0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

A feketerothadás betegséget a Guignardia bidwellii gomba okozza, amely kimondottan meleg- és páraigényes kórokozó, a 21 °C-nál melegebb időben érzi jól magát, száraz klímán ismeretlen. Sajnos kedvező körülmények közt nagyon gyorsan képes elharapózni az ültetvényben és súlyos fürtkárt okozhat. Azért veszélyes gomba, mert ivarosan és ivartalanul fertőz, ráadásul az áttelelő ivaros termőtestei nagyon ellenállók, sokáig épségben maradnak bennük az aszkospórák, amelyek amúgy is két évig is életképesek, tehát nagyon fontos, hogy a fertőzőanyagot távolítsuk el a szőlőskertből.

A betegség tünetei minden zöld növényi részen megjelennek, de a levélen és természetesen a fürtön a legszembetűnőbbek.

Levélen szabálytalan alakú, erek által határolt apró barnás foltok jelennek meg, bennük hamarosan láthatóvá válnak a körkörösen kialakuló apró fekete termőtestek. A fiatal levelek fogékonyak a fertőzésre, idősebbek elvétve betegszenek meg.

Bogyón először világos benyomódás látható, de a betegség nagyon hamar továbbfejlődik. Kezdetben lilásra színeződik a beteg bogyó, majd 4-5 nap alatt feketére aszalódik és megszárad. Rendkívül gyors a vízvesztés, ezért nem alakul ki nedves rothadás. Az összeszáradt bogyók nem peregnek le a fürtről, mint a peronoszpórával fertőzöttek, erről biztosan azonosítható a betegség. Ugyancsak jellemző a fekete piknídiumok kialakulása a felszínen, amitől érdes tapintású lesz a bogyó.

Szüret előtt ajánlott végigjárni a szőlőt és eltávolítani a fertőzött fürtöket, mert az összeszáradt feketerothadásos bogyók nagyon keserűek, ami ronthatja a bor minőségét.

A fertőzésre fogékony időszak a virágzás végétől két-három hónap, akkor kell rendszeresen védekezni ellene, ha esős és meleg az idő. A gomba számára optimális 21-24 °C-on 7 órás levélnedvesség elég a fertőzéshez.

Permetezésre kontakt, ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szereket, vagy felszívódó miklobutanil, illetve tebukonazol hatóanyagú szereket lehet használni. Jó mellékhatása van ellene a boszkalid hatóanyagnak is. A szőlő saját védekezőrendszerét aktiváló foszforossav-tarttalmú készítményeket a virágzás előtt egy héttel indítva, 3-4 alkalommal érdemes kijuttatni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu