A korszerű, többnyire magasművelésű ültetvényekben viszont az ilyen típusú borok készítése nagy termesztési kockázattal jár, elsősorban a savvesztés és a botrítiszfertőzés miatt. A problémára megoldást nyújthat a termővessző-átvágásos módszer.
A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomásán több évtizede kísérleteztünk a termővessző-átvágásos (ún. D.M.R.) módszerrel.
Az eljárás lényege, hogy szálvesszős metszésű tőkék esetében teljes érésben (18-19 MM°) a termővessző átvágásával hatást lehet gyakorolni a szőlő élettani folyamataira: a cukor, a savak, az íz- és aromaanyagok koncentrálódnak a szőlőbogyóban, mivel a levágott termővesszőt 2-3 hétig a tőkén hagyjuk.
A D.M.R. módszer alkalmazásával a cél a termelési kockázatok csökkentése és a minőség javítása. A termővessző-átvágás miatt megszűnik a kapcsolat a gyökérrendszer és a szőlőfürt között, így vízfelvételre nincs lehetőség, ezért a szőlőbogyók töppednek. Az átvágást követően a levelek még egy-két napig életképesek, asszimilálnak, az előállított szerves anyag a fürtökbe áramlik. E két tényező együtt eredményezi a termés minőségének jelentős javulását. A töppedés miatt ugyanakkor csökken a bogyókban a nyomás, ami mérsékli a botrítiszfertőzés kialakulásának kockázatát.
Kontrollként az egyszerű kései szüretelést használtuk, azonos időpontban betakarítva a termést.
A táblázatban a Szürkebarát, a Rózsakő és az Olasz rizling fajták szüreti eredményeit mutatjuk be. Jól látható, hogy a kései szüretelésű kezeléshez képest egyértelműen kedvezőek a D.M.R. módszerrel kezelt parcellákról származó tételek beltartalmi értékei, amit a borbírálatok grafikonon látható eredményei is alátámasztanak.
Ugyanakkor a tőkekondíciót nem rontja a csak kétévente ismétlődő D.M.R. kezelés. Mindezeket figyelembe véve azt javasoljuk a módszer iránt érdeklődő termelőknek, hogy a kérdéses területet/táblát két-három részre osztva, rotációban alkalmazzák ezt az eljárást.
A módszer segítségével több új terméket bevezettek, és az így készült borokkal több nemzetközi borversenyt is nyertek a Balaton-felvidéki pincészetek. A teljesség igénye nélkül például az Aranymetszés Töppedt Szürkebarát nagyaranyérmet nyert 2019-ben a brüsszeli Monde Selection Wines versenyen, továbbá aranyérmet Berlinben a Wein Trophy, Neustadtban a Mundus Vini Summer, valamint 2020-ban Párizsban a Vinalies International borversenyen.
A kései szüretelésű Badacsonyi Szürkebarát 2018-ban megszerezte a VinAgora nagyaranyérmét és champion díját.
Ezek a sikerek is alátámasztják a módszer felhasználásának elterjedését a Balaton-felvidéki pincészeteknél.