Back to top

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

A feketerothadás betegséget a Guignardia bidwellii gomba okozza, amely kimondottan meleg- és páraigényes kórokozó, a 21 °C-nál melegebb időben érzi jól magát, száraz klímán ismeretlen. Sajnos kedvező körülmények közt nagyon gyorsan képes elharapózni az ültetvényben és súlyos fürtkárt okozhat. Azért veszélyes gomba, mert ivarosan és ivartalanul fertőz, ráadásul az áttelelő ivaros termőtestei nagyon ellenállók, sokáig épségben maradnak bennük az aszkospórák, amelyek amúgy is két évig is életképesek, tehát nagyon fontos, hogy a fertőzőanyagot távolítsuk el a szőlőskertből.

A betegség tünetei minden zöld növényi részen megjelennek, de a levélen és természetesen a fürtön a legszembetűnőbbek.

Levélen szabálytalan alakú, erek által határolt apró barnás foltok jelennek meg, bennük hamarosan láthatóvá válnak a körkörösen kialakuló apró fekete termőtestek. A fiatal levelek fogékonyak a fertőzésre, idősebbek elvétve betegszenek meg.

Néhány nap alatt feketére száradnak a beteg bogyók
Fotó: Horváth Csilla
Bogyón először világos benyomódás látható, de a betegség nagyon hamar továbbfejlődik. Kezdetben lilásra színeződik a beteg bogyó, majd 4-5 nap alatt feketére aszalódik és megszárad. Rendkívül gyors a vízvesztés, ezért nem alakul ki nedves rothadás. Az összeszáradt bogyók nem peregnek le a fürtről, mint a peronoszpórával fertőzöttek, erről biztosan azonosítható a betegség. Ugyancsak jellemző a fekete piknídiumok kialakulása a felszínen, amitől érdes tapintású lesz a bogyó.

Szüret előtt ajánlott végigjárni a szőlőt és eltávolítani a fertőzött fürtöket, mert az összeszáradt feketerothadásos bogyók nagyon keserűek, ami ronthatja a bor minőségét.

A fertőzésre fogékony időszak a virágzás végétől két-három hónap, akkor kell rendszeresen védekezni ellene, ha esős és meleg az idő. A gomba számára optimális 21-24 °C-on 7 órás levélnedvesség elég a fertőzéshez.

Permetezésre kontakt, ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szereket, vagy felszívódó miklobutanil, illetve tebukonazol hatóanyagú szereket lehet használni. Jó mellékhatása van ellene a boszkalid hatóanyagnak is. A szőlő saját védekezőrendszerét aktiváló foszforossav-tarttalmú készítményeket a virágzás előtt egy héttel indítva, 3-4 alkalommal érdemes kijuttatni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Ugyanaz, de mégis különböző - Környezetbarát élesztőszármazék mikrogranulátumok

Az élesztőszármazékok főként táplálkozási és aromás tulajdonságaik miatt kerülnek forgalomba az élelmiszeripar és az egészségügy szegmenseiben, valamint a mikroorganizmusok növekedését elősegítő anyagként.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.