Back to top

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

A feketerothadás betegséget a Guignardia bidwellii gomba okozza, amely kimondottan meleg- és páraigényes kórokozó, a 21 °C-nál melegebb időben érzi jól magát, száraz klímán ismeretlen. Sajnos kedvező körülmények közt nagyon gyorsan képes elharapózni az ültetvényben és súlyos fürtkárt okozhat. Azért veszélyes gomba, mert ivarosan és ivartalanul fertőz, ráadásul az áttelelő ivaros termőtestei nagyon ellenállók, sokáig épségben maradnak bennük az aszkospórák, amelyek amúgy is két évig is életképesek, tehát nagyon fontos, hogy a fertőzőanyagot távolítsuk el a szőlőskertből.

A betegség tünetei minden zöld növényi részen megjelennek, de a levélen és természetesen a fürtön a legszembetűnőbbek.

Levélen szabálytalan alakú, erek által határolt apró barnás foltok jelennek meg, bennük hamarosan láthatóvá válnak a körkörösen kialakuló apró fekete termőtestek. A fiatal levelek fogékonyak a fertőzésre, idősebbek elvétve betegszenek meg.

Néhány nap alatt feketére száradnak a beteg bogyók
Fotó: Horváth Csilla
Bogyón először világos benyomódás látható, de a betegség nagyon hamar továbbfejlődik. Kezdetben lilásra színeződik a beteg bogyó, majd 4-5 nap alatt feketére aszalódik és megszárad. Rendkívül gyors a vízvesztés, ezért nem alakul ki nedves rothadás. Az összeszáradt bogyók nem peregnek le a fürtről, mint a peronoszpórával fertőzöttek, erről biztosan azonosítható a betegség. Ugyancsak jellemző a fekete piknídiumok kialakulása a felszínen, amitől érdes tapintású lesz a bogyó.

Szüret előtt ajánlott végigjárni a szőlőt és eltávolítani a fertőzött fürtöket, mert az összeszáradt feketerothadásos bogyók nagyon keserűek, ami ronthatja a bor minőségét.

A fertőzésre fogékony időszak a virágzás végétől két-három hónap, akkor kell rendszeresen védekezni ellene, ha esős és meleg az idő. A gomba számára optimális 21-24 °C-on 7 órás levélnedvesség elég a fertőzéshez.

Permetezésre kontakt, ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szereket, vagy felszívódó miklobutanil, illetve tebukonazol hatóanyagú szereket lehet használni. Jó mellékhatása van ellene a boszkalid hatóanyagnak is. A szőlő saját védekezőrendszerét aktiváló foszforossav-tarttalmú készítményeket a virágzás előtt egy héttel indítva, 3-4 alkalommal érdemes kijuttatni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Harminc éve alakult meg a Növényvédő Mérnöki Kamara

Szentkirályon, 1990 október 3-án, tizenöt Bács megyei növényvédős közfelkiáltással úgy döntött, hogy megalapítja a Bács megyei növényvédősök érdekképviseleti szervezetét, a Növényvédő Mérnökök kamaráját, tudósított a Petőfi Népe” (Bács-Kiskun megyei népújság).

A biológiai sokféleség kulcsa

Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül nem létezhetne az emberiség. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban, hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával "Mi fán terem az erdő?" címmel indított társadalmi célú kampányában.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

„Műsorgyártás” az etyeki Rókusfalvy Birtokon

Talán az ifjúi lelkesedést mára lehiggasztotta a hétköznapi munka, de tudatosan, hazai és nemzetközi szinten szerzett ismeretek alapján halad előre. Az édesapjával együtt töltött sok-sok órának is köszönhető, hogy „hazajár” Etyekre, otthonosan érzi magát a vállalkozásban. Apa és fia számít egymásra.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.