóczi Irén
Az utóbbi 35 év leghidegebb áprilisát, májusát éltük meg, ami visszavetette a növények fejlődését és kedvezett a betegségeknek, de a fagyos éjszakák miatt pótlásokra is szükség volt. Sajnos a június, sőt a július se hozta meg a kánikulai nyarat. A nyár előn pedig özönvízszerű esőzések és jégeső is hűtötte a dinnyeállományokat. Ez a magyarázata annak, hogy

a szokásosnál 2-3 héttel később került a magyar szabadföldi görögdinnye nagy mennyiségben a piacokra, áruházakba.

Mivel idén nem csúsztunk össze a mediterrán dinnyékkel, keresleti piac van rá, az áruházak többet is vennének, mint amit a hazai termelők kínálnak, hallottuk Sándor László dinnnyeszakértőtől. 

Az idei termőterület ugyan 700-800 hektárral, mintegy 4000 hektárra csökkent, de még az is elképzelhető, hogy több termés lesz, mint tavaly, hangsúlyozta Mártonffy Béla, a NAK zöldség és beszállítói osztályának a vezetője. Nőtt ugyanis a korszerű fajták, hibridek, valamint a kedvezőtlen környezeti tényezőket jobban viselő oltott állományok aránya, és fóliasátorba is több dinnyét ültettek a korai időszakban. A területcsökkenés elsősorban a Covid-járvány miatti bizonytalanságból fakadt. De rontotta a termelési kedvet, hogy az előző két évet rosszul zárták a dinnyetermelők, a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb dinnye fogyott.

Korszerű technológiával, oltott növényekkel biztonságosabb a termesztés
Korszerű technológiával, oltott növényekkel biztonságosabb a termesztés
Fotó: Rimóczi Irén

A hazai dinnyefogyasztás fejenként mintegy 10 kilogramm. A tervezett mintegy 160 ezer tonnás termésnek a 60 százalékát veszi fel a belföldi piac, Az export főként Csehországba, Lengyelországba, a Baltikumba, Szlovákiába irányul, és igyekszünk a német piacon is újra megvetni a lábunkat.

A hazai fogyasztók a 4-8 kilogrammos dinnyét keresik a leginkább, az ennél nagyobbak egy részét is szeletelve vásárolják meg. A magszegény termések kereslete fokozatosan nő, így a termesztésben már 20 százalék körüli az ilyen hibridek aránya. 

Pócs János: a hazai dinnyénél nincs frissebb és finomabb
Pócs János: a hazai dinnyénél nincs frissebb és finomabb
Fotó: Rimóczi Irén

A magyar termés biztosan frissen kerül a fogyasztókhoz, már ezért is ezeket érdemes választani, mindamallett, hogy ezzel a magyar termelőket támogatjuk, hangsúlyozta a házigazda Pócs János országgyűlési képviselő. Családja több nemzedék óta termeszt dinnyét, idén 5 hektáron nevelik szabadföldön, és 1-1 hektár görög és sárgadinnyét termelnek fóliákban.

Magvas görögdinyét már csak porzóként ültetnek, és megerősítették, hogy a fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magszegény termésekért, ellensúlyozva ezeknek a fajtáknak a magasabb termesztési költségét. A termést helyben értékesítik.

A jó dinnyének is kell a reklám. A legfontosabb azonban, hogy a fogyasztó bízzon a termékben, és ennek a megbízható minőség a feltétele, amire a spanyolok márkát építettek, és 10 év alatt 2,2 kilogrammal növelték a belföldi fejenkénti fogyasztást. A márkázás már nálunk is elindult.

 

Ahogyan nekünk, a dinnyének is kell a meleg
Ahogyan nekünk, a dinnyének is kell a meleg
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.