Back to top

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

- Mindig is szerettem a jószágot. Úgy gondoltam, minél több lábon állok, annál jobb lesz. Ezért van mindenféle őshonos jószágom, ezeket szeretem, ezekhez ragaszkodom. Százötven birkát, huszonkét szamarat, tizenegy lovat, tizenegy magyar szürkét, nyolc bivalyt és vagy tizenöt magyar tarka tehenet tartok itt.

Birkából van egy árutermelő merino keresztezett állományom, emellett törzsállományban tartok hortobágyi fekete és fehér rackát, valamint cigáját is.

A racka bárány sajnos nem nagyon kell senkinek, csak a támogatások miatt viszik, mivel azok a gazdák is támogatásban részesülnek, amelyek őshonos állatokat tartanak. Ezzel kompenzálva azt a kiesést, hogy nem egy piacképes, nagy hozamú állatot tartanak – bár én ezt 2016 óta nem kaptam meg – meséli Borda István.

A gazdálkodást a legeltetésre alapozzák, amennyit csak lehet, kint vannak az állatok. A négylábúak mellett néhány Gödöllőről hozott őshonos fogolyszínű magyar tyúk és kakas, illetve tizenegy parlagi gyöngytyúk is része a gazdaságnak. Ezek késő délután már szép sorban fent ülnek a fedett szénatároló szín keresztgerendáján. Ott nem éri el őket sem róka, sem más ragadozó.

– Nekünk mindig is volt otthon gyöngytyúk, és ahogy ideköltöztünk, itt is szerettem volna tartani. Pedig a húsát nem szeretem, de a levese az finom, azt megeszem. Ezek itt csak „elvannak”, otthon a háznál keltetünk és vágunk is. Van belőle fehér, barna és a hagyományos szürke is. Sokan nem szeretik a hangját, de itt kiabálhat kedvére. Gyorsan riaszt, hamarabb észreveszi a kóbor kutyát, a macskát, a patkányt, mint más; igazi jelzőmadár. A gazdaságon belül annyira nem számít, de ha kint bóklásznak a gyepen és ott kiabálnak, a kutya hamar arra figyel.

Borda István a lovak mellett számos őshonos jószágot is tart
Borda István a lovak mellett számos őshonos jószágot is tart

A gyöngytyúk naponta tojik, de a tojást a tanyán, a gyepen vagy a bozótosban megtalálni művészet. Most is négy gyöngytyúk hiányzik, ezek valószínűleg már elültek, kotlanak valahol.

– Elkotlik ez is, de ha valami felzavarja, otthagyja a csibét. Nem megy vissza, mint a tyúk, ha felszáll, végleg elhagyta a fészket. A gyöngyi rejtőzködőbb, sokkal vadabb, mint a tyúk. Ez érződik az ízében is, sokkal inasabb, erősebb a húsa. Otthon úgy szoktuk, hogy anyósom megfőzi levesnek, aztán fokhagymával, szalonnával tűzdelve megsüti a húst. Én akkor sem szeretem, egy jó birkapörkölttel nem lehet összehasonlítani.

A gazdaságot vigyázza a félelmetes külsejű, de barátságos kuvasz is, amivel a kuvasz őrprogramban is részt vesz a gazda. Tavaly öt aranysakált ejtettek el a környéken, bár a tanyán nem volt támadás, mert a hodályokba nem tud a ragadozó bemenni. Gond inkább csak akkor van, ha pásztor nélkül legel az állat – a kuvasz erre a helyre való. A gazdaság végében alföldi táj kezdődik, a ligetes gyepen, a megálló vizek mellett gólya békászik. Néhány éve madárles is épült a pusztában, azóta mesés képek készülnek itt a fészkelő szalakótákról és az alföldi madárvilágról.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Fürjek és paradicsomok - A belvárosban is lehet gazdálkodni

Alapvetően a fürjek miatt látogattam el a Miczák családhoz, de ez a paradicsomőrület nem hagy nyugodni... Szépen gondozott családi házba csöngetek be Veszprém belvárosában. A ház mellett virágokkal övezett kerti út visz hátra. A terasz mellett egy görögdinnye fejlődik, mint Miczák Lászlótól megtudom, véletlenül fújta ide a szél.

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád

Országosan egyedülálló tudományos sikert értek el a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai. A létesítményben – az országban elsőként – sikerült élő szarvasmarhából petesejtleszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel „lombikborjakat” létrehozni.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.