Back to top

Segít a muskátli

Nyári kedvencünk, a tűző napot kedvelő muskátli népes nemzetség tagja. A Pelargonium nemzetségnek 280 ismert faja van, köztük olyan aromás növények, mint a gyógynövényként használt afrikai muskátli.

A dél-afrikai eredetű kaloba, a Pelargonium sidoides valaha a zuluk orvossága volt, számos betegség ellen vették hasznát. Európába az 1920-as években jutott el.

A vastag, sötétbarna, 15 cm-re is lenyúló gyökeréből készül a drog, ami közvetlen antibakteriális hatásával, valamint az immunrendszer serkentésével segíti a gyógyulást a megfázásból.

Hosszú kocsányú, szív alakú, bársonyos levelei gyengén elágazó szárakon fejlődnek, apró virágai igen sötétek, bordó vagy lila színűek, ezért fekete muskátli néven is ismert. Az egész növény tömött rozettára emlékeztet.

Nem szabad összetéveszteni a hasonló megjelenésű rózsamuskátlival (P. graveolens), ami ugyancsak aromás növény, a leveléből kinyert illóolajat aromaterápiára és parfümkészítésre használják.

Azonosított hatóanyagai közt kumarinokat, polifenolokat, flavonoidokat, kalciumot és szilíciumot találunk. Tabletta és szirup formájában forgalmazzák megfázás, torokfájás, köhögés gyógyszereként. Kumarintartalma miatt az egyik veszélyes mellékhatása, hogy más vérhígítókkal együtt alkalmazva könnyen bevérzést okozhat.

Mint a muskátlik legtöbbje, az afrikai muskátli is ehető, levele savanykás fűízű, virága enyhén borsos aromájú.

Tea is készíthető belőle, ehhez negyed csésze friss, aprított virágot és levelet forrázzunk le egy csésze lobogó vízzel. Túl sok friss muskátlit azonban nem javasolt fogyasztani, mert oxálsavtartalma miatt kellemetlen mellékhatása lehet az emésztésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.