Back to top

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Ahogyan tavaly, úgy idén is a legsikeresebb mind közül az Erdei Vándortábor, amelyre a jelentkezést még januárban meghirdette az Országos Erdészeti Egyesület, valamint az Erdei Vándortábor szervezőgárdája.

Fotó: Csatlós Norbert
A várakozásokat felülmúlva, még szinte aznap beteltek a helyek valamennyi Vándor-túraútvonalra, amelyek ráadásul tavalyhoz képest, további két helyszínnel is bővültek.

A Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Zemplén, valamint a Vasi-hegyhát mellett idén két új útvonalként bekapcsolódott a Vértes és a Zselic is, ezzel szinte lefedve az ország teljes területét. Ezekre a helyszínekre több mint 160 csoport jelentkezett, és ez 4000-nél is több diákot jelent.

Ez a gyerekek megismerkedhetnek az erdészek munkájával, a fenntartható erdőgazdálkodással, elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait és megtapasztalhatják a természet csodálatos szépségeit.

Az Erdei Vándortábor ezek mellett rászeretné ébreszteni a fiatalokat arra, hogy a globalizáció és a társadalmi elvárosiasodás miatt az emberek elhatárolódtak a természettől.

Ennek megfékezésére főként a fiatal generációban kell tudatosítani, hogy az ember is természeti lény, elengedhetetlen lételeme a természet és az erdő, amit óvni és gondozni kell, hogy a jövő generációja is minél szebb értéket örökölhessen.

Fotó: Csatlós Norbert
Ezt igyekszik a Vándotábor tudatosítani a diákokban, hatást gyakorolni rájuk a természet által. Minderre a ráeszmélésre fokozottan szüksége van a mai és a jövő generációinak, ugyanis a klímaváltozás hatásai az erdőt, ezzel pedig egyidejűleg az erdőgazdálkodást is jelentősen befolyásolja.

Több fafaj, főként a különféle fenyők, a felmelegedés hatása miatt, hazánk tengerszint feletti magasságai már nem teremtenek megfelelő feltételeket a számukra, így várhatóan – „erdőéletben” mérve –, Magyarországról több jelentős fenyőfaj is eltűnik a későbbiekben.

Ennek a tudatosodását és a természettel, az erdővel kapcsolatos gondolkodásmódot igyekszik a fejekbe elültetni a kezdeményezés.

Fotó: Csatlós Norbert
– A járvány miatt azt gondoltuk, megcsappan az előző évekhez képest az érdeklődés, de kellemeset csalódtunk. Olyannyira, hogy a tavalyi jelentkezést és részvételt is túlszárnyalta az idei. A több mint 4000 gyerek mellett már 1200 akkreditált, az Erdei Vándortábor képzésén részt vett pedagógust regisztrálhattunk.

Mottónk: „Az év legzöldebb hete!”, amely valóban helytálló, hiszen a gyerek a hét napos táborozás során, erdőkben sétálva ismerik meg a különféle fa- és állatfajokat, a természet működését

– mondja Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a Mátrában, az Egererdő Zrt. vendégszeretetének örvén, az Vándortábor sajtótájékoztatóján.

A táborok hamarosan véget érnek, de ez a befejezés valójában csak egy fejezet, hiszen a tapasztalatok alapján, a tábor után a gyerekek a szülőket kérik, hogy családosan látogassanak el a közeli erdőkbe, közelebb hozva mindennapjaikhoz a természet varázslatos világát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Erdészkilátó

A Zalakarosi Parkerdőben, a Csiga-túra tanösvény közvetlen szomszédságában áll a 2018-ban átadott, tölgyfából készült Erdészkilátó. A 192,3 méterrel a tengerszint felett található építmény egész évben látogatható.

Klasszikusok újragondolva

Több művészeti ág is felidézi a vadászatot. Fába vagy csontba ágyazott jelenetek rajzolódnak ki képzőművészeti alkotásokban, festmény vászna szívja magába végérvényesen a természet egy momentumát vagy éppen egy jókor elsütött fényképezőgépnek köszönhetően marad meg a múlt tűéles pillanata. Ahogy a tinta is örök nyomot hagy a papíron…

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

A faforgács illata

A fafaragás nem más, mint képzelet, érzék és ügyes szerszámhasználat együttes végkifejlete. Mesterfokú elsajátításához sok éves gyakorlatra van szükség, és minden alkotás újabb ismeretekkel gazdagít. Kiss István immár 20 éve dolgozik fával egri műhelyében, és mai is szenvedéllyel űzi eme ősi, nemes mesterséget.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.