Back to top

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Fertődi zamatos
Fertődi zamatos
Hazánkban többségben vannak a meszes talajok, ami a málnatermesztés szempontjából nem kedvező, ugyanis mészérzékeny növény, ugyanakkor sekélyen gyökeresedik, tehát tőzeg talajba dolgozásával segíthetünk a problémán.

A sekély gyökerek miatt telepítés előtt szabaduljunk meg az évelő gyomoktól, főleg a tarackbúzával és a folyondár szulákkal gyűlhet meg a bajunk.

A málna gyökérsarjakról hoz új termővesszőket, ezért mindenképpen óvnunk kell a gyökerét a sérüléstől és a kiszáradástól. A hazai csapadékmennyiség éppen csak elegendő a málnának, hiszen 500-700 mm vízre van szüksége. Nyáron és a mind gyakoribb száraz tavaszokon mindenképpen öntözni kell.

Számos betegség fenyegeti a málnatöveket, közülük a vesszőpusztulással járók a legveszélyesebbek. Leggyakoribb a didimellás betegség, ami a fiatal sarjakat nyáron fertőzi meg, és főleg a rügyek környékén okoz először lilás, majd barnuló, szürkülő, hosszúkás foltokat. A rügyek kihajtanak vagy elhalnak, a beteg hajtás idővel elszárad. A vesszőn a foltokban fölrepedezik a kéreg, ahová aztán előszeretettel rakja le petéit a málna-vesszőszúnyog.

A sarjak tövénél, főként sebeken keresztül fertőz a leptoszfériás betegség kórokozója. Tünetei a barna, elmosódott szélű foltok a hajtáson és a vesszőn, amitől a beteg részek elhalnak. Az elmetszett vesszőn látszik, hogy a gomba mélyen behatol a szövetekbe, egészen a bélrészig barnulás figyelhető meg.

Fertődi kármin
Fertődi kármin
Az elzinoés betegség az előzőknél apróbb, besüppedő foltokat okoz a hajtáson és a vesszőn, valamint a levelet is fertőzi, ott levélfoltosságot okoz.

Alapvetően a letermett vesszők levágásával és megsemmisítésével lehet megelőzni a fertőzéseket, és ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne repedezzen be a kéreg a sarjakon. Ezt egyenletes vízellátással és harmonikus tápanyag-utánpótlással lehet elérni. Legnagyobb mennyiségben nitrogénre van szüksége, amit lehetőleg 3-4 adagban juttassunk ki a területre. Egy négyzetméterre összesen 7-10 gramm nitrogén elegendő. A bőrszövet és a kéreg szilárdságát a kálium, a kalcium és a szilícium garantálja. Káliumot tavasszal műtrágyaként adjunk, adagja körülbelül másfélszerese a nitrogénnek. Kalciumot és szilíciumot inkább lombtrágyaként juttassunk a málnának, elsősorban kalcium-nitrát formájában. A szilíciumot pedig a biotermesztésben jól bevált csalánlé és zsurlólé rendszeres permetezésével pótolhatunk a legkönnyebben.

Fertődi Aranyfürt
Fertődi Aranyfürt

Nagyon ízletesek

Napjainkig a legismertebb és legfinomabb málna a Fertődi zamatos, amit a sokszor átalakult gyümölcstermesztési kutatóintézet fertődi állomásán nemesített Kollányi László. Életerős, jól sarjadzó málna, későn fakad, megbízhatóan terem a középkésői időszakban.

Bogyója gömbölyded, élénkvörös, fényes, de csak közepes méretű. Íze viszont kárpótol a kisebb gyümölcsért. Kiválóan fagyasztható, mert kemény húsát a szedés után is megőrzi.

Legkorábban a nagyon nagy gyümölcsű Fertődi vénusz érik, ami több málnafajból és nemes fajtából létrehozott fajhibrid. Nagyon erős növekedésű, termőhelyre igényes fajta, sajnos érzékeny a vesszőszúnyog károsítására. Bogyója kétszer akkora, mint a zamatosé, jóízű, gyorsan leérik.

Ugyancsak korán érik a Fertődi kármin, ami a leginkább szárazságtűrő málnafajtánk. Összetett hibrid ez is, középerős felálló sarjakat hoz, de nem túl sokat. Június első harmadától július közepéig szedhető, bogyója finom málnazamatú, középnagy, nem puhul. Bőven és kiegyenlítetten terem.

A Fertődi zenit nagy előnye, hogy kevésbé érzékeny a gombás betegségekre, bogyója nagyobb, mint a Fertődi zamatosé, gömbölyded, szép fényes, kellemes édes-savas, zamatos. Sajnos szedés után a bogyók gyorsan puhulnak, ezért nem nagyon szállítható, ami otthoni felhasználásnál nem hátrány. Bőven terem, közepes növekedési erélyű fajta.

Fertődi Vénusz
Fertődi Vénusz

Fagyokig is szedhetők

Két izgalmas színű málnafajta is született a kutatóállomáson, a Fertődi aranyfürt és a Fertődi narancs. Előbbi halványsárga, majd borostyánsárgára mélyülő színű, nagy méretű, kúpos bogyókat hoz. Korán kezd érni, július közepéig szedhető, közepes a terméshozama. Gyümölcse kimondottan édes, könnyen puhul. Termesztését tavaszi fagykár veszélyeztetheti, mert rügyei hamar kihajtanak.

A Fertődi narancs jellegzetes kétszertermő fajta: először június első felében szedhetjük a gyümölcsét, aztán augusztus közepén, az erős sarjak fölső részéről.

Kimondottan sokat terem, mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, különben a termés súlya lehúzza a vesszőket, sarjakat. Gyümölcse kúp alakú, nagy, kellemesen édes, éretten halvány narancssárga. A növény nem érzékeny a gombás betegségekre.

Ugyancsak sarjakon terem az Eszterházai kétszertermő, ami július elején kezd érni és egészen a fagyokig szedhető. Az előbbi fajtával szemben támrendszer nélkül is megállnak az erős sarjai, vesszői, kérge nem reped, gombás betegségekre nem érzékeny. Kúpos gyümölcse nagy, kemény, jól szállítható.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Natúrkertek kaptak kitüntetést

A „Természetes kert - Virágzó Bajorország ” kampány keretében díjjal jutalmazták azokat a kerteket, amelyeket különlegesen természetes módon ápolnak. 2018 óta 250 kert kapott elismerést.

A körte vírusos és fitoplazmás betegségei

A körte az egyik legértékesebb, magas cukortartalmú gyümölcsünk, amely a környezetre igényes gyümölcsfajokhoz tartozik. Sem a száraz, meleg nyarakat, sem a nagy fagyokat nem bírja, csapadékigénye is 700-800 mm körül mozog éves szinten. Legjobban a középkötött, meleg, jó vízellátású talajokon fejlődik.

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. A népi gyógyászat sok mindenre használta ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető...

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.