Back to top

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

A feketerothadás betegséget a Guignardia bidwellii gomba okozza, amely kimondottan meleg- és páraigényes kórokozó, a 21 °C-nál melegebb időben érzi jól magát, száraz klímán ismeretlen. Sajnos kedvező körülmények közt nagyon gyorsan képes elharapózni az ültetvényben és súlyos fürtkárt okozhat. Azért veszélyes gomba, mert ivarosan és ivartalanul fertőz, ráadásul az áttelelő ivaros termőtestei nagyon ellenállók, sokáig épségben maradnak bennük az aszkospórák, amelyek amúgy is két évig is életképesek, tehát nagyon fontos, hogy a fertőzőanyagot távolítsuk el a szőlőskertből.

A betegség tünetei minden zöld növényi részen megjelennek, de a levélen és természetesen a fürtön a legszembetűnőbbek.

Levélen szabálytalan alakú, erek által határolt apró barnás foltok jelennek meg, bennük hamarosan láthatóvá válnak a körkörösen kialakuló apró fekete termőtestek. A fiatal levelek fogékonyak a fertőzésre, idősebbek elvétve betegszenek meg.

Néhány nap alatt feketére száradnak a beteg bogyók
Néhány nap alatt feketére száradnak a beteg bogyók
Fotó: Horváth Csilla
Bogyón először világos benyomódás látható, de a betegség nagyon hamar továbbfejlődik. Kezdetben lilásra színeződik a beteg bogyó, majd 4-5 nap alatt feketére aszalódik és megszárad. Rendkívül gyors a vízvesztés, ezért nem alakul ki nedves rothadás. Az összeszáradt bogyók nem peregnek le a fürtről, mint a peronoszpórával fertőzöttek, erről biztosan azonosítható a betegség. Ugyancsak jellemző a fekete piknídiumok kialakulása a felszínen, amitől érdes tapintású lesz a bogyó.

Szüret előtt ajánlott végigjárni a szőlőt és eltávolítani a fertőzött fürtöket, mert az összeszáradt feketerothadásos bogyók nagyon keserűek, ami ronthatja a bor minőségét.

A fertőzésre fogékony időszak a virágzás végétől két-három hónap, akkor kell rendszeresen védekezni ellene, ha esős és meleg az idő. A gomba számára optimális 21-24 °C-on 7 órás levélnedvesség elég a fertőzéshez.

Permetezésre kontakt, ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szereket, vagy felszívódó miklobutanil, illetve tebukonazol hatóanyagú szereket lehet használni. Jó mellékhatása van ellene a boszkalid hatóanyagnak is. A szőlő saját védekezőrendszerét aktiváló foszforossav-tarttalmú készítményeket a virágzás előtt egy héttel indítva, 3-4 alkalommal érdemes kijuttatni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.