Back to top

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A magas hőmérséklet némi nedvességgel párosítva ilyenkor nyáron hozza a legjobb eredményt a lebontásban, azaz ebben az időszakban alakul át a zöldhulladék magas humusztartalmú komposzttá. Érdemes tehát foglalkoznunk a szerves anyag visszajuttatásnak ezzel a természet-közeli, és igen jó hatású formájával.

Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű földszerű, magas szerves anyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti tényezők jelenlétében (oxigén, nedvességtartalom).

Talajjavításra, tápanyag-utánpótlásr,a vagy talajként cserépben, ültető edényekben és kertben is felhasználható.

A zöldhulladék nem szemét
Fotó: pixabay
A komposzt humusztartalma a talaj termékenységét fokozza, ezért érdemes minden arra alkalmas anyagból komposztot érlelni. Erre jó alapanyag a lehulló lomb, a virágok levágott szára, a kiszedett zöldségek levele, szára, a kipréselt szőlőtörköly, a rostos tőzeg, a lombos fák fűrészpora, a lekaszált fű, némely papírhulladék, konyhai hulladék és még sok más szerves anyag. A kávézacc és a kifőzött tealevél a komposztot tovább gazdagíthatja.

A szerves anyagok érlelésére a kert egyik félreeső, félárnyékos helye a legalkalmasabb. A komposztkazal számára nem kell gödröt ásni, mert a korhadás oxigén jelenlétében zajlik, a gödörben viszont nem jut az anyaghoz elég levegő, ezért nem korhadási, hanem rothadási folyamat következik be. Ha a komposzt rothad, azt onnan ismerhetjük fel, hogy nagyon nedves és büdös.
Építhetünk komposzttárolót deszkából, téglából, kövekből is, sőt a kereskedelem is kínál műanyag komposztládákat. Bármelyiket is választjuk, figyeljünk arra, hogy minél jobban szellőző legyen.

A komposztálandó anyagot célszerű minél kisebbre felaprítani. Erre most már igen alkalmas, különböző teljesítményű, elektromos eszközök állnak rendelkezésre. A felaprított szerves hulladék felülete megtöbbszöröződik, így jobban érintkezik a levegővel, ezért a lebomlási folyamat gyorsabban zajlik le, a komposzt előbb érik meg.

Komposztáló a Sziget Fesztiválon
Fotó: ProfiKomp
Az érett komposzt sötétbarna színű, homogén, szagtalan, könnyen kiszórható, környezetbarát anyag. Négyzetméterenként a komposztból 2-3 kg-ot ajánlatos kiszórni, és azonnal bemunkálni a talajba. Ha a komposztot kiterítjük a talajra és csak jóval később dolgozzuk be, jelentősen veszíteni fog nitrogén tartalmából. A komposztálás nem egy bonyolult folyamat, de van pár dolog, amivel el lehet rontani…

Dió, akác és fenyőlevelet ne tegyünk a komposztba, ha gyors eredményt szeretnénk elérni, ezek ugyanis lassan is bomlanak le, és nem megfelelő bomlás esetén hátráltathatják azoknak a növényeknek a fejlődését, amelyek kapnak a még nem eléggé érett komposztjukból. Másik veszélyes dolog a gyomok komposztálása.

Ha a kiszedett gyomnövényeken akár csak zöld, még látszólag éretlen magok, vagy elnyílóban levő virágok vannak, akkor azokat ne tegyük a komposztba. A gyomok magjai képesek akkor is beérni, ha a növényt már kiszakítottuk a talajból. Így az éretlen magok a komposztálóban pár nap alatt beérnek, majd amikor kiszórtuk a komposztot kikelnek, jelentős többletmunkát okozva ezzel.

Ipari komposzttelepeken műszerekkel mérik a zöldhulladék hőmérsékletét a lebomlási folyamat során, így kontrollálni tudják, hogy abban a gyommagok elpusztuljanak. Házikerti komposztáláskor nem tudjuk mérni, hogy a folyamat milyen hőmérsékleten ment végbe, ezért csíraképes gyommagvak is maradhatnak a komposzthalmunkban. Felhasználás előtt célszerű rostálni a komposztot, így a még nem megfelelően lebomlott nagyobb részek nem kerülnek ki innen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Natúrkertek kaptak kitüntetést

A „Természetes kert - Virágzó Bajorország ” kampány keretében díjjal jutalmazták azokat a kerteket, amelyeket különlegesen természetes módon ápolnak. 2018 óta 250 kert kapott elismerést.

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. A népi gyógyászat sok mindenre használta ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető...

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Rózsakert Bálint György emlékére

Bálint György, az ország kertészének kedvenc rózsáiból alakítottak ki emlékkertet a Károlyi kastélyban, Fehérvárcsurgón, amelyet a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon avattak fel.